current views are: 3

27 Ιανουαρίου 2017
Δημοσίευση08:35

Συνεχίζεται η επιδείνωση σχέσεων ΗΠΑ – Μεξικού: Επιβολή δασμών στα εισαγόμενα

Κλιμακώνεται ο πόλεμος λέξεων ανάμεσα στο Μεξικό και την κυβέρνηση Τραμπ.

Δημοσίευση 08:35’

Κλιμακώνεται ο πόλεμος λέξεων ανάμεσα στο Μεξικό και την κυβέρνηση Τραμπ.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ εξετάζει το ενδεχόμενο, μεταξύ άλλων πιθανοτήτων, να επιβάλλει δασμούς στα μεξικανικά προϊόντα για να χρηματοδοτήσει την κατασκευή του τείχους στα σύνορα μεταξύ των δύο χωρών, ένα γεγονός που προκάλεσε νέα ένταση μεταξύ των δύο χωρών, οι σχέσεις των οποίων είναι τεταμένες μετά την εκλογή του δισεκατομμυριούχου στον Λευκό Οίκο.

Μετά την ανακοίνωση για την ανέγερση του τείχους, μια από τις βασικές προεκλογικές υποσχέσεις του Τραμπ, και την απόφασή του να επαναδιαπραγματευτεί τη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με το Μεξικό και τον Καναδά, ο Μεξικανός πρόεδρος Ενρίκε Πένια Νιέτο ακύρωσε την επίσκεψή του στην Ουάσινγκτον, η οποία ήταν προγραμματισμένη για την επόμενη εβδομάδα, με τον Λευκό Οίκο να σχολιάζει απλώς: «θα διατηρήσουμε ανοικτούς τους διαύλους επικοινωνίας».

Εξάλλου χθες ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Σον Σπάισερ αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο επιβολής δασμών ύψους 20% στα προϊόντα που εισάγονται στις ΗΠΑ από το Μεξικό. «Κάνοντας αυτό θα μπορέσουμε να συγκεντρώσουμε 10 δισεκατομμύρια δολάρια το χρόνο και με αυτό το μηχανισμό να χρηματοδοτήσουμε εύκολα το τείχος», είπε.

Λίγες ώρες αργότερα φάνηκε να κάνει πίσω, λέγοντας ότι πρόκειται μόνο μία από τις προτάσεις που εξετάζονται για τη χρηματοδότηση του τείχους, την ίδια ώρα όμως ο Τραμπ τόνιζε ότι το Μεξικό θα πληρώσει για αυτό το έργο με τον έναν ή τον άλλο τρόπο.

Από την πλευρά του ο Μεξικανός υπουργός Εξωτερικών Λουίς Βιντεγκαράι επεσήμανε ότι «απλώς δεν είναι προς διαπραγμάτευση» το ενδεχόμενο να πληρώσει η χώρα του για την κατασκευή του τείχους.

«Υπάρχουν πράγματα που δεν είναι διαπραγματεύσιμα, πράγματα που δεν μπορούν και δεν θα είναι αντικείμενα διαπραγμάτευσης», υπογράμμισε ο Βιντεγκαράι. Το να πληρώσει το Μεξικό για την κατασκευή του τείχους «είναι ένα πράγμα το οποίο πολύ απλά δεν είναι προς διαπραγμάτευση», πρόσθεσε.

«Αναγνωρίζουμε ότι πρόκειται για την αρχή μιας νέας σχέσης με τον πρόεδρο Τραμπ και με την κυβέρνησή του. Αναγνωρίζουμε ότι, όπως είπε ο πρόεδρος Πένια Νιέτο, είμαστε έτοιμοι να διαπραγματευτούμε. Έχουμε ξεκάθαρους σκοπούς και προτεραιότητες», σημείωσε.

Εξάλλου ο Μεξικανός υπουργός Οικονομίας Ιλντεφόνσο Γκουαχάρντο Βιγιαρεάλ δήλωσε ότι το ενδεχόμενο να επιβληθεί δασμός 20% στα προϊόντα που εισάγονται στις ΗΠΑ από το Μεξικό θα έχει αρνητικές συνέπειες για τους Αμερικανούς.

«Ο φόρος αυτός δεν θα λειτουργήσει, διότι οι Αμερικανοί καταναλωτές θα πληρώσουν για αυτόν», εξήγησε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου από τη μεξικανική πρεσβεία στην Ουάσινγκτον.

Ανάλογη άποψη φαίνεται να έχει και ο Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Μπαν Σέις, ο οποίος δήλωσε: «Οι δασμοί είναι ένας φόρος (που θα επιβληθεί) στις αμερικάνικες οικογένειες».

Πάντως οι Ρεπουμπλικάνοι εξηγούν ότι η επιβολή αυτού του δασμού πρόκειται να γίνει στο πλαίσιο ενός μεγάλου σχεδίου φορολογικής μεταρρύθμισης που θα καταρτιστεί το 2017, και το οποίο έχει στόχο να επανεξεταστεί ο τρόπος που φορολογούνται οι επιχειρήσεις με βάση το πού έχουν την παραγωγή τους, στις ΗΠΑ ή στο εξωτερικό.


σχετικα αρθρα