current views are: 7

8 Φεβρουαρίου 2017
Δημοσίευση13:23

Στην Τουρκία ο αρχηγός της CIA μετά το τηλεφώνημα Ερντογάν-Τραμπ

Ο διευθυντής της CIA Μάικ Πομπέι θα επισκεφτεί την Τουρκία την Πέμπτη στην πρώτη του επίσκεψη στη χώρα για να συζητήσει θέματα ασφαλείας, συμπεριλαμβανομένης της καταπολέμησης κινήματος του οποίου ηγείται κληρικός με έδρα τις ΗΠΑ, που κατηγορείται ότι βρίσκεται πίσω από το αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα στην Τουρκία, ανέφεραν Τούρκοι αξιωματούχοι. Η επίσκεψη αποτελεί σημάδι βελτίωσης των σχέσεων των δύο χωρών.

Δημοσίευση 13:23’

Ο διευθυντής της CIA Μάικ Πομπέι θα επισκεφτεί την Τουρκία την Πέμπτη στην πρώτη του επίσκεψη στη χώρα για να συζητήσει θέματα ασφαλείας, συμπεριλαμβανομένης της καταπολέμησης κινήματος του οποίου ηγείται κληρικός με έδρα τις ΗΠΑ, που κατηγορείται ότι βρίσκεται πίσω από το αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα στην Τουρκία, ανέφεραν Τούρκοι αξιωματούχοι. Η επίσκεψη αποτελεί σημάδι βελτίωσης των σχέσεων των δύο χωρών.

Ο διευθυντής της CIA Μάικ Πομπέι θα επισκεφτεί την Τουρκία την Πέμπτη στην πρώτη του επίσκεψη στη χώρα για να συζητήσει θέματα ασφαλείας, συμπεριλαμβανομένης της καταπολέμησης κινήματος του οποίου ηγείται κληρικός με έδρα τις ΗΠΑ, που κατηγορείται ότι βρίσκεται πίσω από το αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα στην Τουρκία, ανέφεραν Τούρκοι αξιωματούχοι. Η επίσκεψη αποτελεί σημάδι βελτίωσης των σχέσεων των δύο χωρών.

Η επίσκεψη του Πομπέο αποφασίστηκε μετά από 45λεπτη τηλεφωνική συνομιλία μεταξύ των Προέδρων Ντόναλντ Τραμπ και Ρεσέπ Ταγίπ Ερντογάν την Τρίτη, σύμφωνα με αξιωματούχους από το γραφείο του Ερντογάν.  Οι αξιωματούχοι είπαν ότι ο Πομπέο θα συζητήσει το ζήτημα της υποστήριξης από τις ΗΠΑ των Κούρδων μαχητών στη Συρία, τους οποίους η τουρκική κυβέρνηση θεωρεί τρομοκράτες, λόγω του συσχετισμού τους με τους εκτός Νόμου Κούρδους του ΡΚΚ στην Τουρκία.

Η Τουρκία, επιπλέον, επιθυμεί την απέλαση από τις ΗΠΑ του ιεροδιδασκάλου Φετουλάχ Γκιουλέν. Ζητά ακόμα από τις ΗΠΑ να σταματήσουν να υποστηρίζουν τις κουρδικές ομάδες στη Συρία.

Οι δεσμοί μεταξύ Τουρκίας και ΗΠΑ, που είναι και οι δύο στο ΝΑΤΟ, είχαν διαταραχτεί υπό τη διοίκηση Ομπάμα. Η Τουρκία εξέφρασε τη δυσαρέσκειά της απέναντι στην προσλαμβανόμενη ως απροθυμία των ΗΠΑ να απελάσουν τον Γκιουλέν και τη συνεχιζόμενη παροχή βοήθειας στους Κούρδους μαχητές της Συρίας. Η διοίκηση Ομπάμα θεωρούσε τους Κούρδους την πιο αποτελεσματική ομάδα στον πόλεμο ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος στη Συρία.

Η τουρκική κυβέρνηση τρέφει ελπίδες ότι με τη διοίκηση Τραμπ οι σχέσεις θα βελτιωθούν και το θέμα παρακολουθείται στενά στην Τουρκία.

Ο Τραμπ και ο Ερντογάν συζήτησαν την από καιρό έκκληση της Τουρκίας για τη δημιουργία ασφαλών ζωνών στη Συρία, την προσφυγική κρίση και τον πόλεμο ενάντια στις ομάδες των εξτρεμιστών, είπαν οι αξιωματούχοι χωρίς να επεκταθούν.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος φέρεται να είπε στον Ερντογάν ότι η Ουάσιγκτον επιθυμεί την ανάπτυξη των σχέσεων με την Τουρκία και τη στενή συνεργασία πάνω σε τοπικά ζητήματα. Σύμφωνα με τους αξιωματούχους, ο Τραμπ και ο Ερντογάν συμφώνησαν να «κινηθούν από κοινού» για την κατάληψη των προπυργίων του Ισλαμικού Κράτους στην Αλ-Μπαμπ και τη Ράκκα, στη βόρεια Συρία.

Ο υπουργός Εξωτερικών Μελβούτ Καβούσογλου μιλώντας σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Σαουδάραβα ομόλογό του στην Άγκυρα, φάνηκε αισιόδοξος για το μέλλον της συνεργασίας με τη διοίκηση Τραμπ.

«Στο ζήτημα της μάχης με το Νταές [το αραβικό ακρωνύμιο για το ΙΚ], η Τουρκία και η Σαουδική Αραβία θα συνεργαστούν με τις ΗΠΑ,» είπε ο Καβούσογλου. «Πιστεύουμε ότι από εδώ και πέρα, ο αγώνας θα είναι πιο αποτελεσματικός και ότι θα μπορέσουμε να καθαρίσουμε τόσο τη Συρία, όσο και το Ιράκ από το Νταές

«Είχαμε πει στην προηγούμενη διοίκηση να μη βασίζεται και να μην εμπιστεύεται μια τρομοκρατική οργάνωση για να πολεμήσει το Νταές. Τους είχαμε πει ότι ήταν λάθος, αλλά δεν μας άκουσαν,»  είπε ο Καβούσογλου.

Ο Καβούσογλου είπε ότι τα μέλη του συνασπισμού κατά του ΙΚ υπό την ηγεσία των ΗΠΑ θα μπορούσαν να στείλουν ειδικές δυνάμεις για να ανακαταλάβουν τη Ράκκα από τους εξτρεμιστές, χωρίς να βασίζονται στους Κούρδους της Συρίας. «Η επιχείρηση στη Ράκκα πρέπει να διεξαχθεί με τα τους κατάλληλους ανθρώπους, όχι με τρομοκρατικές οργανώσεις,» είπε.

Οι αξιωματούχοι του Ερντογάν δεν ανέφεραν εάν η απαγόρευση του Τραμπ αναφέρθηκε στη συνομιλία τους. Πέρισυ, ο Ερντογάν είχε ασκήσει κριτική στον Τραμπ – που τότε ήταν ακόμα υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων – για τα σχόλιά του για την απαγόρευση των μουσουλμάνων στις ΗΠΑ και κάλεσε για την αφαίρεση του ονόματός του από τους πύργους Τραμπ στην Κωνσταντινούπολη. Ωστόσο, ο συνήθως λαλίστατος Ερντογάν δεν έχει ακόμα σχολιάσει δημοσίως για την ταξιδιωτική απαγόρευση που εξετάζεται από το ομοσπονδιακό Εφετείο των ΗΠΑ.

Πηγή: Assosiated Press


σχετικα αρθρα