current views are: 4

20 Φεβρουαρίου 2017
Δημοσίευση19:05

Πρόσω ολοταχώς στις ΗΠΑ για ένα νέο Watergate;

Η ξαφνική παραίτηση του Μάικλ Φλυν από την Επιτροπή Εθνικής Ασφάλειας μοιάζει άνευ προηγουμένου, αλλά δεν είναι. Αλλά οι συνέπειες των πράξεών του μπορεί να οδηγήσουν τις ΗΠΑ σε αχαρτογράφητες περιοχές.

Δημοσίευση 19:05’

Η ξαφνική παραίτηση του Μάικλ Φλυν από την Επιτροπή Εθνικής Ασφάλειας μοιάζει άνευ προηγουμένου, αλλά δεν είναι. Αλλά οι συνέπειες των πράξεών του μπορεί να οδηγήσουν τις ΗΠΑ σε αχαρτογράφητες περιοχές.

Η ξαφνική παραίτηση του Μάικλ Φλυν από την Επιτροπή Εθνικής Ασφάλειας μοιάζει άνευ προηγουμένου, αλλά δεν είναι. Αλλά οι συνέπειες των πράξεών του μπορεί να οδηγήσουν τις ΗΠΑ σε αχαρτογράφητες περιοχές.

Δύο από του συμβούλους εθνικής ασφάλειας του Ρόναλντ Ρήγκαν, ο Ρόμπερτ ΜακΦάρλαν και ο Τζον Ποϊντέξτερ αποχώρησαν ντροπιασμένοι. Σχεδίαζαν την κρυφή πώληση όπλων στο Ιράν και την αποκόμιση κερδών από δυνάμεις ανταρτών στην Κεντρική Αμερική, παραβιάζοντας την αμερικανική εξωτερική πολιτική και κοινή λογική.

Ούτε και οι πλέον διαβόητες προσωπικές συζητήσεις του κ. Φλυν με τον πρέσβη Σεργκέι Κίσλυακ είναι άνευ προηγουμένου. Ο πιο διάσημος σύμβουλος εθνικής ασφάλειας, ο Χένρυ Κίσινγκερ, είχε συναντήσει έναν κατάσκοπο της KGB στην πρεσβεία της ΕΣΣΔ στην Ουάσιγκτον 18 ημέρες πριν την ορκωμοσία του Ρίτσαρντ Νίξον το 1969. Το Κρεμλίνο ήθελε «ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας,» είχε πει στον εκλεγμένο Πρόεδρο. Ο Νίξον στην ομιλία του της ορκωμοσίας είχε πει για τη Μόσχα: «Οι δίαυλοι επικοινωνίας μας θα είναι ανοιχτοί.»

Εδώ τα μονοπάτια διαφοροποιούνται. Πείτε ό,τι θέλετε για τον κ. Κίσινγκερ και τους λιγότερο λαμπρούς διαδόχους του, απλά εκτελούσαν εντολές. Στην περίπτωση του κ. Φλυν, ωστόσο, εγείρονται ερωτήματα: Μήπως δούλευε με ρωσική ατζέντα; Έχει τη φήμη ότι παρεκκλίνει από το μονοπάτι – πόσο παρεξέκλινε;

Δύο άνθρωποι έχουν τη δύναμη και τη θέληση να τον βάλουν να καταθέσει ενόρκως. Ο ένας είναι ο γερουσιαστής Τζον ΜακΚέιν, ένας πολεμιστής του Ψυχρού Πολέμου, που δεν καλοβλέπει την ιδέα της χαλαρότητας με το Κρεμλίνο και προετοιμάζεται για ακροάσεις πάνω στην ανάμειξη της Μόσχας με τις προεδρικές εκλογές του 2016. Ο κ. Φλυν θα πρέπει να αναμένει μια κλήτευση οσονούπω.

Ο άλλος είναι ο Τζέημς Κόμεϋ, διευθυντής του Ομοσπονδιακού Γραφείου Ερευνών.

Ο κ. Κίσινγκερ δεν ήταν χαζός. Ξεκαθάρισε τις συνομιλίες του του 1969 με τον άνθρωπο της Μόσχας στην Ουάσιγκτον εκ των προτέρων με την ύψιστη Αρχή, τον Τ. Έντγκαρ Χούβερ, διευθυντή του FBI. Ο κ. Φλυν, περιττό να πούμε ότι δεν συναντήθηκε με τον κ. Κόμεϋ πριν τις συζητήσεις με τον πρέσβη Κίσλυακ, πριν επτά εβδομάδες. Είχε καλό λόγο για να μην το κάνει.

Το FBI διερευνούσε τις επαφές του κ. Φλυν με τους Ρώσους, συμπεριλαμβανομένων πληρωμών από τον ρωσικό όμιλο ΜΜΕ RT, τη μηχανή προπαγάνδας του Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν και της εμφάνισής του ως επίτιμος καλεσμένος του κ. Πούτιν στην τηλεόραση το 2015. Λίγους μήνες αργότερα, μπήκε στην εκστρατεία του κ. Τραμπ. Καθώς πλησίαζε η ημέρα των εκλογών δημοσίευε ψέματα στο τουίτερ για την Χίλαρι Κλίντον και έψελνε «Κλείστε τη μέσα!».

Την ίδια στιγμή, έχουν συμπεράνει πρόσφατα το FBI και η CIA, το Κρεμλίνο διεξήγαγε μια περίπλοκη παράνομη επιχείρηση για να προωθήσει τον κ. Τραμπ και να αποσταθεροποιήσει τις δυτικές δημοκρατίες.

Προφανώς, οι πράκτορες αντικατασκοπίας του FBI θορυβήθηκαν όταν άκουσαν τις παγιδευμένες χριστουγεννιάτικες συνομιλίες του κ. Φλυν με τον Ρώσο πρεσβευτή. Φάνηκε να καθησυχάζει το Κρεμλίνο να μην ανησυχεί για τις κυρώσεις Ομπάμα και πως άπαξ και ο κ. Τραμπ ερχόταν στην εξουσία και ο κ. Φλυν αναλάμβανε στην Επιτροπή Εθνικής Ασφάλειας, , το κέντρο των μυστικών υπηρεσιών στον Λευκό Οίκο, τα πράγματα θα ήταν καλύτερα για τους Ρώσους.

Μετά την ορκωμοσία του Προέδρου Τραμπ στις 20 Ιανουαρίου, ο κ. Κόμεϋ σκέφτηκε την πιθανότητα οι Ρώσοι να εκβίαζαν τον νέο σύμβουλο εθνικής ασφάλειας. Μετέφερε τις ανησυχίες του στον ανώτερό του – την γενική εισαγγελέα των Ηνωμένων Πολιτειών, Σάλλυ Γέιτς – και εκείνη, με τη σειρά της, πήγε κατευθείαν στον Λευκό Οίκο και μετέφερε την προειδοποίηση. Θυμόσαστε την Σάλλυ Γέιτς. Ο Πρόεδρος Τραμπ την απέλυσε στις 30 Ιανουαρίου. Τώρα έπρεπε να απολύσει τον κ. Φλυν.

Γνωρίζουμε ότι ο κ. Φλυν είχε και στο παρελθόν προβλήματα με την αλήθεια. Έγινε διάσημος ενώ διηύθυνε στο διάστημα 2012-2014 την Υπηρεσία Αμυντικών Πληροφοριών για τα «Γεγονότα Φλυν» – δηλώσεις με σαθρά ερείσματα στην πραγματικότητα. Έχει πει ψέματα στους ανώτερούς του, συμπεριλαμβανομένου και του Αντιπροέδρου Πενς, πάνω από μια φορά, συγκεκριμένα για τις συνομιλίες του με τον άνθρωπο της Μόσχας στην Ουάσιγκτον.

Και γνωρίζουμε, ότι οι πράκτορες του FBI ανέκριναν τον κ. Φλυν για τις ίδιες αυτές τις συνομιλίες λίγο μετά την ορκωμοσία. Η ψευδής κατάθεση στο FBI τιμωρείται με κάθειρξη πέντε ετών. Ο κ. Φλυν μπορεί να μην είναι ένοχος για τίποτε άλλο πέραν κακής κρίσης. Αλλά αυτή η υπόθεση δεν αφορά πλέον μόνον εκείνον και τις σχέσεις του με την αλήθεια. Το FBI θέλει να γνωρίζει εάν μέλη της εκστρατείας Τραμπ ήταν σε κρυφή συνεννόηση με το Κρεμλίνο για λογαριασμό του υποψηφίου τους και το ίδιος θέλει και ο Γερουσιαστής ΜακΚέιν.

Εντωμεταξύ, ο πρόεδρος έχει και κάτι άλλο στο μυαλό του. «Η πραγματική ιστορία εδώ είναι γιατί έχουμε τόσες παράνομες διαρροές από την Ουάσιγκτον,» δημοσίευσε στο τουίτερ την Τρίτη.

Έχει περάσει καιρός, αλλά θυμηθείτε αυτό: Ο δρόμος για το Γουότεργκεητ και την παραίτηση του Νίξον άνοιξε τον Απρίλιο ου 1969, τρεις μήνες μετά την ορκωμοσία του, όταν ο πρόεδρος διέταξε τον κ. Κίσινγκερ να παγιδέψει μέλη του ίδιου του του προσωπικού σε μια προσπάθεια να αποφύγει διαρροές απόρρητων πληροφοριών. Το ένα πράγμα οδήγησε στο άλλο μέχρι που ο επικεφαλής βρέθηκε  ενώπιον του Συνάγματος.

Τρεις μόλις εβδομάδες έχουν περάσει από την ανάληψη της εξουσίας από τον Τραμπ και από την Ουάσιγκτον αναδύεται ένα χαρακτηριστικό άρωμα, που ο κ. Κίσινγκερ λέγεται ότι είχε αποκαλέσει «το απεχθές άρωμα της αλήθειας.»

 

Πηγή: New York Times


σχετικα αρθρα