current views are: 6

30 Ιανουαρίου 2017
Δημοσίευση06:54

ΗΠΑ: Κύμα διαδηλώσεων κατά του διατάγματος Τραμπ – «Όχι μίσος, όχι φόβος, οι πρόσφυγες είναι ευπρόσδεκτοι»

Δεκάδες χιλιάδες άτομα «ξεχύθηκαν» στις αμερικανικές πόλεις και τα αεροδρόμια χθες για να εκφράσουν την οργή τους για το προεδρικό διάταγμα

Δημοσίευση 06:54’

Δεκάδες χιλιάδες άτομα «ξεχύθηκαν» στις αμερικανικές πόλεις και τα αεροδρόμια χθες για να εκφράσουν την οργή τους για το προεδρικό διάταγμα

Δεκάδες χιλιάδες άτομα «ξεχύθηκαν» στις αμερικανικές πόλεις και τα αεροδρόμια χθες για να εκφράσουν την οργή τους για το προεδρικό διάταγμα του Ντόναλντ Τραμπ το οποίο περιορίζει την είσοδο στη χώρα για ταξιδιώτες από επτά χώρες με κυρίως μουσουλμανικό πληθυσμό.

Στη Νέα Υόρκη, την Ουάσιγκτον και τη Βοστόνη, ένα δεύτερο κύμα διαδηλώσεων ακολούθησε τις αυθόρμητες συγκεντρώσεις που έγιναν σε αμερικανικά αεροδρόμια το Σάββατο καθώς οι υπάλληλοι της Υπηρεσίας Τελωνείων και Προστασίας Συνόρων άρχισαν να εφαρμόζουν τις οδηγίες του Τραμπ. Οι διαμαρτυρίες εξαπλώθηκαν προς τα δυτικά κατά τη διάρκεια της μέρας.

Η διαταγή, η οποία απαγορεύει την είσοδο Σύρων προσφύγων στη χώρα και αναστέλλει την είσοδο σε άτομα από το Ιράκ, το Ιράν, το Σουδάν και άλλες τέσσερις χώρες για λόγους εθνικής ασφάλειας, έχει οδηγήσει στην κράτηση ή απέλαση εκατοντάδων ατόμων που αφίχθηκαν σε αμερικανικά αεροδρόμια.

Μια από τις μεγαλύτερες διαμαρτυρίες της Κυριακής έλαβε χώρα στο Μπάτερι Παρκ στο νότιο Μανχάταν, σε οπτική επαφή με το Άγαλμα της Ελευθερίας στο λιμάνι της Νέας Υόρκης, το οποίο συμβολίζει την φιλοξενία της χώρας προς τους μετανάστες.

Ο Δημοκρατικός γερουσιαστής Τσαρλς Σούμερ, της Νέας Υόρκης, είπε στο πλήθος ότι το διάταγμα του Τραμπ είναι αντιαμερικανικό και έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις βασικές αξίες της χώρας.

“Αυτό για το οποίο μιλάμε εδώ αποτελεί ζωή ή θάνατο για τόσα πολλά άτομα”, είπε ο Σούμερ. “Δεν θα ησυχάσω μέχρι να αποσυρθούν αυτές οι απαίσιες οδηγίες”, πρόσθεσε. Στην Ουάσιγκτον, χιλιάδες διαδήλωσαν στο Λαφαγιέτ Σκουέρ απέναντι από τον Λευκό Οίκο, φωνάζοντας, “Όχι μίσος, όχι φόβος, οι πρόσφυγες είναι ευπρόσδεκτοι εδώ”.

Είναι η δεύτερη κατά σειρά εβδομάδα που γίνονται διαδηλώσεις στην Ουάσιγκτον. Το περασμένο Σάββατο, εκατοντάδες χιλιάδες αμερικανίδες συμμετείχαν σε μια συγκέντρωση διαμαρτυρίας και κατόπιν πορεία εναντίον του Τραμπ, μία από δεκάδες διαδηλώσεις που οργανώθηκαν στη χώρα.

Χθες, πολλοί από τους διαδηλωτές άφησαν την περιοχή του Λευκού Οίκου και πορεύθηκαν κατά μήκος της οδού Πενσιλβάνια, σταματώντας μπροστά στο Διεθνές Ξενοδοχείο Τραμπ, όπου φώναξαν, “Ντροπή, ντροπή, ντροπή”. Ένα πλήθος που η αστυνομία υπολόγισε γύρω στους 8.000 έφτασε στα σκαλοπάτια του αμερικανικού Καπιτωλίου, το οποίο είχε περικυκλωθεί από αστυνομικούς.

Καθώς το πλήθος περνούσε την Καναδική πρεσβεία, καθ’ οδόν για το Καπιτώλιο, οι διαδηλωτές φώναζαν, “Χέι, χέι, χο, χο, θα’ θελα ο ηγέτης μας να ήταν ο Τριντό”. Ήταν μια αναφορά στον καναδό πρωθυπουργό Τζάστιν Τριντό, ο οποίος σε μήνυμα tweet το Σάββατο επαναβεβαίωσε την πολιτική φιλοξενίας της χώρας του προς τους πρόσφυγες.

Ο Τραμπ αμύνθηκε του προεδρικού διατάγματος σε δήλωσή του την Κυριακή, λέγοντας ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα ξαναρχίσουν την έκδοση ταξιδιωτικών εγγράφων (βίζες) για όλες τις χώρες μόλις εφαρμοστούν ασφαλείς πολιτικές τις επόμενες 90 μέρες.

“Για να το ξεκαθαρίσουμε, αυτή δεν αποτελεί μουσουλμανική απαγόρευση, όπως αναφέρουν παραπλανητικά τα ΜΜΕ. Αυτό δεν έχει σχέση με θρησκεία – έχει σχέση με τρομοκρατία και με το να κρατήσουμε τη χώρα μας ασφαλή”, είπε ο Τραμπ.

“Ποτέ ξανά σημαίνει ποτέ”

Η Άρια Γκραμπόφσκι, 30, από την Ουάσιγκτον, κρατούσε μια πινακίδα που έγραφε, “Ποτέ ξανά σημαίνει ποτέ ξανά για τους πάντες”.

Πάνω από τη φράση υπήρχε μια φωτογραφία εβραίων προσφύγων που άφησαν τη Γερμανία το 1939 σε πλοίο του οποίου ο κατάπλους απαγορεύτηκε από την Αβάνα της Κούβας, και αναγκάστηκε σε επιστροφή στην Ευρώπη. Οι επιβαίνοντες, πάνω από 250 άτομα, τελικά δολοφονήθηκαν από τους Ναζί.

Η Ρόντα Ρίς, 56, από τη βόρεια Βιρτζίνια, είπε, “Ως μουσουλμάνα, όντως εκτιμώ την υποστήριξη που βλέπω. Η κοινότητά μας τώρα νιώθει ότι βρίσκεται υπό πολιορκία”.

Περίπου 200 διαδηλωτές φώναζαν συνθήματα χθες το απόγευμα στο Διεθνές Αεροδρόμιο Dulles στη βόρεια Βιρτζίνια, κοντά στη Ουάσιγκτον. Ο ίδιος περίπου αριθμός ατόμων συγκεντρώθηκε στο Διεθνές Αεροδρόμιο John F. Kennedy στη Νέα Υόρκη, όπου ανήσυχα μέλη οικογενειών περίμεναν συγγενείς που είχαν βρεθεί υπό κράτηση για ώρες μετά από πτήσεις από χώρες που επηρεάζονται από την προεδρική διαταγή.

Στο Διεθνές Αεροδρόμιο του Λος Άντζελες, εκατοντάδες άτομα είχαν συγκεντρωθεί στο τμήμα Tom Bradley του αεροδρομίου για να διαμαρτυρηθούν για τη διαταγή του Τραμπ, καθώς αντηχούσε το σύνθημα “οι πρόσφυγες είναι ευπρόσδεκτοι εδώ” στην αίθουσα αφίξεων. Οι ταξιδιώτες δυσκολεύτηκαν μερικές φορές να προχωρήσουν λόγω του θορυβώδη αλλά ειρηνικού πλήθους, του οποίου η παρουσία εμπόδιζε την πρόσβαση στην αίθουσα.

Οι διοργανωτές υπολόγισαν ότι πάνω από 10.000 άτομα συγκεντρώθηκαν στο Κόπλεϊ Σκουέρ στη Βοστόνη για να ακούσουν ομιλητές όπως η γερουσιαστής Ελίζαμπεθ Ουόρεν της Μασαχουσέτης, δημόσια επικριτής του Τραμπ και ηγέτης του φιλελεύθερου τμήματος του Δημοκρατικού Κόμματος.

Κατά τη διάρκεια των διαμαρτυριών, δεκάδες μουσουλμάνοι, μερικοί γονατισμένοι πάνω στις πινακίδες διαμαρτυρίας, έσκυβαν το κεφάλι προσευχόμενοι σε χαλιά που είχαν τοποθετηθεί σε ένα κομμάτι από γρασίδι στην πλατεία.

Στο Χιούστον, το οποίο έχει ήδη αρχίσει να γεμίζει από επισκέπτες για το πρωτάθλημα Super Bowl την ερχόμενη Κυριακή, περίπου 500 άτομα έκαναν πορεία στο κέντρο της πόλης.

Η Τζένιφερ Φέιγκαν, 47, καθηγήτρια κοινωνιολογίας στο Πανεπιστήμιο Lamar στο Μπομόντ του Τέξας, είπε πως ελπίζει ότι δεν θα χάσει τη δουλειά της λόγω της συμμετοχής της στη διαδήλωση.

“Είμαι εβραία, και δεν θα έπρεπε να συμβαίνει ξανά”, είπε, αναφερόμενη στο Ολοκαύτωμα. “Οι εβραίοι θα πρέπει να είναι οι πρώτοι στην υπεράσπιση των μουσουλμάνων, δεδομένου του τί συνέβη σε εμάς, και φαίνεται να επαναλαμβάνεται υπό τον Τραμπ”, πρόσθεσε.


σχετικα αρθρα