current views are: 5

17 Φεβρουαρίου 2017
Δημοσίευση21:02

Στο Βερολίνο οι αποφάσεις για τον ρόλο του ΔΝΤ και το ελληνικό πρόγραμμα – Κρίσιμη συνάντηση Μέρκελ , Λαγκάρντ και Γιούνκερ

Την Τετάρτη τα σπουδαία για την Ελλάδα

Δημοσίευση 21:02’

Την Τετάρτη τα σπουδαία για την Ελλάδα

Το ραντεβού της Γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ και της Διευθύντριας του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ την προσεχή Τετάρτη στο Βερολίνο θα κρίνει όπως όλα δείχνουν την έκβαση των διαπραγματεύσεων για την συμμετοχή του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα. Σημειώνεται ότι η Γερμανίδα καγκελάριος έχει προγραμματίσει συνάντηση και με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Το τετ α τετ αυτό έρχεται την ώρα που πληθαίνουν οι πληροφορίες από τον γερμανικό Τύπο περί συμφωνίας των δυο ισχυρών παραγόντων της διεθνούς πολιτικής για συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα με χρηματοδότηση ύψους 5 δις ευρώ (έναντι 16 που είχε αναφερθεί το 2015) καθώς επίσης και την μετάθεση της συζήτησης για την ρύθμιση του χρέους το 2018.

Πηγή του IMF σχετικά με την συνάντηση Μέρκελ –Λαγκάρντ στο Βερολίνο, αλλά και με το ρεπορτάζ του Spiegel για συμμετοχή του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα αναφέρει «Το ΔΝΤ δεν σχολιάζει εικασίες, δεν έχει διαφοροποιηθεί η θέση μας».

Στο ραντεβού θα γίνει αναλυτικότερη συζήτηση για το πρόγραμμα και εκ’ των πραγμάτων θα τεθούν επί τάπητος τα μέτρα που ζητάει να ψηφισθούν εκ των προτέρων το ΔΝΤ για να συμμετάσχει στο πρόγραμμα.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Die Welt, προηγήθηκε τηλεφωνική επικοινωνία Μέρκελ – Λαγκάρντ για το εν λόγω ζήτημα, με την διευθύντρια του ΔΝΤ να υπόσχεται πως το Ταμείο θα παραμείνει στο πρόγραμμα. Όσον αφορά, ζήτημα του ελληνικού χρέους, οι δυο γυναίκες φέρονται να συμφώνησαν να μην επανέλθει στην ατζέντα πριν το 2018, ένα χρόνο, δηλαδή, μετά τις γερμανικές εκλογές.


σχετικα αρθρα