Ο αριθμός των σύρων προσφύγων στην Τουρκία που έχουν επίσημα επιστρέψει στη χώρα τους συνεχίζει να αυξάνεται, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσαν σήμερα οι τουρκικές αρχές -- αλλά ορισμένοι από αυτούς επιστρέφουν στη συνέχεια παράνομα στην Τουρκία, δηλώνουν τοπικές πηγές.
Περίπου 267 Σύροι επέστρεψαν την Δευτέρα στη χώρα τους, ανεβάζοντας σε περίπου 5.673 τον αριθμό των επιστροφών κατά τη διάρκεια των τελευταίων δύο μηνών, και σε 9.678 τους σύρους που εξακολουθούν να στεγάζονται στα έξι στρατόπεδα που δημιουργήθηκαν από την τουρκική Ερυθρά Ημισέληνο στην επαρχία Χατάι (νότια).

Ο αριθμός των σύρων προσφύγων στην Τουρκία έφτασε τους 11.739 στις 24 Ιουνίου με την άφιξη στα σύνορα Συρίας-Τουρκίας συριακών στρατευμάτων που υποστηρίζονταν από τεθωρακισμένα, τα οποία προκάλεσαν τη φυγή προς την Τουρκία των εκτοπισμένων που είχαν εγκατασταθεί κοντά στα σύνορα.

 Από τότε, ο αριθμός αυτός μειώνεται συνεχώς, εξαιτίας του ελέγχου που ασκεί ο συριακός στρατός κατά μήκος των τουρκικών συνόρων και λόγω των διαβεβαιώσεων που έλαβαν κάποιοι πρόσφυγες σχετικά με την ασφάλειά τους, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας τούρκος διπλωμάτης μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας.