current views are: 16

7 Φεβρουαρίου 2017
Δημοσίευση17:55

Ο «Ρασπούτιν του Πούτιν»: Ο άνθρωπος που ενώνει Κρεμλίνο με Άγκυρα και Ουάσιγκτον

Το Breitbard News, το πρακτορείο που διηύθυνε ο Στηβ Μπάνον, νυν επικεφαλής στρατηγικής του Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, είχε χαρακτηρίσει των Ρώσο υπερ-εθνικιστή «Ρασπούτιν του Πούτιν». Ο Αλεξάντερ Ντούγκιν, που με τη μακριά του γενειάδα θυμίζει κάπως τον μυστικιστή εκ Σιβηρίας που είχε μαγέψει την οικογένεια του τελευταίου τσάρου, αναδύεται ως αμφιλεγόμενη μορφή της εξωτερικής πολιτικής του Κρεμλίνου. Οι Χένρυ Μέγερ και Ονούρ Αντ από το Bloomberg σχολιάζουν.

Δημοσίευση 17:55’

Το Breitbard News, το πρακτορείο που διηύθυνε ο Στηβ Μπάνον, νυν επικεφαλής στρατηγικής του Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, είχε χαρακτηρίσει των Ρώσο υπερ-εθνικιστή «Ρασπούτιν του Πούτιν». Ο Αλεξάντερ Ντούγκιν, που με τη μακριά του γενειάδα θυμίζει κάπως τον μυστικιστή εκ Σιβηρίας που είχε μαγέψει την οικογένεια του τελευταίου τσάρου, αναδύεται ως αμφιλεγόμενη μορφή της εξωτερικής πολιτικής του Κρεμλίνου. Οι Χένρυ Μέγερ και Ονούρ Αντ από το Bloomberg σχολιάζουν.

Το Breitbard News, το πρακτορείο που διηύθυνε ο Στηβ Μπάνον, νυν επικεφαλής στρατηγικής του Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, είχε χαρακτηρίσει μαζί με άλλους τον Αλεξάντερ Ντούγκιν, «Ρασπούτιν του Πούτιν». Ο Ρώσος υπερ-εθνικιστής που με τη μακριά του γενειάδα θυμίζει κάπως τον μυστικιστή εκ Σιβηρίας που είχε μαγέψει την οικογένεια του τελευταίου τσάρου, αναδύεται ως μορφή της εξωτερικής πολιτικής του Κρεμλίνου – εξίσου αμφιλεγόμενη με τον Ρώσο τυχοδιώκτη των αρχών του περασμένου αιώνα. Οι Χένρυ Μέγερ και Ονούρ Αντ από το Bloomberg σχολιάζουν.

Ο Ντούγκιν λέει ότι έχει παίξει σημαντικό, αλλά σε μεγάλο βαθμό παρασκηνιακό, ρόλο στη βελτίωση των ρωσοτουρκικών σχέσεων, ρόλος που επιβεβαιώνεται από υψηλόβαθμο στέλεχος της Άγκυρας. Και με τους ανθρώπους που τώρα αποκαλεί ιδεολογικούς συμμάχους στον Λευκό Οίκο, ο Ντούγκιν λέει ότι είναι αισιόδοξος και για τη βελτίωση των σχέσεων με τις ΗΠΑ.

Μετά την κατάρριψη ρωσικού πολεμικού αεροσκάφους από την Τουρκία το 2015 στα σύνορα με τη Συρία, ο ταραχοποιός φιλόσοφος χρησιμοποίησε τις γνωριμίες του και στις δύο χώρες για να διαμορφώσει ένα υπόγειο κανάλι που βοήθησε τον Βλαντιμίρ Πούτιν και τον Ρεσέπ Ταγίπ Ερντογάν να τερματίσουν μια ολοένα και κλιμακούμενη διαμάχη, σύμφωνα με Τούρκο στρατηγό εν αποστρατεία που πέταξε στη Μόσχα για μυστικές διαπραγματεύσεις.

Η προσέγγιση επέτρεψε στον Πούτιν να ξεγελάσει τη διοίκηση Ομπάμα και να γείρει την πλάστιγγα στον εμφύλιο πόλεμο στη Συρία υπέρ του Μπασάρ αλ-Άσαντ. Για τον Ντούγκιν, του οποίου οι απόψεις για τα δεινά του φιλελευθερισμού έχουν μνημονευτεί από τον Μπάνον και άλλους ακρο-δεξιούς ηγέτες, έφερε επίσης τη Ρωσία ένα βήμα πιο κοντά στην εκπλήρωση του οράματος του για το ξήλωμα της παγκόσμιας τάξης υπό την ηγεμονία των ΗΠΑ, εν μέρει απομακρύνοντας την Τουρκία από το ΝΑΤΟ και ιδρύοντας ένα «Ρωσο-ισλαμικό σύμφωνο» που θα περιλαμβάνει και το Ιράν.

Ο Ντούγκιν, γιος αξιωματούχου των στρατιωτικών υπηρεσιών πληροφοριών, λέει ότι η ανεξαρτησία του τον καθιστά ευέλικτο διαμεσολαβητή στις κρατικές υποθέσεις. Ο 55χρονος δημαγωγός, που βρίσκεται στη μαύρη λίστα της Ουάσιγκτον για συμμετοχή στην εξέγερση στην Ουκρανία, δεν διαθέτει επίσημο πόστο. Όμως, έχει υπάρξει σύμβουλος ατόμων του εσώτερου κύκλου του Πούτιν και έχει γράψει ένα εγχειρίδιο περί γεωπολιτικής που χρησιμοποιεί ο στρατός.

«Μπορώ να μιλώ στους ανθρώπους με τρόπο που δεν μπορούν οι αξιωματούχοι,» δήλωσε ο Ντούγκιν από το γραφείο του στην Τσαγκράντ TV, στη Μόσχα, όπου είναι σχολιαστής και αρχισυντάκτης. «Ο διπλωμάτης λέει αυτά που του λένε. Ο στρατιωτικός τι λέει; Ακόμα λιγότερα. Ο αξιωματικός πληροφοριών; Τίποτα απολύτως. Δεν καταλαβαίνεις πού βρίσκεται η αλήθεια. Μιλώ από τη σκοπιά της γεωπολιτικής. Γι’ αυτό άρχισαν να με εμπιστεύονται οι Τούρκοι.»

Υπήρξε αντιφρονών τη δεκαετία του 1980 και συνιδρυτής του Εθνικού Μπολσεβικικού κόμματος μετά την κατάρρευση του κομμουνισμού. Ο Ντούγκιν, που έχει περιγράφει τα πάντα, από αιρετικός φασίστας μέχρι μυστικιστής ιμπεριαλιστής, έχασε την δουλειά του στο τμήμα Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου της Μόσχας το 2014, όταν ακτιβιστές τον κατηγόρησαν ότι ενθαρρύνει τη γενοκτονία. Χιλιάδες άνθρωποι υπέγραψαν μια αίτηση που ζητούσε την απομάκρυνσή του ύστερα από την παραληρηματική του υποστήριξη των αυτονομιστών στην Ουκρανία, όπου προέτρεπε «σκοτώστε, σκοτώστε, σκοτώστε».

Το Κρεμλίνο, που παρείχε στον πολυγραφότατο αγκιτάτορα άφθονο τηλεοπτικό χρόνο σε ώρες αιχμής στα μεγαλύτερα κανάλια για να ζητωκραυγάσει την προσάρτηση της Κριμαίας το 2014, τον έχει κρατήσει σε απόσταση ύστερα από την κριτική του στον Πούτιν ότι δεν άρπαξε αρκετή Ουκρανία. Όταν ρωτήθηκε εάν ο Ντούγκιν έπαιξε ρόλο στη χαλάρωση της έντασης με την Τουρκία, ο εκπρόσωπος του Πούτιν, Ντιμίτρι Πέσκοφ απάντησε αρνητικά.

«Φαίνεται λαμπρός φιλόσοφος, αλλά η ιδιοφυΐα και η τρέλα βρίσκονται πολύ κοντά,» είπε ο Σεργκέι Μάρκοφ, πολιτικός σύμβουλος του Πούτιν. Μολονότι ο Ντούγκιν δεν είναι επίσημος απεσταλμένος, είπε ο Μάρκοφ, «φαίνεται να έδωσε στους Τούρκους μερικές πολύ καλές συμβουλές.»

Ο Ντούγκιν τους «έκανε όλους χαρούμενους» οργανώνοντας τον Νοέμβριο μια επίσκεψη στην Κριμαία από τουρκική αντιπροσωπία που περιλάμβανε και έναν ανιψιό του Ερντογάν, λίγες εβδομάδες μετά τη συνάντησή του στην Άγκυρα με τον πρωθυπουργό Μπιναλί Γιλντιρίμ, είπε ο Μάρκοφ. Το ταξίδι υπήρξε μια τεράστια τόνωση των προσπαθειών της Ρωσίας να κερδίσει αναγνώριση για την προσάρτηση της χερσονήσου της Μαύρης Θάλασσας από τον Πούτιν, που επέφερε τις κυρώσεις των ΗΠΑ και της ΕΕ.

Τα γραπτά του Ντούγκιν σε δεκάδες βιβλία και αναρίθμητα μπλογκς τον έχουν αναδείξει σε επιδραστική μορφή όχι μόνο στην Τουρκία, αλλά και στο Ιράν, του οποίου είναι τακτικός επισκέπτης, όπως και στα αντι-καθεστωτικά κόμματα που βιώνουν άνθιση στη Δύση, τάση που καλωσορίζει η ηγεσία της Ρωσίας.

Εκτός από την Τουρκία «μόνο δύο χώρες μου δίνουν σημασία – το Ιράν και οι ΗΠΑ,» δήλωσε ο Ντούγκιν.

Ο πρόλογος ενός από τα βιβλία του είναι γραμμένος από έναν συνταξιοδοτημένο καθηγητή στις ΗΠΑ, τον Πωλ Γκότρφρηντ, υποστηρικτή του Τραμπ, ο οποίος ήταν ανάμεσα στους πρώτους πολιτικούς φιλοσόφους που υιοθέτησαν τον όρο «εναλλακτική Δεξιά» για να περιγράψουν το ριζοσπαστικό συντηρητικό κίνημα. Τον Ιούλιο του 2016, έναν μήνα προτού ο Μπάνον ενταχθεί στο επιτελείο του Τραμπ, περιέγραφε την Μπράιτμπαρτ ως «την πλατφόρμα για την «εναλλακτική Δεξιά».

Ο ρόλος του Ντούγκιν στην επίλυση της κρίσης με τον Ερντογάν επιβεβαιώθηκε από τον Ισμαήλ Χακί Πεκίν, πρώην επικεφαλής της τουρκικής υπηρεσίας πληροφοριών. Ήταν ένας εκ των πέντε μελών του Πατριωτικού Κόμματος που πέταξαν στη Μόσχα τον Δεκέμβριο του 2015 για τέσσερεις μέρες συνομιλιών που είχε κανονίσει ο Ντούγκιν. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, ο Νούγκιν πήγε την τουρκική αντιπροσωπία σε «μυστικό δωμάτιο» σε «ιδιαίτερο μέρος» για να συναντήσει τον ευεργέτη του Κονσταντίν Μαλόφιεφ, έναν πολυεκατομμυριούχο με δεσμούς με την Ορθόδοξη Ρωσική Εκκλησία, είπε ο Πεκίν σε συνέντευξη στην Άγκυρα.

Ο Ντούγκιν και ο Μαλόφιεφ, ο οποίος  υφίσταται και εκείνος καθεστώς κυρώσεων για την υποστήριξη της εξέγερσης στην Ουκρανία, ξεκίνησε την Τσαγκράντ, [μια ονομασία για την Κωνσταντινούπολη στην παλαιά εκκλησιαστική σλαβονική γλώσσα – γνωστή και ως παλαιά βουλγαρική Σ.τ.Μ.] το 2015 και το τηλεοπτικό κανάλι έχει πλέον σχεδόν 20 εκ. τηλεθεατές. Ήταν το μόνο μεγάλο μέσο που μετέδωσε τον λόγο του Κάρτερ Πέιτζ, πρώην συμβούλου του Τραμπ, πέρυσι στη Μόσχα.

Ο Πεκίν είπε πως ο Ντούγκιν σύστησε τον Μαλόφιεφ ως το «δεξί χέρι του Πούτιν» και οι Τούρκοι σύντομα κατάλαβαν ότι η πόρτα του Πούτιν ήταν πάντα ανοιχτή για τον χρηματιστή. «Έτσι υλοποιήθηκε το ταξίδι,» είπε ο Πεκίν. «Γνωρίζαμε πως ό,τι λέγαμε πήγαινε απευθείας στον Πούτιν.» Και αυτό που είπαν ήταν ότι ο Ερντογάν δεν είχε καμία σχέση με την κατάρριψη του αεροσκάφους. Ο Πεκίν είπε πως κατόρθωσαν να πείσουν τους Ρώσους, ανάμεσά τους και δύο στρατηγοί με πολιτικά, ότι υπεύθυνοι για την κατάρριψη ήταν περιθωριακά στοιχεία του στρατού.

Ήταν μια «συνωμοσία» που συμπεριλάμβανε υποστηρικτές του Φετουλλάχ Γκιουλέν και αξιωματούχους του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ που ήθελαν να δημιουργήσουν ρήγμα στις σχέσεις Ρωσίας-Τουρκίας, είπε ο Πεκίν, που ενημέρωσε τους ανώτερούς του στην Άγκυρα μετά το ταξίδι στη Μόσχα.

Ο Πεκίν λέει ότι ο Ντούγκιν έψαξε ειδικά για τους δύο στρατηγούς και τον ναύαρχο εν αποστρατεία επειδή είχαν ιστορικό εναντίωσης στον Ερντογάν και είχαν φυλακιστεί με κατηγορίες συνωμοσίας κατά της κυβέρνησης, που τους καθιστούσε πιο αξιόπιστους στα μάτια των Ρώσων. Τον Μάρτιο και ενώ οι εντάσεις μεταξύ Πούτιν και Ερντογάν ήταν έντονες, ο Ντούγκιν πέταξε στην Άγκυρα για μια δεύτερη επίσκεψη, αυτή τη φορά με συγγενείς του Ερντογάν και άλλες μορφές με επιρροή.

Ο Ντούγκιν λέει πως είπε στους Τούρκους ότι η σύλληψη του προσώπου που κατηγορείτο με τη δολοφονία ενός από τους Ρώσους πιλότους που προσπάθησε να σωθεί με το αλεξίπτωτο θα ωφελούσε πάρα πολύ την προσπάθεια επανα-προσέγγισης. Την επομένη, ο ύποπτος τέθηκε υπό κράτηση στη Σμύρνη. «Είπαν ότι διεξήγαγαν μια έρευνα και ότι ο Ερντογάν θα ζητούσε συγγνώμη,» είπε ο Ντούγκιν, που μεταβίβασε τις πληροφορίες σε Ρώσους αξιωματούχους.

Τρεις μήνες μετά, στις 27 Ιουνίου, με την οικονομία της Τουρκίας να στενάζει από τις εμπορικές κυρώσεις της Ρωσίας, ο Ερντογάν εξέφρασε τελικά τη λύπη του για το γεγονός, στρώνοντας τον δρόμο για την ανάκαμψη των σχέσεων.

Ο Μαλόφιεφ απέρριψε τον ισχυρισμό ότι είναι δεξί χέρι του Πούτιν ως «υπερβολική κολακεία». Ο Πέσκοφ, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου αρνήθηκε κάθε ανάμειξη του χρηματιστή με την επαναπροσέγγιση με την Τουρκία.

Όμως, σε λιγότερο από 3 εβδομάδες, στις 15 Ιουλίου, κάτι για το οποίο ο Μαλόφιεφ και ο Ντούγκιν είχαν προειδοποιήσει σε εκείνο το «μυστικό δωμάτιο» βγήκε αληθινό – η απόπειρα ενός πραξικοπήματος από δυσαρεστημένα μέλη των ενόπλων δυνάμεων, σύμφωνα με τον Πεκίν. Ο δε Ντούγκιν, βρισκόταν στην Άγκυρα κατά τη διάρκεια της εξέγερσης. Είχε δώσει μια σειρά συνεντεύξεων υπέρ της απόφασης του Τούρκου ηγέτη να επιδιορθώσει τις σχέσεις με τη Ρωσία στην κρατική TRT Haber μόλις 2 ½ ώρες πριν την κατάληψη του σταθμού από τους στασιαστές.

Ο Ερντογάν κατηγόρησε τον Γκιουλέν και τους Αμερικανούς ευεργέτες του για την απόπειρα, απαντώντας με μαζικές εκκαθαρίσεις ύποπτων γκιουλενιστών ανατρέποντας την τουρκική κοινωνία και φέρνοντας πιο κοντά Τουρκία και Ρωσία. Η νέα συνεργασία δοκιμάστηκε τον Δεκέμβριο με τη δολοφονία του Ρώσου πρεσβευτή στην Τουρκία, από Τούρκο αστυνομικό στην Άγκυρα. «Ήταν η τελευταία προσπάθεια την απερχόμενης αμερικανικής διοίκησης και των υπέρμαχων της παγκοσμιοποίησης να διακόψουν την επαναπροσέγγιση Ρωσίας-Τουρκίας,» είπε ο Ντούγκιν.

Ο Ντούγκιν είδε με χαρά τη Ρωσία και την Τουρκία να αναλαμβάνουν τα ηνία για την επίλυση της κρίσης στη Συρία, παραμερίζοντας τις ΗΠΑ. Υπέρμαχος και προφήτης της καταστροφής «της φιλελεύθερης ηγεμονίας της Δύσης» είπε ότι  η εκλογή Τραμπ αποτελεί ορόσημο για την αλλαγή της πορείας των παγκόσμιων εξελίξεων. «Πανέμορφο – μια από τις καλύτερες στιγμές της ζωής μου,» είπε μετά την ορκωμοσία του Τραμπ.

Ύστερα από δεκαετίες πολεμικής εναντίον της Ουάσιγκτον που επιδιώκει τη «δυτικοποίηση όλης της ανθρωπότητας,» η άνοδος του Τραμπ οδήγησε στην πλήρη μεταμόρφωση του Ντούγκιν, ο οποίος διακηρύσσει ότι ο αντι-αμερικανισμός τελείωσε. «Η Αμερική όχι μόνο δεν αποτελεί αντίπαλο, αλλά ακόμα και πιθανό σύμμαχο υπό τον Τραμπ,» δήλωσε.

Τώρα ο Ντούγκιν εστιάζει στην Ευρώπη, όπου καλλιεργεί δεσμούς με αντι-καθεστωτικά κόμματα που απειλούν τη πολιτική και στρατιωτική ενότητα εβδομήντα χρόνων. Με τις επερχόμενες εκλογές σε Γαλλία, Γερμανία και Ολλαδία φέτος, ο Ρώσος προπαγανδιστής ένα καινούργιο ευαγγέλιο για την Ευρώπη, βγαλμένο απευθείας από το προεκλογικό ρεπερτόριο του Τραμπ: «Να αποξηράνουμε τον βάλτο*».

* H έκφραση «να αποξηράνουμε τον βάλτο» (drain the swamp) έχει χρησιμοποιηθεί αρκετές φορές στην αμερικανική πολιτική αναφερόμενη στην εξάλειψη ενός προβλήματος (την εξόντωση των κουνουπιών με την αποξήρανση των βάλτων). Την έκφραση έχουν χρησιμοποιήσει μεταξύ άλλων και οι Ρ.Ρήγκαν και Ν.Τραμπ αναφερόμενοι στη γραφειοκρατία της ομοσπονδιακής διοίκησης.

Την έκφραση, ωστόσο χρησιμοποιεί και ο Αλεξάντερ Ντούγκιν, αναφερόμενος στον φιλελευθερισμό. Στο άρθρο του «Οι παγίδες και τα αδιέξοδα του νέου εθνικισμού» γράφει:

«… Χρειαζόμαστε ένα κοινό  μέτωπο ενάντια όχι μόνο στους Φιλελεύθερους (το τέλος της αποξήρανσης του φιλελεύθερου βάλτου είναι πλέον τεχνικό ζήτημα πλέον), αλλά και να εμποδίσουμε και να εξουδετερώσουμε τον νέο εθνικισμό.

«Πρέπει να επιστρέψουμε στο Ον, στον Λόγο στην πρωταρχική οντολογία (του Χάιντεντεγκερ), στο Ιερό, στον Νέο Μεσαίωνα – και έτσι στην Αυτοκρατορία, τη θρησκεία και τους θεσμούς της παραδοσιακής κοινωνίας (ιεραρχία, λατρεία, κυριαρχία του Πνεύματος επί της Ύλης και λοιπά). Όλο το περιεχόμενο της Νεωτερικότητας είναι Σατανισμός σε παρακμή. Δεν αξίζει τίποτα, τα πάντα πρέπει να αποκαθαρθούν. Η Νεωτερικότητα είναι εντελώς λάθος – η επιστήμη, οι αξίες, η φιλοσοφία, η τέχνη, η κοινωνία, οι τρόποι, τα σχήματα, οι «αλήθειες», η κατανόηση του Είναι, του χρόνου και του χώρου. Τα πάντα είναι νεκρά στη νεωτερικότητα. Πρέπει να τερματιστεί. Πρόκειται να την τερματίσουμε.

«Ας ακούσουμε τα λόγια του Απόλλωνα προς τον νικημένο Πύθωνα [ελληνικά στο κείμενο] – «σάπισε (Πύθω!)» Το ίδιο μπορεί να ειπωθεί και για την Χίλαρι Κλίντον και την ευρωπαϊκή γραφειοκρατία. Μείνετε εκεί να σαπίσετε! Η μάχη μας δεν είναι μαζί σας – η βασική σκηνή της τιτανομαχίας έχει μεταφερθεί αλλού.»

Τα σχόλια δικά σας

Πηγή: Bloomberg


σχετικα αρθρα