Ο πρόεδρος της ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο πρόκειται να επισκεφθεί την Αίγυπτο στις 14 Ιουλίου για να συζητήσει την εν εξελίξει μετάβαση, μετά την πτώση του προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ, ανακοίνωσε σήμερα η αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Κάιρο. "Αυτή θα είναι η πρώτη του επίσκεψη στην Αίγυπτο", πέρα από τις συναντήσεις με διεθνή χαρακτήρα, είπε ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας της ΕΕ, ο πρεσβευτής Μαρκ Φράνκο, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με την ευκαιρία της ανάληψης της εκ περιτροπής προεδρίας της Ένωσης από την Πολωνία.

Ο κ. Μπαρόζο θα έχει συνάντηση με τις στρατιωτικές αρχές, που διοικούν τη χώρα μετά την αποχώρηση του κ. Μουμπάρακ, τον Φεβρουάριο, καθώς και τον Πρωθυπουργό Ισάμ Σαράφ, θρησκευτικούς ηγέτες και μέλη της κοινωνίας των πολιτών.

Θα εκφωνήσει μια ομιλία στην Όπερα του Καΐρου για να παρουσιάσει την απάντηση της ΕΕ στην "αραβική αφύπνιση", και θα αναφερθεί στη "νέα εταιρική σχέση, στο πλαίσιο της ελευθερίας και της δημοκρατίας", δήλωσε ο κ. Φράνκο.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι ο κ. Μπαρόζο θα επιβεβαιώσει την προθυμία των Ευρωπαίων να βοηθήσουν στην επίβλεψη των προσεχών αιγυπτιακών εκλογών, που η νέα κυβέρνηση έχει υποσχεθεί ότι θα είναι διαφανείς και δημοκρατικές, αλλά θα πρέπει γι’ αυτό να διατυπωθεί ένα αίτημα από το Κάιρο.

"Η πρότασή μας για διεθνή παρατήρηση είναι ακόμα στο τραπέζι, αλλά είναι κάτι που μπορούμε να το κάνουμε και χωρίς να έχουμε προσκληθεί", σημείωσε ο Φράνκο.

Οι πρώτες βουλευτικές εκλογές της μετά-Μουμπάρακ εποχής έχουν προγραμματιστεί για τον Σεπτέμβριο και θα ακολουθηθούν από προεδρικές που θα πρέπει να γίνουν έως το τέλος του έτους.