ΔΙΕΘΝΗ

Η έλλειψη εμπιστοσύνης, η διασπορά ψευδών ειδήσεων και οι ευθύνες των εταιρειών

του Στάθη Ανδρέου - Δημοσίευση 31 Ιανουαρίου 2017, 17:01 / Ανανεώθηκε 31 Ιανουαρίου 2017, 17:01
Η έλλειψη εμπιστοσύνης, η διασπορά ψευδών ειδήσεων και οι ευθύνες των εταιρειών
Facebook Twitter Whatsapp

Αν και οι συναντήσεις στο Νταβός τελείωσαν, Τα Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ θα συνεχίσει τις συζητήσεις μέσω του διαδικτύου Global Future Council για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Για τα επόμενα δύο χρόνια, η εικοσαμελής ομάδα θα εξετάσει πώς διοικούνται οι μεγάλες εταιρείες του διαδικτύου, ειδικά σε ό,τι αφορά στην ιδιωτικότητα και την ελευθερία του λόγου. Το συμβούλιο θα εξετάσει πώς οι αλγόριθμοι μπορούν να λειτουργήσουν ως μορφή de facto διακυβέρνησης, όπως και πώς μπορούν να περιοριστούν καλύτερα η διάδοση ψευδών πληροφοριών, η πολιτική προπαγάνδα και το ακραίο περιεχόμενο.

Στις 17 Ιανουαρίου πάνω από 100 άνθρωποι παραβρέθηκαν στο Μουσείο Κίρχνερ, στο Νταβός της Ελβετίας για τη συζήτηση με θέμα την έλλειψη της εμπιστοσύνης, μέσα στα πλαίσια των συνεδριάσεων του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ. Μια πρόσφατη έρευνα από την εταιρεία ερευνών Έντελμαν κατέγραψε τη μεγαλύτερη πτώση στην πίστη στις επιχειρήσεις, την κυβέρνηση, τα ΜΜΕ και τις ΜΚΟ. Ο Πρόεδρος, Ρίτσαρντ Έντελμαν συνέκρινε την πτώση με εκείνη του 2009 καταμεσής της οικονομικής κρίσης. «Είμαστε όλοι τραπεζίτες πλέον,» είπε ένας συντονιστής των Financial Times αποσπώντας νευρικά χαμόγελα.

Αυτή ήταν μία από αρκετές συζητήσεις για την έλλειψη εμπιστοσύνης και τη διασπορά ψευδών ειδήσεων. Ένα πάνελ περιλάμβανε αντιπροσώπους από τη Google και το Facebook, ένα άλλο από τη Microsoft. Τελικά οι συζητήσεις επικεντρώθηκαν στο Facebook την εταιρεία που συγκεντρώνει τα περισσότερα πυρά.

«Υπάρχει μια ατμόσφαιρα προπαγάνδας, ψεμάτων και απάτης,» λέει ο Τζεφ Τζάρβις, καθηγητής δημοσιογραφίας στο Πανεπιστήμιο Σίτυ της Νέας Υόρκης. «Ήταν μια αναγνώριση του προβλήματος».

Αν και οι συναντήσεις στο Νταβός τελείωσαν, Τα Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ θα συνεχίσει τις συζητήσεις μέσω του δικτύου Global Future Council για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Για τα επόμενα δύο χρόνια, η εικοσαμελής ομάδα θα εξετάσει πώς διοικούνται οι μεγάλες εταιρείες του διαδικτύου, ειδικά σε ό,τι αφορά στην ιδιωτικότητα και την ελευθερία του λόγου. Το συμβούλιο θα εξετάσει πώς οι αλγόριθμοι μπορούν να λειτουργήσουν ως μορφή de facto διακυβέρνησης, όπως και πώς μπορούν να περιοριστούν καλύτερα η διάδοση ψευδών πληροφοριών, η πολιτική προπαγάνδα και το ακραίο περιεχόμενο.

«Υπάρχει ένα αυξανόμενο ενδιαφέρον για το κενό μεταξύ του τι είναι πραγματικό στο διαδίκτυο και τι όχι και πώς το διαδίκτυο και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης επηρεάζουν τις πολιτικές και κοινωνικές αλληλεπιδράσεις,» λέει ο Πόσνερ, πρώην μέλος της διοίκησης Ομπάμα και καθηγητής στο Stern School of Business του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης.

«Είμαστε όλοι τραπεζίτες πλέον»

Οι εταιρείες του διαδικτύου είναι ανάμεσα στις πιο μεγάλες και πιο ισχυρές του πλανήτη. Μέχρι πρόσφατα, στην κορυφή της λίστας βρίσκονταν οι Apple (με κεφαλαιοποίηση 631 δις δολ.), η Alphanet (522 δις δολ.) και η Microsoft (486 δις δολ.) Η Amazon (384 δις δολ.) και το Facebook (299 δις δολ.) βρίσκονταν στη δεκάδα.

Ως θέμα του για το 2016 το ΠΟΦ διάλεξε την επονομαζόμενη «Τέταρτη Βιομηχανική Επανάσταση) – «τις δυνατότητες δισεκατομμυρίων συνδεδεμένων με φορητές συσκευές». Αυτές οι τεχνολογίες έκαναν τη ζωή απείρως πιο εύκολη για κάποιους, ενώ παράλληλα δημιούργησαν ένα σωρό προβλήματα. Οι μεσαίας ειδίκευσης θέσεις εργασίας μειώνονται, η ανισότητα διευρύνεται και η παραπληροφόρηση και οι ακραίες ιδέες μεταδίδονται με ταχύτητα ιού. Οι κυβερνώντες και οι διαχειριστές δυσκολεύονται να ακολουθήσουν.

Το ΠΟΦ άρχισε να παρακολουθεί το ζήτημα το περασμένο καλοκαίρι. Υπάρχουν φόβοι ότι η τεχνολογία έχει εντείνει την πολιτική πόλωση και διευκολύνει την άνθιση της παραπληροφόρησης. Στα μέσα Νοεμβρίου μια αναφορά από το BuzzFeed έδειχνε ότι οι απάτες και οι δημοσιεύσεις στα κομματικά μπλογκ είχαν μεγαλύτερη απήχηση από τα συμβατικά ΜΜΕ κατά τους τρεις μήνες που προηγήθηκαν των αμερικανικών εκλογών. Το Facebook λέει ότι λαμβάνει σοβαρά υπόψη τις ψευδείς ειδήσεις, αλλά δεν θα έπρεπε να είναι και ο «κριτής της αλήθειας». Τον τελευταίο μήνα, η εταιρεία επεσήμανε τα βήματα που λαμβάνει για να εξαλείψει τα «χειρότερα των χειρότερων».

Εντωμεταξύ, ο διευθύνων σύμβουλος του Facebook ​Μαρκ Ζούκερμπεργκ έχει προσλάβει τον άνθρωπο που πέτυχε την εκλογή του Μπαράκ Ομπάμα και του Τζορτζ Μπους και σχεδιάζει την περιοδεία σε 30 αμερικανικές πολιτείες το 2017, γεγονός που εγείρει ερωτήματα περί των πολιτικών του φιλοδοξιών. Ένας κόσμος όπου ο Ζούκερμπεργκ διεκδικεί δημόσια αξιώματα ενώ διατηρεί τον έλεγχο στην εταιρεία του, είναι ένας κόσμος όπου τα ζητήματα της προσωπικότητας των δεδομένων, της ελευθερίας του λόγου και της διεύθυνσης των μεγάλων εταιρειών τίθενται ακόμη πιο επιτακτικά.

Γενικά, οι εταιρείες του διαδικτύου έχουν αποφύγει τις προσπάθειες ελέγχου. Ο Πόσνερ λέεο ότι οι εταιρείες διαδικτύου είναι «δικαίως νευρικές» με τις αποφάσεις των κυβερνήσεων περί του ποιες πληροφορίες επιτρέπονται. Η επιτροπή του θα αναζητήσει τρόπους που οι εταιρείες θα μπορούν να αστυνομευόσουν τον εαυτό τους και σε ποιο βαθμό το κάνουν ήδη μέσω αλγορίθμων και άλλων φίλτρων.

Πηγή: Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ