ΔΙΕΘΝΗ

Προς παράταση το αντιμεταναστευτικό διάταγμα Τραμπ - Μαζικές προσφυγές στη δικαιοσύνη

Δημοσίευση 31 Ιανουαρίου 2017, 21:21 / Ανανεώθηκε 31 Ιανουαρίου 2017, 21:34
Προς παράταση το αντιμεταναστευτικό διάταγμα Τραμπ -  Μαζικές προσφυγές στη δικαιοσύνη
Facebook Twitter Whatsapp

Συνεχίζεται ο σάλος στις ΗΠΑ για το αντιμεταναστευτικό διάταγμα του Ντόναλντ Τραμπ, την ώρα που η νέα κυβέρνηση ανέφερε πως η ισχύς του ενδεχομένως να παραταθεί

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Συνεχίζεται ο σάλος στις ΗΠΑ για το αντιμεταναστευτικό διάταγμα του Ντόναλντ Τραμπ, την ώρα που η νέα κυβέρνηση ανέφερε πως η ισχύς του ενδεχομένως να παραταθεί.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο υπουργός Εθνικής Ασφάλειας Τζον Κέλι είπε ότι στους πολίτες των επτά χωρών που έχουν διπλή υπηκοότητα θα επιτραπεί να μπουν στις ΗΠΑ εφόσον χρησιμοποιήσουν το διαβατήριο της χώρας που δεν επηρεάζεται από το μέτρο. Ο νέος υπουργός ρωτήθηκε για το διάταγμα που υπέγραψε ο πρόεδρος Τραμπ την περασμένη Παρασκευή, με το οποίο απαγορεύεται η είσοδος στις ΗΠΑ σε όλους όσοι προέρχονται από το Ιράν, το Ιράκ, τη Λιβύη, τη Σομαλία, το Σουδάν, τη Συρία και την Υεμένη για 90 ημέρες καθώς και είσοδος προσφύγων για 120 ημέρες.

Το διάταγμα προκάλεσε σύγχυση στα αεροδρόμια όλου του κόσμου καθώς τελωνειακοί υπάλληλοι και αεροπορικές εταιρείες προσπαθούσαν να ερμηνεύσουν τους νέους κανονισμούς. Πολλοί προσέφυγαν στη δικαιοσύνη εναντίον του διατάγματος που έχει επικριθεί σφοδρότατα από τους Δημοκρατικούς, από οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα καθώς και από δυτικές χώρες, συμμάχους των ΗΠΑ. Αφότου τέθηκε σε ισχύ το διάταγμα απαγορεύτηκε η είσοδος στις ΗΠΑ σε 721 ταξιδιώτες από τις επτά προαναφερόμενες χώρες, όπως ανέφερε ο Κέβιν ΜακΑλίναν, ο ασκών χρέη επικεφαλής της υπηρεσίας Τελωνείων και Προστασίας των Συνόρων.

Προσφεύγουν στη Δικαιοσύνη οι εταιρείες τεχνολογίας

Σε μία παράλληλη εξέλιξη, εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον τεχνολογικό τομέα των ΗΠΑ ετοιμάζονται να προσφύγουν ομαδικά στη Δικαιοσύνη κατά του διατάγματος. Περισσότερες από 20 επιχειρήσεις αναμένεται να συμμετάσχουν σε μια συγκέντρωση προκειμένου να συζητήσουν τις επιλογές που έχουν για να αμφισβητήσουν νομικά το διάταγμα, το οποίο ενέχει τον κίνδυνο να έχει σοβαρές επιπτώσεις σε έναν τομέα όπου απασχολούνται χιλιάδες μετανάστες και υπήκοοι ξένων χωρών.

«Είναι ακόμη πολύ νωρίς όμως η στρατηγική θα είναι πιθανόν παρόμοια με εκείνη της υπόθεσης του iPhone του Σαν Μπερναντίνο» είπε, υπό καθεστώς ανωνυμίας, εργαζόμενος του τεχνολογικού τομέα που είναι ενήμερος για την εξέλιξη των συζητήσεων.

Οι αρχές είχαν επιχειρήσει να υποχρεώσουν την Apple να βοηθήσει την αστυνομία να ανοίξει τα αρχεία ενός iPhone το οποίο ανήκε στον έναν από τους δράστες της επίθεσης με 14 νεκρούς στο Σαν Μπερναντίνο της Καλιφόρνιας το 2015. Ο όμιλος είχε απορρίψει το αίτημα και πολλές επιχειρήσεις του τεχνολογικού τομέα είχαν σπεύσει στο πλευρό του αποστέλλοντας μια επιστολή στη Δικαιοσύνη προκειμένου να υποστηρίξουν τα επιχειρήματά της (υπερασπιστικό υπόμνημα- amicus brief).

Μεταξύ των εταιρειών που αναμένεται να παραστούν στη εν λόγω συνάντηση είναι η Alphabet, η μητρική εταιρεία της Google, η Netflix, η Airbnb και το Twitter, σύμφωνα με αυτήν την πηγή. Και άλλες επιχειρήσεις έχουν κληθεί όπως η Adobe Systems, η Dropbox, η Etsy, η Yelp, η Mozilla, η Pinterest, το Reddit, η Salesforce, η SpaceX και η Zynga.