Άγνωστοι προκάλεσαν επεισόδιο σήμερα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενώ γινόταν δεκτή μία αντιπροσωπεία του βραζιλιάνικου κοινοβουλίου με πανό με τα οποία κατήγγειλαν την άρνηση της Βραζιλίας να εκδώσει τον Τσέζαρε Μπατίστι, πρώην μέλος ακροαριστερής οργάνωσης.
Στη διάρκεια συζήτησης για την ευρωπαϊκή διπλωματία στον αραβικό κόσμο ο πρόεδρος της συνεδρίασης, ο βρετανός Έντουαρντ ΜακΜίλαν-Σκοτ, απηύθυνε χαιρετισμό σε μία αντιπροσωπεία από το κοινοβούλιο Βραζιλίας. Εκείνη τη στιγμή άγνωστοι ανάρτησαν δύο μεγάλα πανό.

Το ένα έγραφε στα αγγλικά "Δικαιοσύνη για τα θύματα του Μπατίστι" και είχε τις φωτογραφίες τους, ενώ στο άλλο αναφερόταν "Ο Μπατίστι είναι δολοφόνος". "Είναι δυνατό να κατεβάσετε τα πανό σας παρακαλώ;", ήταν η ψύχραιμη απάντηση του ΜακΜίλαν-Σκοτ. Οι υπηρεσίες ασφαλείας του κοινοβουλίου επενέβησαν και έσκισαν τα πανό.

Το όλο συμβάν δεν διήρκησε παρά λίγα λεπτά. "Ποιος βουλευτής είναι υπεύθυνος γι' αυτό το συμβάν;", ρώτησε ο γερμανός συντηρητικός βουλευτής Έλμαρ Μπροκ.

Ο ΜακΜίλαν-Σκοτ δεν μπόρεσε να του απαντήσει αμέσως, όμως τον διαβεβαίωσε ότι το θέμα θα ξεκαθαρίσει από τις υπηρεσίες της προεδρίας του ευρωκοινοβουλίου. Ο Μπατίστι, 56 ετών σήμερα, καταδικάστηκε ερήμην το 1993 στην Ιταλία σε ισόβια κάθειρξη για τέσσερις ανθρωποκτονίες και απόπειρες ανθρωποκτονίας στα τέλη της δεκαετίας του '70.

Ο ίδιος δηλώνει αθώος. Η Βραζιλία έχει χορηγήσει πολιτικό άσυλο στον Μπατίστι και τον Ιούνιο το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας αποφάσισε να μην τον εκδώσει στην Ιταλία.