Οι Παλαιστίνιοι, λαμβάνοντας υπόψη τις νόμιμες προθεσμίες, υπολογίζουν να καταθέσουν στα τέλη Ιουλίου την προσφυγή τους ενόψει της παρουσίασης του αιτήματός τους για αναγνώριση ενός παλαιστινιακού κράτους στον ΟΗΕ το Σεπτέμβριο στη Νέα Υόρκη, ανακοίνωσε σήμερα ο παλαιστίνιος διαπραγματευτής Σαέμπ Ερεκάτ. «Θέλουμε να καταθέσουμε προσφυγή στον ΟΗΕ. Αυτό πρέπει να γίνει πριν από τα τέλη Ιουλίου», δήλωσε σε δημοσιογράφους στην Ουάσινγκτον υπογραμμίζοντας ότι η τελική απόφαση κατάθεσης ή όχι του αιτήματος θα ληφθεί κατά την ετήσια σύνοδο του Αραβικού Συνδέσμου στις 16 Ιουλίου στο Κάιρο.

Απέναντι στην έλλειψη προοπτικής διαπραγμάτευσης με το Ισραήλ, οι Παλαιστίνιοι ανακοίνωσαν πριν από αρκετούς μήνες την πρόθεσή τους να ζητήσουν την αναγνώριση ενός παλαιστινιακού κράτους κατά την ετήσια Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ το Σεπτέμβριο.

Σύμφωνα με τον Ερεκάτ, το διάβημα αυτό δεν αντιβαίνει στις προσπάθειες για την επανάληψη της ειρηνευτικής διαδικασίας με το Ισραήλ για την εξεύρεση μιας λύσης δύο κυρίαρχων κρατών, ενός ισραηλινού και ενός παλαιστινιακού.

Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών επανέλαβε τις αντιρρήσεις του στο παλαιστινιακό σχέδιο.

«Ο στόχος μας είναι οι δύο πλευρές να επιστρέψουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και η θέση μας όσον αφορά μια ενέργεια στον ΟΗΕ παραμένει ότι δεν είναι καλή ιδέα», δήλωσε στον Τύπο η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Βικτόρια Νάλαντ.

Ο παλαιστίνιος διαπραγματευτής μετέβη στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την προετοιμασία της συνόδου στις 11 Ιουλίου στην Ουάσινγκτον του Κουαρτέτου για τη Μέση Ανατολή (ΗΠΑ, ΟΗΕ, ΕΕ και Ρωσία). Άλλοι παλαιστίνιοι διαπραγματευτές, είπε ο Ερεκάτ, πήγαν για τον ίδιο λόγο στη Μόσχα, τις Βρυξέλλες και τον ΟΗΕ.

Το Κουαρτέτο, επανέλαβε ο Ερεκάτ, θα πρέπει να «κάνει την ισραηλινή κυβέρνηση να δεχτεί δύο κράτη στις γραμμές του 1967, με αμοιβαία αποδεκτές ανταλλαγές εδαφών», το Ισραήλ από την πλευρά του πρέπει να σταματήσει την εποικιστική δραστηριότητα στα παλαιστινιακά εδάφη, επανέλαβε ο παλαιστίνιος αξιωματούχος.

Το Ισραήλ έχει αποκλείσει έως σήμερα τη διαπραγμάτευση των συνόρων του μελλοντικού παλαιστινιακού κράτους στη βάση των συνόρων του 1967 (που περιλαμβάνουν τη Δυτική Όχθη, τη Λωρίδα της Γάζας και την ανατολική Ιερουσαλήμ).
TAGS