current views are: 5

7 Φεβρουαρίου 2017
Δημοσίευση18:26

Ανάλυση CNBC: Γιατί το Βερολίνο θα πιέσει μέχρι τέλους την Ελλάδα

Μπορεί να βρισκόμαστε ξανά κοντά σε άλλο ένα οριακό σημείο στις σχέσεις της Ελλάδας με τους διεθνείς δανειστές της,

Δημοσίευση 18:26’

Μπορεί να βρισκόμαστε ξανά κοντά σε άλλο ένα οριακό σημείο στις σχέσεις της Ελλάδας με τους διεθνείς δανειστές της,

Μπορεί να βρισκόμαστε ξανά κοντά σε άλλο ένα οριακό σημείο στις σχέσεις της Ελλάδας με τους διεθνείς δανειστές της,

Από τη μία μεριά οι Ευρωπαίοι δανειστές ζητούν από την Ελλάδα να εφαρμόσει επιπλέον μέτρα σε αντάλλαγμα για νέα κονδύλια. Από την άλλη μεριά η ελληνική κυβέρνηση παλεύει να βρει ισορροπία μεταξύ δανειστών και ψηφοφόρων.

Χωρίς φρέσκο χρήμα, η Ελλάδα θα δυσκολευτεί να πληρώσει τους δανειστές το καλοκαίρι, επαναφέροντας φόβους ότι η Αθήνα θα καταλήξει να κηρύξει στάση πληρωμών, κατεδαφίζοντας το ευρώ, στη θεωρία.

«Το πρόσφατο αδιέξοδο οφείλεται κυρίως στο ότι η Ελλάδα δεν αναλαμβάνει όλες τις πρότερες δράσεις (μέτρα λιτότητας που η Ελλάδα υποσχέθηκε να ολοκληρώσει για το πρόγραμμα διασωσής της),» ανέφερε αξιωματούχος κοντά στις συζητήσεις για το πρόγραμμα διάσωσης.

Το διετές ελληνικό ομόλογο είδε αύξηση 10% το πρωί της Τρίτης – στα υψηλότερα επίπεδα από πέρυσι τον Ιούνιο, όπου υπήρχαν παρόμοιες εντάσεις μεταξύ ΕΕ και Ελλάδας.

Μερικοί αναλυτές είπαν ότι η κίνηση της Τρίτης έγινε λόγω διαφωνιών εντός του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την καλύτερη πορεία δράσης στην Ελλάδα. Τα τελευταία οκτώ χρόνια, η Ελλάδα χρειάστηκε να προχωρήσει σε μια σειρά δύσκολων περικοπών και μεταρρυθμίσεων για να συνεχίσει να λαμβάνει δάνεια ώστε να αποπληρώνει τα χρέη της.

Το ΔΝΤ είπε σε αναφορά του τη Δευτέρα ότι «οι περισσότεροι διευθυντές συμφώνησαν πως η Ελλάδα δεν χρειάζεται περισσότερη δημοσιονομική  αναδιάρθρωση επί του παρόντος, δεδομένης της εντυπωσιακής αναπροσαρμογής που αναμένεται να επιφέρει μεσοπρόθεσμα πρωτογενές πλεόνασμα γύρω στο 1,5% του ΑΕΠ, ενώ μερικοί παράγοντες συγκλίνουν προς πλεόνασμα 3,5% το ΑΕΠ το 2018.»

Ωστόσο, ο διχασμός είναι σε διεθνές επίπεδο. Η τωρινή στασιμότητα βρίσκεται πρωτίστως μεταξύ Ευρωπαίων δανειστών και Ελλάδας. Η πρώτη θέλει να δει μεταρρυθμίσεις στα εργασιακά και τους παραγωγούς στην Ελλάδα, στον ενεργειακό τομέα, όπως και υψηλότερο πλεόνασμα, ενώ ο υπόλοιπος κόσμος θα άφηνε την Αθήνα να ανασάνει κάπως.

Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι θέλουν επίσης μια συμφωνία για την δημοσιονομική στρατηγική της χώρας μετά το πέρας του τρέχοντος προγράμματος διάσωσης το 2018. Αυτό σημαίνει ότι οι δανειστές θέλουν η Ελλάδα να νομοθετήσει μέτρα που θα εφαρμοστούν μόνο μετά το 2018 και δεν θα επιφέρουν περισσότερη λιτότητα από για την ώρα. Αυτά τα μέτρα είναι ουσιώδη για τους Ευρωπαίους δανειστές ώστε να έχουν τις εγγυήσεις [που θα τους επιτρέψουν να μειώσουν το χρέος της Ελλάδας.

«Εάν δεν καταλήξουμε σε συμφωνία, το εκλογικό πρόγραμμα στην ευρωζώνη θα καταστήσει κάθε συμφωνία αδύνατη μέχρι το καλοκαίρι. Αυτό θα μας φέρει επικίνδυνα κοντά στην επόμενη προγραμματισμένη δόση 10,5 δις ευρώ στους δανειστές,» είπε ο Κλάους Βίστεσεν, οικονομολόγος στο Pantheon Macroeconomics.

«Η εμπειρία μας λέει ότι αν αφεθεί για την τελευταία στιγμή οι πολιτικοί τείνουν να κάνουν ρηξικέλευθες κινήσεις που θέτουν σε κίνδυνο την οικονομία,» προσέθεσε. «Το έχουμε ξαναδεί πολλές φορές στο παρελθόν.»

Εάν η Ελλάδα δεν προβεί σε μεταρρυθμίσεις υπάρχουν και άλλες επιπλοκές. Χωρίς νομοθεσία για μετά το πρόγραμμα δεν υπάρχει ελάφρυνση. Χωρίς μια καθαρή συμφωνία για ελάφρυνση του χρέους το ΔΝΤ δεν θα συμμετέχει στο πρόγραμμα, τουλάχιστον οικονομικά – κάτι που επιθυμούν χώρες όπως η Αυστρία, η Γερμανία, η Ολλανδία και η Φινλανδία.

«Η υπομονή, ειδικά στη Γερμανία, εξαντλείται,» είπε σε σημείωμα ο Βίστεσεν. «Η Ελλάδα δεν μπορεί να εκδιωχθεί από την ευρωζώνη, αλλά πιστεύουμε ότι η ΕΕ θα πιέσει τον ΣΥΡΙΖΑ στα άκρα πιο γρήγορα αυτή τη φορά. Η αποχώρηση της Ελλάδας από την ευρωζώνη δεν θα είναι εύκολη, αλλά για κάποιους μπορεί να είναι προτιμότερο.

Το αδιέξοδο μπορεί να αποτελέσει επιπλέον βαρίδι για την οικονομία σε μια περίοδο που η Αθήνα κατόρθωσε να αποφύγει την ύφεση το δεύτερο εξάμηνο του 23016.

«Η αβεβαιότητα για τη συμμετοχή της Ελλάδας στο ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2015 γονάτισε την ελληνική οικονομία. Οι εκροές καταθέσεων και φυγή κεφαλαίων από την αγορά της Αθήνας θα δώσουν τα πρώτα σημάδια ότι η αγορά εκτιμά πιθανότητα ελληνικής εξόδου από την ευρωζώνη,» πρόσθεσε ο Βίστεσεν.

Εάν η Ευρώπη και η Ελλάδα δεν προσεγγίσουν σημαντικά η μία την άλλη το επόμενο διάστημα μπορεί να επαναληφθεί το ίδιο σενάριο.

 

Πηγή: CNBC


σχετικα αρθρα