current views are: 6

27 Φεβρουαρίου 2017
Δημοσίευση15:00

Ποια είναι η γραμμή της ελληνικής κυβέρνησης απέναντι στον Τραμπ –Γιατί βάζει στο ράφι τις ιδεολογικές διαφορές

Παρά τις αντιδράσεις που προκαλεί στην Ευρώπη Ντόναλντ Τραμπ, η κυβέρνηση επιμένει στην πολιτική στενής συνεργασίας και φιλίας με τις ΗΠΑ. 

 

Δημοσίευση 15:00’

Παρά τις αντιδράσεις που προκαλεί στην Ευρώπη Ντόναλντ Τραμπ, η κυβέρνηση επιμένει στην πολιτική στενής συνεργασίας και φιλίας με τις ΗΠΑ. 

 

Παρά τις αντιδράσεις που προκαλεί στην Ευρώπη Ντόναλντ Τραμπ, η κυβέρνηση επιμένει στην πολιτική στενής συνεργασίας και φιλίας με τις ΗΠΑ. Συνεχίζεται, δηλαδή, το πολιτικό παράδοξο μια κυβέρνηση αριστερής αναφοράς όχι μόνο να μην απομακρύνεται, αλλά να προσεγγίζει τη μεγάλη πατρίδα του.. καπιταλισμού. Ωστόσο, η κυβέρνηση απορρίπτει κάθε υπόνοια ότι θα επιθυμούσε την κλιμάκωση των σχέσεων ΗΠΑ-Γερμανίας.

Οι αμερικανοί φίλοι

Η συμμαχία ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ εξέπληξε πολλούς με τη στενή σχέση που καλλιέργησε με τις Ηνωμένες Πολιτείες, ήδη από τον Ιανουάριο του 2015. Η συνταγή Ομπάμα για αντιμετώπιση της κρίσης με επεκτατική δημοσιονομική πολιτική, βρισκόταν στον αντίποδα της αυστηρής γερμανικής λιτότητας. Επομένως, εκ των πραγμάτων η κυβέρνηση έβρισκε στις ΗΠΑ ένα πολύ σημαντικό διεθνές στήριγμα στον αγώνα της ενάντια στη λιτότητα. Πόσο μάλλον που ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Τζακ Λιού επανειλημμένως είχε ζητήσει γενναίο κούρεμα του ελληνικού χρέους. Σύμφωνα με ανώτερους κυβερνητικούς αξιωματούχους, ο πρόεδρος Ομπάμα στήριξε αποφασιστικά την παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη το καλοκαίρι του 2015.

Η σιωπή για Τραμπ

Η εκλογή Τραμπ φαίνεται ότι δεν κλόνισε τις διαθέσεις της κυβέρνησης προς την υπερδύναμη. Ο Πάνος Καμμένος υποδέχτηκε την εκλογή του εκκεντρικού μεγιστάνα με διθυράμβους: «Η εκλογή Τραμπ έχει να κάνει με το τέλος της πολιτικής της νέας τάξης πραγμάτων που δημιούργησε η ομάδα Κλίντον εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Με τον Ντόναλντ Τραμπ θα έχουμε λύση του προσφυγικού και αλλαγή οικονομικής πολιτικής.»

Τα κυβερνητικά στελέχη που προέρχονται από τον ΣΥΡΙΖΑ, όπως είναι φυσικό, ήταν πιο προσεκτικά στις δηλώσεις τους. Ωστόσο, απέφυγαν κάθε απαξιωτικό χαρακτηρισμό για τον νεοκλεγέντα πρόεδρο, παρά τις ακροδεξιές θέσεις του. Μάλιστα, το υπουργείο Εξωτερικών φαίνεται ότι είδε με ικανοποίηση την απομάκρυνση της βοηθού υπουργού Εξωτερικών Βικτώριας Νούλαντ, η οποία εθεωρείτο ότι πίεζε μονόπλευρα της ελληνοκυπριακή πλευρά στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό.

Η στάση των κυβερνητικών στελεχών δεν άλλαξε ούτε με το αντιμεταναστευτικό διάταγμα Τραμπ, το οποίο ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων από τους Ευρωπαίους ηγέτες. Ο ΣΥΡΙΖΑ και η κυβέρνηση τήρησαν ευλαβικά σιγή ασυρμάτου για το θέμα.

Φιλία και με τον Τραμπ

Κυβερνητικός αξιωματούχος με τον οποίο συνομίλησε το newpost, άφησε να εννοηθεί ότι η στάση της κυβέρνησης απέναντι στις ΗΠΑ δεν αλλάζει με την εκλογή Τραμπ: «Έχουμε ιδεολογικές διαφωνίες με τον Τραμπ, αλλά οι διακρατικές σχέσεις δεν καθορίζονται από αυτές.» Μέχρι να αρχίσει να υλοποιείται η νέα αμερικάνικη εξωτερική πολιτική, η κυβέρνηση φαίνεται να υιοθετεί μια στάση «ψυχραιμίας, αναμονής κι ενεργητικής προώθησης των ελληνικών θέσεων.» «Σε μια περιοχή πιο ταραγμένη από ποτέ, η Ελλάδα αποτελεί πυλώνα ειρήνης, σταθερότητας, και σεβασμού των δημοκρατικών αξιών. Απαραίτητο στήριγμα σε όσους δεν θέλουν να δουν το χάος να επεκτείνεται», είπε χαρακτηριστικά ο αξιωματούχος, περιγράφοντας το ρόλο που θέλει η κυβέρνηση για τη χώρα στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου.

Η φιλία με τις ΗΠΑ δεν στρέφεται εναντίον της Γερμανίας

Ο Σωτήρης Ρούσσος αναπληρωτής καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πανεπιστήμιου Πελοποννήσου είπε στο newpost ότι «πολλές φορές η κυβέρνηση δημιουργεί την αίσθηση ότι προσβλέπει με ελπίδα στον Τραμπ λόγω των αντιγερμανικών δηλώσεων του. Ωστόσο, πρέπει να γνωρίζουμε ότι η όποιες αντιπαραθέσεις θα γίνουν για τα αμιγώς αμερικάνικα συμφέροντα και σε καμιά περίπτωση για το ελληνικό ζήτημα.»

Ο κυβερνητικός αξιωματούχος αρνήθηκε κατηγορηματικά ότι η στενή συνεργασία με τις ΗΠΑ στρέφεται εναντίον της Γερμανίας: «Δεν πρέπει να υιοθετούμε απλουστευτικά σχήματα. Εξάλλου κανείς στην Ευρώπη δεν θέλει σύγκρουση με τις ΗΠΑ. Η Ελλάδα ακολουθεί πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική. Η μία διάσταση είναι της Ευρώπης, με αυξανόμενη της σημασία της ευρωμεσογειακής πτυχή της. Η δεύτερη διάσταση είναι η Ανατολική Μεσόγειος (Κύπρος, Ισραήλ, Αίγυπτος, Τουρκία, Παλαιστίνη. Η τρίτη είναι τα Βαλκάνια. Και η τέταρτη είναι οι σχέσεις με τις ΗΠΑ, αλλά και με την Ρωσία και την Κίνα.»

Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση θέλει να κρατήσει τις ισορροπίες και να μην χρεωθεί «παιχνίδια» με τον υπερατλαντικό σύμμαχο. Είναι όμως εξίσου προφανές ότι το State Department έχει σοβαρούς λόγους να θεωρεί την κυβέρνηση Τσίπρα μια από τις πιο φιλικές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις.


σχετικα αρθρα