current views are: 4

26 Φεβρουαρίου 2017
Δημοσίευση10:42

Ιράν: «Ναι» του Προέδρου Ροχανί στις εκλογές

Δεύτερη θητεία στην ηγεσία του Ιράν αποφάσισε να διεκδικήσει ο πρόεδρος του Ιράν Χασάν Ροχανί.

Δημοσίευση 10:42’

Δεύτερη θητεία στην ηγεσία του Ιράν αποφάσισε να διεκδικήσει ο πρόεδρος του Ιράν Χασάν Ροχανί.

Δεύτερη θητεία στην ηγεσία του Ιράν αποφάσισε να διεκδικήσει ο πρόεδρος του Ιράν Χασάν Ροχανί.

Ο πρόεδρος του Ιράν Χασάν Ροχανί αποφάσισε να “μετάσχει στις προεδρικές εκλογές” της 19ης Μαΐου διεκδικώντας μια δεύτερη τετραετή θητεία, δήλωσε σήμερα ο αντιπρόεδρος αρμόδιος Κοινοβουλευτικών Υποθέσεων, Χοσέιν ‘Αλι Αμιρί, τον οποίο επικαλούνται τα μέσα ενημέρωσης.

“Ο Ροχανί κατέληξε τις τελευταίες εβδομάδες στην απόφαση να λάβει μέρος στις προεδρικές εκλογές“, δήλωσε ο Αμιρί στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες μεταξύ των οποίων ήταν ο δημοσιογράφος του επίσημου πρακτορείου ειδήσεων IRNA που μετέδωσε τις δηλώσεις του.

Ο Ροχανί, ένας μετριοπαθής ιερωμένος που εξελέγη το 2013 με την υποστήριξη των μετριοπαθών και των μεταρρυθμιστών για μια πρώτη θητεία τεσσάρων ετών, δεν έχει ακόμη ανακοινώσει επίσημα τις προθέσεις του.

Οι υποψήφιοι στις εκλογές αυτές, πρέπει να δηλώσουν την υποψηφιότητά τους το αργότερο έως τις 15 Απριλίου, σύμφωνα με την ιρανική νομοθεσία.
Στη συνέχεια, το Συμβούλιο των Φρουρών του Συντάγματος έχει δέκα ημέρες στη διάθεσή του για να εγκρίνει ή να απορρίψει αυτές τις υποψηφιότητες. Η προεκλογική εκστρατεία αναμένεται ν’ αρχίσει στις 28 Απριλίου και να ολοκληρωθεί στις 17 Μαΐου.

Ένας πρώην αντιπρόεδρος του υπερσυντηρητικού Μαχμούντ Αχμαντινεζάντ, ο Χαμίντ Μπαγάιε, ήταν ο πρώτος που ανακοίνωσε στις 18 Φεβρουαρίου ότι κατεβαίνει ως “ανεξάρτητος” υποψήφιος.
Τον Σεπτέμβριο του 2016, ο Αχμαντινεζάντ –πρόεδρος από το 2005 έως το 2013– είχε δηλώσει ότι δεν θα είναι υποψήφιος μετά την παρέμβαση του ανώτατου ηγέτη αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, ο οποίος τον απέτρεψε να θέσει υποψηφιότητα. Ο Χαμενεΐ είχε πει τότε ότι έπρεπε να αποφευχθεί ένας “επιζήμιος διπολισμός” στη χώρα. Ο Αχμαντινεζάντ επιβεβαίωσε πρόσφατα ότι δεν θα θέσει υποψηφιότητα και δεν θα υποστηρίξει κανέναν στις προεδρικές εκλογές.

Στο στρατόπεδο των συντηρητικών, η νέα ομάδα “Λαϊκό Μέτωπο των Δυνάμεων της Ισλαμικής Επανάστασης” συγκροτήθηκε τον Δεκέμβριο με στόχο να συσπειρώσει όλες τις ομάδες και τις προσωπικότητες του ρεύματος αυτού προκειμένου να προτείνουν έναν μόνο υποψήφιο.

 


σχετικα αρθρα