Η κυβέρνηση της Λιβύης δεν διαπραγματεύεται την αποχώρηση του Μουάμαρ Καντάφι από την εξουσία, δήλωσε σήμερα κυβερνητικός εκπρόσωπος προς το πρακτορείο Ρόιτερς. «Οι πληροφορίες ότι διεξάγονται διαπραγματεύσεις για την παραίτηση του Καντάφι ή ότι αναζητεί ένα ασφαλές καταφύγιο μέσα ή έξω από τη χώρα είναι απλώς αναληθείς», δήλωσε ο εκπρόσωπος Μούσα Ιμπραήμ.

«Ο Καντάφι δεν είναι θέμα διαπραγμάτευσης, αυτή είναι η θέση μας για λόγους αρχής, και το μέλλον της Λιβύης θα το αποφασίσουν οι Λίβυοι. Ο Καντάφι είναι ένα ιστορικό σύμβολο και οι Λίβυοι θα πεθάνουν για να τον υπερασπιστούν», τόνισε.

«Οι συνομιλίες είναι για μια κατάπαυση του πυρός, ανθρωπιστική βοήθεια και την έναρξη ενός διαλόγου ανάμεσα στους Λίβυους και μετά για το τέταρτο στάδιο που είναι μια μεταβατική περίοδος για την πολιτική αλλαγή που θα αποφασισθεί από τους Λίβυους», πρόσθεσε ο Ιμπραήμ.

Η λιβυκή κυβέρνηση ανακοίνωσε χθες Δευτέρα ότι διεξήγαγε συνομιλίες στην Ιταλία, την Αίγυπτο και τη Νορβηγία με προσωπικότητες της λιβυκής αντιπολίτευσης για την εξεύρεση ενός ειρηνικού τρόπου για τον τερματισμό της σύγκρουσης που μαίνεται εδώ και πέντε μήνες στη χώρα.

Η λιβυκή κυβέρνηση πρόσθεσε πως συμμετέχουν στις διαπραγματεύσεις αυτές αντιπρόσωποι των χωρών στις οποίες διεξάγονται. Ωστόσο η ιταλική κυβέρνηση αρνήθηκε ότι διεξάγονται στο έδαφός της τέτοιες συνομιλίες.

«Αναφορικά με την άρνηση από την Ιταλία ότι διεξήχθη στη Ρώμη συνάντηση ανάμεσα στη λιβυκή κυβέρνηση και μέλη της εξέγερσης, αυτή δεν αληθεύει», δήλωσε ο Ιμπραήμ.

«Πραγματοποιήθηκαν αρκετές συναντήσεις στη Ρώμη και πρόκειται για αυθεντικές συνομιλίες και ένα μέλος της ιταλικής κυβέρνησης παρίστατο στις συναντήσεις», πρόσθεσε.
TAGS