Η Σερβία επιθυμεί τις στενότερες φιλικές σχέσεις συνεργασίας με τη Βοσνία - Ερζεγοβίνη και είναι έτοιμη για την επίλυση των εκκρεμών ζητημάτων μεταξύ των δύο χωρών, τόνισε ο Σέρβος πρόεδρος Μπόρις Τάντιτς κατά την πρώτη επίσημη επίσκεψή του στο Σαράγεβο. «Η στήριξη της Σερβίας στην ακεραιότητα της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης δεν είναι μόνο λεκτική, επειδή η χώρα μας εκδηλώνει τη στήριξη αυτή και στην πολιτική πρακτική», υπογράμμισε ο κ. Τάντιτς.

Τονίζοντας ότι η Βοσνία - Ερζεγοβίνη και η Σερβία συνδέονται γεωγραφικά, πολιτιστικά και οικονομικά, ο κ. Τάντιτς είπε ότι τα τελευταία χρόνια ήταν ίσως οι πιο δύσκολες στιγμές στην ιστορία των δύο χωρών και ότι άλυτα προβλήματα εξακολουθούν να υπάρχουν.

Ο πρόεδρος της Σερβίας τόνισε ότι δεν είναι η πρώτη φορά που μεταβαίνει στο Σαράγεβο, καθώς είναι η γενέτειρά του και εξέφρασε την επιθυμία να επισκεφθεί το πατρικό του σπίτι χωρίς την παρουσία εκπροσώπων των ΜΜΕ.

Ο κ. Τάντιτς είχε κατά τη χθεσινή επίσκεψή του στο Σαράγεβο συνομιλίες με τα μέλη της τριμερούς προεδρίας της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης, Νεμπόισα Ραντμάνοβιτς, Μπακίρ Ιζετμπέγκοβιτς και Ζέλικο Κόμσιτς, με τον προεδρεύοντα του Συμβουλίου υπουργών, Νίκολα Σπίριτς, τα μέλη του προεδρείου της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης και το ΓΓ του Συμβουλίου Περιφερειακής Συνεργασίας, Νίκολα Σπίριτς.

Στη διάρκεια συνέντευξης τύπου μετά από τη συνάντηση με τα μέλη της τριμερούς προεδρίας της Βοσνίας, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφων, αν «είναι σημαντικότερο να είναι περιφερειακός ηγέτης ή να προστατεύει τα συμφέροντα του σερβικού λαού» και ποια είναι η θέση του για τις κατηγορίες ότι «είναι προδότης», τόνισε ότι «θα ήθελε στο τέλος της πολιτικής του καριέρας όλοι να τον αποκαλούν προδότη, αλλά και όλοι να ζουν καλύτερα, Σέρβοι, Κροάτες και Μουσουλμάνοι».

Ο πρόεδρος της Σερβίας δήλωσε ότι ο ίδιος προσωπικά τηρεί επιφυλάξεις και αποστάσεις απ’ όλους όσους κατηγορούνται για διάπραξη εγκλημάτων πολέμου και σημείωσε ότι μόνον τα δικαστήρια είναι αρμόδια να εδραιώσουν την ενοχή.

«Δεν τρέφω κανένα αίσθημα αγάπης για οποιονδήποτε έχει καταδικαστεί. Όταν συνέβησαν τα εγκλήματα ήμουν καθηγητής ψυχολογίας. Αλλά κανένας δεν είναι ένοχος μέχρι να αποδειχθεί η ενοχή του από δικαστήριο και κανένας άλλος δεν έχει δικαίωμα να το αποδείξει», υπογράμμισε.

«Αυτό δεν ισχύει μόνο για τους Ντίβλιακ, Γκάνιτς και Γιούρισιτς, αλλά και για τους Μλάντιτς και για όλους όσους δικάζονται», πρόσθεσε.

Τόνισε ακόμη ότι στη Σερβία άρχισε η επανεξέταση των κατηγορητηρίων για τα εγκλήματα πολέμου και υπογράμμισε ότι όλα τα δικαστήρια της περιοχής οφείλουν να επανεξετάσουν και να αναθεωρήσουν τα κατηγορητήρια στις υποθέσεις που χειρίζονται.

«Αναμένουμε από τις δικαστικές αρχές να διεξάγουν δίκαιες δίκες και όσοι κριθούν ένοχοι να τιμωρηθούν. Είναι βασική προϋπόθεση για τη συμφιλίωση στην πρώην Γιουγκοσλαβία και την εδραίωση του κράτους δικαίου», τόνισε.

Ο πρόεδρος της Σερβίας σε ειδική τελετή παρέλαβε το παράσημο του Ευρωπαϊκού Κινήματος της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης, το οποίο απονέμει η οργάνωση σε ηγέτες της περιοχής για τη συμβολή του στη συμφιλίωση.