current views are: 3

3 Φεβρουαρίου 2017
Δημοσίευση11:29

Ο Αυστραλός Πρωθυπουργός μίλησε για το επεισοδιακό τηλεφώνημά του με τον Τραμπ

Ο Αυστραλός πρωθυπουργός παραδέχεται ότι είχε μια “πολύ ειλικρινή” τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ντόναλντ Τραμπ.

Δημοσίευση 11:29’

Ο Αυστραλός πρωθυπουργός παραδέχεται ότι είχε μια “πολύ ειλικρινή” τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ντόναλντ Τραμπ.

Ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας Μάλκομ Τέρνμπουλ δήλωσε ότι η τηλεφωνική του επικοινωνία με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ αυτή την εβδομάδα ήταν «φιλική» και «πολύ ειλικρινής» καθώς ο Τραμπ φέρεται να εξέφρασε την οργή του για την προσφυγική συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών.

Η συμφωνία υπογράφηκε από τον Τέρνμπουλ και την προηγούμενη κυβέρνηση του Ομπάμα στα τέλη του περασμένου έτους και προβλέπει ότι οι ΗΠΑ θα δεχθούν περίπου 1.200 αιτούντες άσυλο από τα υπεράκτια κέντρα κράτησης της Αυστραλίας στο Ναούρου και τη Νήσο Μάνους.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που διέρρευσαν νωρίτερα αυτή την εβδομάδα και πρωτοδημοσιεύθηκαν στην Washington Post, ο Αμερικανός πρόεδρος χαρακτήρισε την 25λεπτη τηλεφωνική επικοινωνία με τον Τερνμπουλ ως τη «χειρότερη της ημέρας», ενώ φέρεται να μείωσε την προγραμματισμένη διάρκειά της κατά 35 λεπτά.

Σήμερα το πρωί, ο Τέρνμπουλ παραδέχθηκε ότι το τηλεφώνημα ήταν «ευθύ» και δήλωσε ότι ο πρόεδρος έχει ένα πληθωρικό χαρακτήρα που ξεπερνά τα συνηθισμένα.

«Είναι προφανώς μια έντονη προσωπικότητα», δήλωσε σήμερα ο Τέρνμπουλ στον Τζον Λοζ, δημοσιογράφο ραδιοφωνικού σταθμού. «Σημειώνω ότι ο επίσημος εκπρόσωπός του χαρακτήρισε σήμερα το πρωί τη συζήτηση φιλική». «Μπορώ να πω ότι ήταν πολύ ειλικρινής, ήταν άμεση», δήλωσε ο Αυστραλός πρωθυπουργός.

Ο Τραμπ έκανε δημόσια γνωστά τα αισθήματά του για την προσφυγική συμφωνία όταν ανάρτησε χθες μήνυμα στο twitter που έλεγε: «Το πιστεύετε; Η διοίκηση Ομπάμα συμφώνησε να δεχθεί χιλιάδες παράνομους μετανάστες από την Αυστραλία. Γιατί; Θα μελετήσω αυτή την ανόητη συμφωνία!»

Ο Τέρνμπουλ δήλωσε στα αυστραλιανά μέσα ενημέρωσης ότι η προσφυγική συμφωνία θα προχωρήσει παρά την ισχυρή ρητορική του προέδρου.

«Όπως είπα, ο πρόεδρος δεσμεύθηκε να τιμήσει τη συμφωνία που συνήφθη από τον προκάτοχό του. Αυτό τώρα επιβεβαιώθηκε πολλές φορές», δήλωσε ο Τέρνμπουλ σήμερα.

«Είναι πολύ σημαντικό να προχωρήσει διότι θα μας δώσει τη δυνατότητα να διασφαλίσουμε επιλογές επανεγκατάστασης για έναν αριθμό ανθρώπων στο Ναούρου και τη νήσο Μάνους».

Ωστόσο το κλίμα στις σχέσεις Αυστραλίας-ΗΠΑ εντάθηκε περαιτέρω χθες το βράδυ, όταν ο εκπρόσωπος του προέδρου Σον Σπάισερ αναφέρθηκε δυο φορές στον Τέρνμπουλ ως «πρωθυπουργό Τράμπουλ» ενώ ο Λευκός Οίκος συνεχίζει να μην ξεκαθαρίζει αν η συμφωνία θα προχωρήσει ή όχι.

Η στάση του προέδρου προκάλεσε σοκ στους πολιτικούς αναλυτές σε όλο τον κόσμο, καθώς η Αυστραλία ανέκαθεν θεωρείτο ένας από τους πιστότερους και παλαιότερους συμμάχους της Αμερικής.


σχετικα αρθρα