Η Αίγυπτος αρνήθηκε σήμερα ότι φέρει οποιαδήποτε ευθύνη για την "πιθανή μόλυνση" ενός φορτίου μοσχοσίταρου, το οποίο ευθύνεται σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Ένωση για την επιδημία του θανατηφόρου στελέχους του βακτηριδίου E.coli στη Γερμανία και τη Γαλλία.
Το αιγυπτιακό υπουργείο Γεωργίας αναφέρει σε ανακοίνωσή του ότι το φορτίο αυτό, το οποίο εξήχθη από τη χώρα τον Νοέμβριο του 2009, περιείχε αποξηραμένους σπόρους μοσχοσίταρου.

"Επιστημονικά το βακτηρίδιο δεν μπορεί να επιβιώσει σε μία τέτοια ξηρή επιφάνεια από το 2009 έως τον Ιούνιο του 2011", επισημαίνει το υπουργείο. "Αν οι σπόροι του μοσχοσίταρου είναι ύποπτοι ότι έχουν μολυνθεί από ένα παθογόνο στέλεχος του E.coli, αυτό μπορεί να συνδέεται με πολλές διαφορετικές διαδικασίες όπως η ανασυσκευασία τους ή το νερό που χρησιμοποιήθηκε για την καλλιέργειά τους", επισημαίνεται στην ανακοίνωση του υπουργείου.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφάσισε χθες Τρίτη να απαγορεύσει τις εισαγωγές σπόρων και φασολιών από την Αίγυπτο μέχρι τις 31 Οκτωβρίου, καθώς υπάρχουν υποψίες ότι σπόροι μοσχοσίταρου που εισήχθησαν από τη χώρα αυτή ευθύνονται για την πρόσφατη επιδημία του βακτηρίου E.coli στη Γερμανία και άλλες χώρες.