current views are: 4

1 Φεβρουαρίου 2017
Δημοσίευση10:17

Σάλος στον Λευκό Οίκο μετά την ένταξη του Στηβ Μπάνον στη επιτροπή αξιών του Εθνικού Συμβουλίου Ασφάλειας των ΗΠΑ

Η επίσημη ένταξη του Στηβ Μπάνον, επικεφαλής στρατηγικής και ιδεολογίας του Ντόναλντ Τραμπ, στον μικρό κύκλο των αξιωματούχων που αποφασίζουν για την εθνική πολιτική ασφαλείας των ΗΠΑ, πυροδότησε αντιδράσεις ανάμεσα σε πρώην αξιωματούχους που περιέγραψαν το γεγονός ως άνευ προηγουμένου πολιτικοποίηση αποφάσεων που κάνουν τη διαφορά ανάμεσα στον πόλεμο και την ειρήνη.

Δημοσίευση 10:17’

Η επίσημη ένταξη του Στηβ Μπάνον, επικεφαλής στρατηγικής και ιδεολογίας του Ντόναλντ Τραμπ, στον μικρό κύκλο των αξιωματούχων που αποφασίζουν για την εθνική πολιτική ασφαλείας των ΗΠΑ, πυροδότησε αντιδράσεις ανάμεσα σε πρώην αξιωματούχους που περιέγραψαν το γεγονός ως άνευ προηγουμένου πολιτικοποίηση αποφάσεων που κάνουν τη διαφορά ανάμεσα στον πόλεμο και την ειρήνη.

Η επίσημη ένταξη του Στηβ Μπάνον, επικεφαλής στρατηγικής και ιδεολογίας του Ντόναλντ Τραμπ, στον μικρό κύκλο των αξιωματούχων που αποφασίζουν για την εθνική πολιτική ασφαλείας των ΗΠΑ, πυροδότησε αντιδράσεις ανάμεσα σε πρώην αξιωματούχους που περιέγραψαν το γεγονός ως άνευ προηγουμένου πολιτικοποίηση αποφάσεων που κάνουν τη διαφορά ανάμεσα στον πόλεμο και την ειρήνη.

Ο Μπάνον, πριν τεθεί , επικεφαλής στρατηγικής στην προεκλογική εκστρατεία του Ντόναλντ Τραμπ, είχε δηλώσει στον δημοσιογράφο της DailyBeast Ρόναλντ Ραντός, πριν από καιρό , ότι είναι λενινιστής. «Ο Λένιν,» είχε δηλώσει, «ήθελε να καταστρέψει το κράτος και αυτός είναι και ο δικός μου στόχος. Θέλω να καταστρέψω τα πάντα, όλο το σημερινό κατεστημένο.»

Ο πρώην διευθυντής του δεξιού ειδησεογραφικού σάιτ Breitbart, θα είναι μόνιμο μέλος της «επιτροπής Αρχών» του Εθνικού Συμβουλίου Ασφάλειας (NCS), ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος, αλλά είπε ότι ο διευθυντής της εθνικής υπηρεσίας πληροφοριών και ο πρόεδρος του επιτελείου κοινών επιχειρήσεων θα παρίστανται μόνο «όταν πρόκειται να συζητηθούν ζητήματα που άπτονται των αρμοδιοτήτων τους».

«Είναι σκέτη τρέλα. Μετά από μια τρελή εβδομάδα,» είπε σε ανάρτηση στο τουίτερ η Σούζαν Ράις, η σύμβουλος επί της εθνικής ασφάλειας της διοίκησης Ομπάμα, ρωτώντας ειρωνικά: «Ποιος χρειάζεται στρατιωτικές συμβολές ή πληροφορίες για να χαράξει πολιτική για το Ισλαμικό Κράτος, τη Συρία, το Αφγανιστάν, τη Βόρεια Κορέα;»

Ο Ντέιβιντ Ρόθκοπφ, συγγραφέας μιας ιστορίας του NCS, είπε ότι οι αναταράξεις εξαιτίας της εξωτερικής πολιτικής του Τραμπ,  που συνδέονται στενά με τις εκούσιες διαδικασίες που οδήγησαν σε αυτές, είχαν ήδη αρχίσει να δημιουργούν μια κρίση με διεθνείς διαστάσεις.

«Έχουμε μια κλιμάκωση του χάους ως αποτέλεσμα των αποφάσεων που παίρνει ο Λευκός Οίκος χωρίς να συμβουλεύεται την ομοσπονδιακή γραφειοκρατία, που δεν έχει προηγούμενο στη σύγχρονη ιστορία και πλέον έχει κατεβάσει τον κόσμο στους δρόμους σε αριθμούς και τρόπους που θυμίζουν τη δεκαετία του 1960,» σχολίασε ο Ρόθκοπφ. «Δεν είναι τραβηγμένο να μιλήσουμε για εκκολαπτόμενη κρίση.»

Η τοποθέτηση του Μπάνον στο NCS, με την έλλειψη εμπειρίας του στην εθνική ασφάλεια, ήταν ένα «ριζοσπαστικό» βήμα, είπε ο Ρόθκοπφ, καθώς ο πρώην πρόεδρος της Μπράιτμπαρτ έχει επιδείξει «ρατσιστικές, μισογυνικές και ισλαμοφοβικές απόψεις». Η τοποθέτησή του στην επιτροπή εθνικής ασφάλειας «γέρνει στην ουσία την πλάστιγγα προς τη λήψη αποφάσεων μέσω μιας τέτοιας οπτικής.»

Ο Τραμπ, είπε ο Ρόθκοπφ, έχτιζε μια συσκευή ασφαλείας «με τους λάθος ανθρώπους στο τραπέζι και τον λάθος άνθρωπο στην κεφαλή του τραπεζιού» – τον εαυτό του.

Οι ξένες κυβερνήσεις, βλέποντας την αποδυναμωμένη επιρροή των καθιερωμένων πυλώνων στη λήψη αποφάσεων για την ασφάλεια των ΗΠΑ, είναι πιθανόν να αρχίσουν να διαπραγματεύονται απευθείας με τον Μπάνον και την ακολουθία του για να εξασφαλίσουν την επιρροή τους στον Τραμπ, συνεχίζει.

Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Σων Σπάισερ, επέμεινε ότι η σύνθεση της επιτροπής Αρχών του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας υπό τη διοίκηση Τραμπ δεν είχε διαφορά απ’ ό,τι επί Ομπάμα ή Μπους και κουνούσε στοίβες χαρτιά προς απόδειξη μπροστά στις κάμερες. Είπε ότι ο πρόεδρος των επιτελείων των κοινών επιχειρήσεων και ο διευθυντής της εθνικής υπηρεσίας πληροφοριών είναι καλοδεχούμενοι να παρίστανται, αλλά δεν χρειάζεται εάν τα υπό συζήτηση ζητήματα δεν εμπίπτουν άμεσα στις αρμοδιότητές τους.

Η αναγγελία της τοποθέτησης του Μπάνον στην εθνική ασφάλεια ήρθε στο τέλος της πρώτης εβδομάδας της διοίκησης Τραμπ, κατά τη διάρκεια της οποίας ο Μπάνον αναδείχθηκε στην πιο ισχυρή μορφή στον Λευκό Οίκο μετά τον ίδιο τον Πρόεδρο, πρωτοστατώντας σε ένα σύνολο διαταγμάτων που οδήγησαν στη ριζοσπαστική απαγόρευση εισόδου στη χώρα ταξιδιωτών και προσφύγων από επτά μουσουλμανικές χώρες.

Καθώς ήρθαν στο φως της δημοσιότητας περισσότερες λεπτομέρειες για το χαοτικό σχέδιο απαγόρευσης του Τραμπ, αποκαλύφθηκε ότι το γραφείο διαχείρισης και προϋπολογισμού του Λευκού Οίκου, υπεύθυνο για τον συντονισμό της εκτελεστικής δράσης μαζί με την υπόλοιπη κυβέρνηση, είχε λάβει εντολή να μην περάσει την απαγόρευση μέσα από τις συνήθεις διαδικασίες εξέτασης από τα τμήματα δικαιοσύνης, εξωτερικών, εθνικής ασφάλειας και άμυνας, και έτσι βρέθηκε προ εκπλήξεως από την ανακοίνωση μαζί με τους υπόλοιπους.

Ο νεοδιορισθείς υπουργός Εθνικής Ασφάλειας, Τζον Κέλλυ, βρισκόταν σε πτήση όταν τέθηκε σε ισχύ το διάταγμα την Παρασκευή και ανακάλυψε ότι ο Πρόεδρος το είχε υπογράψει μόνο επειδή ένας υπάλληλος με τον οποίο συνομιλούσε στο τηλέφωνο είδε στην τηλεόραση την τελετή υπογραφής, αναφέρουν οι New York Times.

Μολονότι ο υπουργός Άμυνας Τζέημς Ματίς στεκόταν πίσω από τον Τραμπ στο Πεντάγωνο, όταν υπογράφηκε το διάταγμα, το αρμόδιο τμήμα στον Λευκό Οίκο επίσης δεν είχε ενημερωθεί για το περιεχόμενό του προηγουμένως.

Η επιλογή του Τραμπ για το υπουργείο των Εξωτερικών, Ρεξ Τίλερσον, ο οποίος αναμένεται να λάβει την έγκριση από τη Γερουσία αυτή την εβδομάδα, επίσης δεν είχε ενημερωθεί, σύμφωνα με πηγή στην οποία μίλησε στο δείπνο της λέσχης Άλφαλφα στην Ουάσιγκτον, θεσμός που φέρνει κοντά τους κροίσους της χώρας με τους πολιτικούς. Ο Τίλερσον, είναι και τα δύο. Ο Τίλερσον, που θα είναι ο κορυφαίος διπλωμάτης των ΗΠΑ, δεν έδειξε να ενοχλείται από το διάταγμα και από την απομάκρυνση κορυφαίων στελεχών από το υπουργείο Εξωτερικών, ανέφερε η πηγή, αλλά κατέστης σαφές ότι δεν είχε ενημερωθεί για κανένα ζήτημα.

Θα κληρονομήσει ένα υπουργείο σε αναταραχή, εν μέσω καθαιρέσεων υψηλόβαθμων στελεχών και αυξανόμενης ανταρσίας μεταξύ των διπλωματών για τις απαγορεύσεις στη μετανάστευση, οι οποίοι κυκλοφορούσαν ένα σημείωμα ενάντια στο διάταγμα τη Δευτέρα.

Η ανάδειξη του Μπάνον, ο οποίος διοικούσε μια εταιρεία ΜΜΕ που λειτουργούσε ως πλατφόρμα για την άκρα Δεξιά και προωθούσε τις ψευδείς ειδήσεις, έχει θορυβήσει τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες καθώς είναι ένθερμος αντίπαλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Έχει επίσης εγείρει ανησυχίες μεταξύ πρώην στελεχών με εμπειρία στον τρόπου λειτουργίας του NCS, περί του πώς η νέα διοίκηση θα λάβει αποφάσεις σε ζητήματα πληροφοριών και εθνικής ασφάλειας.

«Αυτό που κάνει εντύπωση είναι η κάθετη απόρριψη της βαθιά παγιωμένης αρχής ότι όταν έχουμε να κάνουμε με ζητήματα εθνικής ασφάλειας, η πολιτική δεν έχει θέση,» λέει ο Τζέημς Στάινμπεργκ, πρώην αναπληρωτής σύμβουλος εθνικής ασφάλειας της διοίκησης Κλίντον. «Είναι μια ξερή απόρριψη μια κοινής θεώρηση μεταξύ Ρεπουμπλικανικών και Δημοκρατικών διοικήσεων.»

Ειδικοί επί της εθνικής ασφάλειας θεωρούν ότι η τοποθέτηση του Μπάνον στο NCS αποτελεί ένδειξη ότι η θεσμική αποδιοργάνωση που ακολούθησε την απαγόρευση μετανάστευσης του Τραμπ θα επαναληφθεί και σε μελλοντικά διατάγματα.

Η ηγεσία της επιτροπής ενόπλων δυνάμεων της Γερουσίας εμφανίστηκε κατάπληκτη και αποτροπιασμένη από την τοποθέτηση του Μπάνον στον Λευκό Οίκο και την αποπομπή του προέδρου του επιτελείου κοινών επιχειρήσεων και του διευθυντή της υπηρεσίας πληροφοριών.

Ο πρόεδρος της επιτροπής ενόπλων δυνάμεων της Γερουσίας, Τζον ΜακΚέιν, ο οποίος μέχρι την Πέμπτη εξήρε την ομάδα ασφαλείας του Τραμπ, είπε ότι ο διορισμός του Μπάνον αποτέλεσε «δραστική αποχώρηση από οποιοδήποτε Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας στην ιστορία». Ο Δημοκρατικός συνάδελφός του Τζακ Ρηντ τον αποκάλεσε «εξωφρενικό και πιθανά επικίνδυνο» και είπε ότι ο Τραμπ μετατρέπει το NCS σε «μια οντότητα δίχως εξωκομματικές φωνές».

Με τον ανώτερο, κοινής αποδοχής στρατιωτικό ή τον επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών να απουσιάζουν από κρίσιμες διαβουλεύσεις, οι πρόεδροι είναι πιθανότερο να διαπράξουν σφάλματα με παγκόσμιες συνέπειες, είπε η Κόρι Σάκε αναλυτής αμυντικών θεμάτων στο Ίδρυμα Χούβερ που είχε υπάρξει σύμβουλος του ΜακΚέιν.

«Κάθε πρόεδρος θα πρέπει να θέλει τους συμβούλους του για τις πληροφορίες και τα στρατιωτικά στη λήψη των αποφάσεων για τους ίδιους λόγους που θέλουμε τους δικηγόρους: για την αποφυγή λαθών,» είπε η Σάκε.

«Ένας πρόεδρος δεν θα πρέπει, λόγου χάρη, να ανακαλύψει εκ των υστέρων, αφού έχει εκδώσει διάταγμα που απαγορεύει την είσοδο από χώρες που πολεμούν μαζί μας ότι αυτές οι χώρες μπορούν σε αντίποινα να απαγορεύσουν την είσοδο σε Αμερικανούς, αποδυναμώνοντας τις πολεμικές προσπάθειες. Προφανώς, οι πολιτικοί σύμβουλοι του προέδρου δεν είχαν τη διορατικότητα να το δουν αυτό. Η εμπειρία που χρειάζεται για να φτάσεις στην κορυφή της ηγεσίας του στρατού ή των πληροφοριών θα το είχε εύκολα συνειδητοποιήσει εκ των προτέρων.»

Ο Στέφεν Χάντλεϋ σύμβουλος εθνικής ασφάλειας στη διοίκηση Μπους, ισχυρίστηκε ότι οι οδηγίες της νέας διοίκησης για το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας «δεν ήταν πολύ διαφορετικές από άλλες που είχαν υιοθετήσει προηγούμενες διοικήσεις».

Είπε ότι ο Τζορτζ Μπους είχε θέσει βέτο στη συμμετοχή του δικού του στενού πολιτικού συμβούλου στην επιτροπή αρχών του NCS, αλλά ότι η διοίκηση Ομπάμα δεν είχε παρατηρήσει τέτοια διάκριση μεταξύ πολιτικής και εθνικής ασφάλειας. «Ο Καρλ Ροβ ήθελε σε ένα σημείο να συμμετέχει στις συζητήσεις του NCS κι εγώ το μετέφερα στον πρόεδρο Μπους ο οποίος αρνήθηκε. Δεν ήθελε με κανέναν τρόπο να αφήσει να εννοηθεί ότι οι αποφάσεις περί εθνικής ασφάλειας γίνονται με βάση την τρέχουσα πολιτική, κάτι το οποίο σέβομαι,» είπε ο Χάντλεϋ.

«Ο Ντέιβιντ Άξελροντ, που ήταν με τον πρόεδρο Ομπάμα στην πρώτη θητεία, έχω ακούσει ότι παραβρέθηκε σε μερικές συναντήσεις του NCS. Αυτό δεν είναι κάποιος χρυσός κανόνας. Οι πρόεδροι βασικά αποφασίζουν ποιον θέλουν στις συναντήσεις τους. Για τον Μπάνον υπάρχει το επιπλέον επιχείρημα ότι δεν είναι απλά ένας πολιτικός σύμβουλος… Μπορώ να καταλάβω γιατί ο πρόεδρος τον θέλει στις συναντήσεις του NCS.”

 

Πηγή: The Guardian


σχετικα αρθρα