Τυχόν αποτυχία να επιτευχθεί μια συμφωνία, ώστε να αποτραπεί η στάση πληρωμών από το αμερικανικό δημόσιο--τα μεσάνυκτα της 2ας Αυγούστου--"θα προκαλέσει άλλη μία, πιθανόν χειρότερη, ύφεση" στις Ηνωμένες Πολιτείες, επισήμανε σήμερα ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter.
Παράλληλα, ο αμερικανός πρόεδρος διερωτάται ευθέως, μήπως είναι αποτελεσματικότερο, να ζητήσει η κυβέρνησή του να τροποποιηθεί η 14η συνταγματική τροπολογία, ώστε να καταστεί δυνατόν, και χωρίς την έγκριση από το Κογκρέσο, η κυβέρνηση να αυξήσει το ανώτατο όριο ομοσπονδιακού δανεισμού.

Ο πρόεδρος Ομπάμα εξέφρασε την ευχή "τα πράγματα να μη φθάσουν έως εκεί" και, τελικά, να συμφωνήσουν Κογκρέσο και Λευκός Οίκος για την αύξηση του δανεισμού των ΗΠΑ. -Οι ΗΠΑ έχουν ήδη ως φέτος δανειστεί 14.300 δισ.δολάρια, τα οποία περί το μέσον του Μαΐου αναλώθηκαν.

Έκτοτε, η ομοσπονδιακή Κεντρική Τράπεζα εφευρίσκει κατά κυριολεξία μεθόδους για να χρηματοδοτηθεί το αμερικανικό δημόσιο. Με σκοπό--πρώτα--να μειωθεί το κρατικό έλλειμμα, μεταγενέστερα δε να αυξηθεί ο δανεισμός, ο πρόεδρος Ομπάμα επιδιώκει την κατάργηση αρκετών φορο-απαλλαγών, υπερ των πλουσιοτέρων Αμερικανών, όμως εναντιώνονται --και στη Βουλή Αντιπροσώπων και στη Γερουσία--οι Ρεπουμπλικάνοι.