Την άποψη του ότι οι Βούλγαροι πολίτες πρέπει να ευγνωμονούν τη μοίρα τους για την απόφαση του να αναλάβει την εξουσία, έστω και με κυβέρνηση μειοψηφίας, ως "μοναδική σωτήρια λύση για τη χώρα", επανέλαβε ο πρωθυπουργός Μπόικο Μπορίσοφ, σε δηλώσεις του προς τον Τύπο με αφορμή τη συμπλήρωση δύο χρόνων διακυβέρνησης από το κόμμα GERB.
Ο κ. Μπορίσοφ, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων στην επίσημη τελετή για τη γιορτή της βουλγαρικής αστυνομίας, ανέφερε επίσης πως "με την ανάληψη όλης της ευθύνης από μέρους μου και με τη συγκρότηση της κυβέρνησης του GERB, σώσαμε τη Βουλγαρία από το σενάριο της Ελλάδας, της Πορτογαλίας και των υπόλοιπων ευρωπαϊκών χωρών με οικονομικά προβλήματα".

Ωστόσο, οι ίδιοι οι Βούλγαροι δε δείχνουν να συμμερίζονται την άποψη περί του σωτηρίου ρόλου της διακυβέρνησης της χώρας τους από τον κ. Μπορίσοφ. Για παράδειγμα, στην τελευταία δημοσκόπηση της εταιρίας Alpha Research -- τον περασμένο Ιούνιο -- η επιδοκιμασία της κυβέρνησης σημείωσε νέα πτώση και έφθασε στο αρνητικό ρεκόρ του 19%.

Δυσαρεστημένοι από την κυβέρνηση είναι δύο φορές περισσότεροι Βούλγαροι, όπως προκύπτει από το σχετικό δείκτη στη σφυγμομέτρηση και φθάνουν πλέον το 41%. Αρνητικό ρεκόρ σημειώνει, εξάλλου, τόσο στο γκάλοπ της Alpha Research, όσο και σε άλλες, πρόσφατες δημοσκοπήσεις και το ποσοστό δημοτικότητας του δημοφιλέστερου -- κάποτε -- πολιτικού της Βουλγαρίας.

Συγκεκριμένα, το ποσοστό δημοφιλίας του κ. Μπορίσοφ υποχώρησε στο 35% (-5%), ενώ η αντιδημοτικότητά του ανήλθε επίσης στο 35% (+6%). Σύμφωνα με τους πολιτικούς αναλυτές βασική αιτία για τη μεταστροφή αυτή του εκλογικού σώματος είναι η όξυνση των οικονομικών προβλημάτων της χώρας.

Για παράδειγμα, στην τελευταία δημοσκόπηση της ειδικευμένης εταιρίας BBSS Gallup, το 70% των Βούλγαρων υποστηρίζουν ότι επιδεινώθηκε η οικονομική κατάσταση της χώρας τους και της οικογένειας τους, το τελευταίο 12μηνο. Στον αντίποδα, το ποσοστό των αισιόδοξων περιορίστηκε στο 5%.