Ο Λευκός Οίκος εκτίμησε σήμερα ότι υπάρχει ικανός αριθμός Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικάνων στο Κογκρέσο που "τάσσονται υπέρ της κατάργησης ορισμένων από τις φοροαπαλλαγές" ώστε σε δεύτερη φάση να προκύψει "συμφωνία περιστολής του ομοσπονδιακού ελλείμματος".
Ο Λευκός Οίκος είναι παγιδευμένος σε μία πολιτική διένεξη με τους Ρεπουμπλικάνους στο Κογκρέσο διότι αν δεν υπάρξει συμφωνία για να μειωθεί το ομοσπονδιακό έλλειμμα δεν υπάρξει συμφωνία ούτε για να αυξηθεί το ανώτατο όριο του ομοσπονδιακού δανεισμού.

Αυτό το όριο προσωρινά, δηλαδή στο μέσον Μαΐου, έχει ανέλθει στα 14.300 δισ. δολάρια, όμως έχει ήδη 'καλυφθεί'. Εάν δεν υπάρξει συμφωνία επ' αυτού μετά την 2α Αυγούστου το αμερικανικό δημόσιο θα "παραλύσει", κάνοντας υποχρεωτικά "στάση πληρωμών". Ο Λευκός Οίκος διαβεβαιώνει πως "υπάρχει ακόμα χρόνος ώστε αυτό να αποτραπεί".

Από την πλευρά τους, οι Ρεπουμπλικάνοι κρίνουν ότι "κατάργηση των φοροαπαλλαγών" που έχουν θεσπιστεί υπέρ των πλουσιότερων Αμερικανών, "θα προκαλέσει ζημιά στο σύνολο της αμερικανικής οικονομίας".