Σε κατάσταση συναγερμού έχει τεθεί η ισραηλινή αστυνομία στο αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν του Τελ Αβίβ ενόψει της άφιξης αύριο Παρασκευή ξένων ακτιβιστών που θέλουν να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους στους Παλαιστίνιους, σύμφωνα με αστυνομικές πηγές. Αναφερόμενα στον αποτρεπτικό στόχο των μέτρων αυτών τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης επικρίνουν σήμερα τον υπερβολικό χαρακτήρα τους, ενώ το ισραηλινό ραδιόφωνο διατύπωσε ανησυχίες για μια πραγματική «υστερία» που έχει καταλάβει τις αρχές.

«Αρκετές εκατοντάδες αστυνομικοί έχουν αναπτυχθεί για να αποφευχθεί οποιαδήποτε ταραχή. Έλαβαν ως οδηγία να ενεργήσουν με αποφασιστικότητα και αυτοσυγκράτηση συλλαμβάνοντας επί τόπου οιονδήποτε ταραξία», είπε ο εκπρόσωπος της αστυνομίας Μίκι Ρόζενφελντ.

Οι αστυνομικοί αυτοί, μεταξύ τους μέλη της επίλεκτης μονάδας που είναι αρμόδια να παρέμβει σε περίπτωση επίθεσης και συνοριοφύλακες, έχουν σταλεί ως ενισχύσεις στους εκατοντάδες άνδρες ασφαλείας που υπηρετούν συνήθως στο διεθνές αεροδρόμιο.

«Το αεροδρόμιο δεν είναι ένα πεδίο μάχης και κατά συνέπεια οι αστυνομικοί δεν είναι εφοδιασμένοι με ρόπαλα, δακρυγόνα» ή άλλο εξοπλισμό για την καταστολή διαδηλώσεων, διευκρίνισε ο εκπρόσωπος της αστυνομίας.

Οργανώσεις υποστήριξης προς τους Παλαιστίνιους κάλεσαν μέσω του Ιντερνετ τους συμπαθούντες να συγκεντρωθούν στις 8 Ιουλίου στο αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν για να μεταβούν κατόπιν στα Παλαιστινιακά Εδάφη. Το Ισραήλ ελέγχει όλες τις προσβάσεις σε αυτά, εκτός από τα σύνορα μεταξύ της Λωρίδας της Γάζας και της Αιγύπτου.

Εκατοντάδες ακτιβιστές από τη Γαλλία, το Βέλγιο, τη Γερμανία, τη Βρετανία, τις ΗΠΑ και την Ιταλία αναμένεται να μετάσχουν στην επιχείρηση "Καλωσόρισμα στην Παλαιστίνη" ύστερα από την πρόσκληση 15 παλαιστινιακών οργανώσεων, σύμφωνα με τους διοργανωτές.

Ο υπουργός Δημόσιας Ασφάλειας Γιτζχάκ Αχαρόνοβιτς αποκάλεσε "χούλιγκανς" τους φιλοπαλαιστίνιους ακτιβιστές και προειδοποίησε ότι θα απελαθούν σε περίπτωση που πραγματοποιήσουν διαδήλωση.

Σύμφωνα με τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης, οι πτήσεις που αναμένονται αύριο στο Μπεν Γκουριόν από την Ευρώπη θα κατευθυνθούν σε ένα χωριστό τερματικό του αεροδρομίου και όλοι οι επιβάτες θα υποβληθούν σε εξονυχιστικό έλεγχο.