current views are: 5

27 Ιανουαρίου 2017
Δημοσίευση11:02

Τσαβούσογλου: Θα ακυρώσουμε την διμερή συμφωνία με την Ελλάδα για το προσφυγικό

”Βόμβα” στα θεμέλια της συμφωνίας Ε.Ε- Ελλάδας – Τουρκίας για το προσφυγικό απειλεί να βάλει η Τουρκία μετά την απόρριψη της έκδοσης των οκτώ Τούρκων αξιωματικών από τον Άρειο Πάγο.

Δημοσίευση 11:02’

”Βόμβα” στα θεμέλια της συμφωνίας Ε.Ε- Ελλάδας – Τουρκίας για το προσφυγικό απειλεί να βάλει η Τουρκία μετά την απόρριψη της έκδοσης των οκτώ Τούρκων αξιωματικών από τον Άρειο Πάγο.

”Βόμβα” στα θεμέλια της συμφωνίας Ε.Ε- Ελλάδας – Τουρκίας για το προσφυγικό απειλεί να βάλει η Τουρκία μετά την απόρριψη της έκδοσης των οκτώ Τούρκων αξιωματικών από τον Άρειο Πάγο.

Συγκεκριμένα, σήμερα το μεσημέρι με δηλώσεις του ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου τόνισε πως η Άγκυρα θα λάβει τα απαραίτητα μέτρα που περιλαμβάνουν την ακύρωση της διμερούς συμφωνίας με την Ελλάδα για την επανεισδοχή μεταναστών.

Απαντώντας σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων στην Αττάλεια, σχετικά με την απόφαση μη έκδοσης των 8 στρατιωτικών που συμμετείχαν στην απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου, δήλωσε ότι η Τουρκία εξετάζει, μεταξύ άλλων, και το ενδεχόμενο αναστολής της διμερούς συμφωνίας επαναπροώθησης προσφύγων.

Ο κ. Τσαβούσογλου δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες για το πότε και αν θα γίνει αυτό, ωστόσο δεν είναι η πρώτη φορά που η Τουρκία απειλεί με ακύρωση της συμφωνίας, αν δεν ικανοποιούνταν το αίτημά της για έκδοση στην Τουρκία των οκτώ αξιωματικών που βρήκαν άσυλο στη χώρα μας μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του περασμένου Ιουλίου.

Χθες, λίγες ώρες πριν την ανακοίνωση της απόφασης, η βελγική εφημερίδα ”Le Soir” έκανε λόγο για τις έντονες πιέσεις που ασκεί η Τουρκία στην Ελλάδα για την έκδοση των οκτώ Τούρκων αξιωματικών, προτάσσοντας μάλιστα το μεταναστευτικό.

Το δημοσίευμα αφού συνοψίζει τις συνθήκες υπό τις οποίες οι οχτώ αξιωματικοί καριέρας βρέθηκαν στην Ελλάδα ζητώντας πολιτικό άσυλο, επισημαίνει αφενός τις διαρκείς και ισχυρές πιέσεις που ασκεί η Τουρκία στην ελληνική κυβέρνηση, προκειμένου η τελευταία να προχωρήσει στην έκδοσή τους, και αφετέρου την επιμονή των Τούρκων αξιωματικών στην αθωότητά τους.

Σε σχέση με τις τουρκικές πιέσεις, η εφημερίδα σημειώνει ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Eρντογάν και οι υπουργοί του απειλούν την Ελλάδα με επανεκκίνηση των μεταναστευτικών ροών προς τις ακτές της, με αμφισβήτηση της Συνθήκης της Λοζάνης ή ακόμα και με πάγωμα των διαπραγματεύσεων για την επανένωση της Κύπρου, ενώ ελληνική κυβερνητική πηγή υπογραμμίζει ότι έχει χρόνια να εμφανιστεί τόσο απειλητική η Τουρκία απέναντι στην Ελλάδα, ζητώντας από την Ευρώπη να αντιληφθεί τη σοβαρότητα της υπόθεσης και να βοηθήσει στη διασφάλιση της ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης.

Δεύτερο αίτημα έκδοσης σήμερα για τους Τούρκους αξιωματικούς 

Η απειλή του Τσαβούγλου έρχεται λίγες ώρες αργότερα την δημοσιοποίηση ότι το τουρκικό υπουργείο Δικαιοσύνης ετοίμασε νέο φάκελο για το αίτημα έκδοσης των οκτώ τούρκων στρατιωτικών, που καταζητούνται από την Άγκυρα σε σχέση με την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος.

Ο δεύτερος αυτός φάκελος αποστάλθηκε σήμερα στο Υπουργείο Δικαιοσύνης της Ελλάδας.

Όπως αναφέρουν τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, το υπουργείο Δικαιοσύνης της Τουρκίας, που χθες είχε εκδώσει και ένταλμα σύλληψης για τους 8, έστειλε έγγραφό και προς την Ιντερπόλ, με το οποίο ζητά έκδοση ερυθρού δελτίου για την σύλληψη των 8 που συμμετείχαν στην απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου.

 


σχετικα αρθρα