current views are: 7

23 Φεβρουαρίου 2017
Δημοσίευση19:20

Παραδέχεται η Ρωσία ότι έχει επενδύσει στον πόλεμο των πληροφοριών

Στρατιωτικές Αρχές της Ρωσίας αναγνώρισαν για πρώτη φορά το μέγεθος της προσπάθειάς τους στον πόλεμο των πληροφοριών, λέγοντας ότι έχει αυξηθεί σημαντικά μετά το πέρας του Ψυχρού Πολέμου.

Δημοσίευση 19:20’

Στρατιωτικές Αρχές της Ρωσίας αναγνώρισαν για πρώτη φορά το μέγεθος της προσπάθειάς τους στον πόλεμο των πληροφοριών, λέγοντας ότι έχει αυξηθεί σημαντικά μετά το πέρας του Ψυχρού Πολέμου.

Στρατιωτικές Αρχές της Ρωσίας αναγνώρισαν για πρώτη φορά το μέγεθος της προσπάθειάς τους στον πόλεμο των πληροφοριών, λέγοντας ότι έχει αυξηθεί σημαντικά μετά το πέρας του Ψυχρού Πολέμου.

Ο υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού δήλωσε ότι Ρώσοι «στρατιώτες πληροφοριών» διεξήγαγαν «έξυπνη, αποτελεσματική προπαγάνδα,» αλλά δεν αποκάλυψε λεπτομέρειες για την ομάδα ή τους στόχους της. Η παραδοχή έρχεται ύστερα από επανειλημμένες κατηγορίες για κυβερνοεπιθέσεις της Ρωσίας σε δυτικές χώρες. Το ΝΑΤΟ έχει χαρακτηριστεί ως στόχος υψηλής προτεραιότητας.

Κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, τόσο η ΕΣΣΔ όσο και η Δύση διοχέτευαν πόρους στην προπαγάνδα για να επηρεάσουν την κοινή γνώμη και να πουλήσουν τις ανταγωνιστικές τους ιδεολογίες. Μιλώντας σε Ρώσους βουλευτές, ο κ. Σοϊγκού είπε «διαθέτουμε στρατιώτες πληροφοριών που είναι πολύ πιο αποτελεσματικοί και δυνατοί από το πρώην τμήμα της “αντι-προπαγάνδας”».

Ο Κέιρ Ζιλ, ειδήμων επί του ρωσικού στρατού στην Chatman House, προειδοποιεί ότι η ο ρωσικός «πόλεμος πληροφοριών» περιλαμβάνει ευρύτερο φάσμα από αυτό που νομίζουν οι δυτικοί, που επικεντρώνονται στους χάκερς και τους «μαχητές του κυβερνοχώρου».

«Ο στόχος είναι ο έλεγχος της πληροφορίας σε οποιαδήποτε μορφή της,» γράφει σε μια αναφορά του ΝΑΤΟ με τίτλο «Η επόμενη φάση του ρωσικού πολέμου πληροφοριών. Σε αντίθεση με τη σοβιετική εποχή, η παραπληροφόρηση από τη Μόσχα δεν πουλάει τη Ρωσία ως ιδέα, ή το ρωσικό μοντέλο ως κάτι που πρέπει να αναπαραχθεί. Επιπλέον, πολύ συχνά δεν προσπαθεί να γίνει πιστευτή. Αντίθετα, έχει έναν στόχο, να υπονομεύσει την αντίληψη περί ύπαρξης μιας αντικειμενικής αλήθειας,» γράφει.

Η Ρωσία δοκιμάζει το ΝΑΤΟ με διάφορους τρόπους, ακόμα και στοχοποιώντας μεμονωμένους στρατιώτες μέσω των προφίλ τους στα κοινωνικά δίκτυα, είπε ο κ. Ζιλ στο BBC. «Ψάχνουν άτομα και τους στοχοποιούν με δήθεν στοιχεία από έμπιστες πηγές.» Έχουν υπάρξει αναφορές για ρωσικές επιθέσεις πληροφοριών κατά στρατιωτών του ΝΑΤΟ στις χώρες της Βαλτικής όπως και κατά Πολωνών και Ουκρανών στρατιωτών που μάχονται κατά των φιλο-ρώσων ανταρτών.

 

«Αναίμακτη παράλυση»

Οι Ρωσία απορρίπτει το δυτικό αφήγημα ως «παραπληροφόρηση» και κατηγορεί το ΝΑΤΟ για επεκτατισμό και υποστήριξη των αντι-ρώσων εθνικιστών στην Ουκρανία. Οι ενέργειες της Ρωσίας στον κυβερνοχώρο βρίσκονται κάτω από το δυτικό μικροσκόπιο, ύστερα από κατηγορίες των ΗΠΑ ότι Ρώσοι χάκερς συνέβαλαν στο να γείρει η πλάστιγγα υπέρ του Ντόναλντ Τραμπ στις προεδρικές εκλογές.

Σύμφωνα με τον κ. Ζιλ, ο ρωσικός στρατός αποφάσισε να δώσει προτεραιότητα στον πόλεμο των πληροφοριών μετά τη σύρραξη με τη Γεωργία, το 2008. Η δομές ασφαλείας της χώρας πήραν μαθήματα «από την αδυναμία τους να κερδίσουν την κοινή γνώμη για τα δίκαια και άδικα του πολέμου,» είπε.

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του κ. Σοϊγκού, ο πρώην αρχηγός του Στρατού Γκεν Γιούρι Μπαλουγέφσκι, είπε ότι μια νίκη στον πόλεμο των πληροφοριών «μπορεί να είναι πιο σημαντική από μια νίκη σε μια τυπική στρατιωτική σύγκρουση, γιατί είναι αναίμακτη, όμως οι επιπτώσεις της είναι συντριπτικές και μπορούν να παραλύσουν τα κέντρα εξουσίας του εχθρού.»

Η ΕΕ έχει αναπτύξει μια ειδική ομάδα καταπολέμησης των ρωσικών «μύθων» που διαδίδονται στα κοινωνικά μέσα δικτύωσης, με το όνομα East StratCom Task Force.

 

Πηγή: BBC


σχετικα αρθρα