ΔΙΕΘΝΗ

Νότια Κορέα: Επίσημη δίωξη του ομίλου Samsung για το σκάνδαλο δωροδοκίας

Δημοσίευση 28 Φεβρουαρίου 2017, 09:13 / Ανανεώθηκε 28 Φεβρουαρίου 2017, 09:15
Νότια Κορέα: Επίσημη δίωξη του ομίλου Samsung για το σκάνδαλο δωροδοκίας
Facebook Twitter Whatsapp

Σε νέα απαγγελία κατηγοριών κατά ηγετικών στελεχών του επιχειρηματικού ομίλου της Samsung Group, προσανατολίζεται το γραφείο του ειδικού εισαγγελέα στη Σεούλ.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Το γραφείο του ειδικού εισαγγελέα στη Σεούλ, ανακοίνωσε σήμερα ότι θα απαγγείλει κατηγορίες για δωροδοκία, υπεξαίρεση, αλλά κι άλλα αδικήματα κατά του κληρονόμου του επιχειρηματικού ομίλου της Samsung Group, Τζέι Λι, αλλά κι άλλων τεσσάρων διευθυντικών στελεχών του ομίλου, κατά την τελευταία ημέρα των ερευνών, για το πολιτικό και οικονομικό σκάνδαλο που συγκλονίζει τη χώρα.

Ο Λι συνελήφθη στις 17 Φεβρουαρίου, για τον ύποπτο ρόλο του στο σκάνδαλο, στο οποίο φέρεται να έχει εμπλακεί και η πρόεδρος της χώρας, Παρκ Γκουν-χιέ.

Πρόκειται για μία νέα αρνητική εξέλιξη στο εμπορικό προφίλ της Samsung, που έχει ουσιαστικό ρόλο στη διαμόρφωση του παραγωγικού αποτελέσματος της 4ης μεγαλύτερης οικονομίας, στην Ασία.

Παραιτήθηκαν τρία στελέχη της Samsung 

Τρία στελέχη του ομίλου Samsung, της μεγαλύτερης εταιρείας της Νότιας Κορέας, παραιτήθηκαν σήμερα αφού τους απαγγέλθηκαν κατηγορίες για διαφθορά στο πλαίσιο της έρευνας για το τεράστιο σκάνδαλο που συγκλονίζει τη χώρα εδώ και μήνες και στο οποίο εμπλέκεται ακόμη και η πρόεδρος της Νότιας Κορέας, ανακοίνωσε η εταιρεία.

Ο Λι Τζάε-Γιονγκ, κληρονόμος και αντιπρόεδρος της Samsung Electronics, που επίσης κατηγορείται για διαφθορά, δεν είναι μεταξύ των παραιτηθέντων.

Παράλληλα η εταιρεία ανακοίνωσε ότι καταργεί το Γραφείο Μελλοντικών Στρατηγικών της, το οποίο είναι αρμόδιο για όλες τις σημαντικές αποφάσεις του ομίλου.

Κατηγορίες για διαφθορά απαγγέλθηκαν επισήμως σήμερα εναντίον του κληρονόμου της εταιρείας Samsung και τεσσάρων άλλων ηγετικών στελεχών της, όπως ανακοίνωσαν οι εισαγγελείς.

«Οι ειδικοί εισαγγελείς απήγγειλαν κατηγορίες εναντίον του αντιπροέδρου της Samsung Electronics Λι Τζάε- Γιονγκ για διαφθορά, κατάχρηση κοινωνικών πόρων, ψευδομαρτυρία, απόκρυψη πόρων στο εξωτερικό», δήλωσε ο Λι Κίου- Τσουλ εκπρόσωπος της ειδικής ομάδας που ερευνά την υπόθεση αυτή, εξαιτίας της οποίας αποπέμφθηκε η πρόεδρος της Νότιας Κορέας Παρκ Γκέουν-Χίε.

Ο 48χρονος Λι, γιος του προέδρου της Samsung, τέθηκε υπό κράτηση στις 17 Φεβρουαρίου έπειτα από αίτημα των εισαγγελέων.

Η απαγγελία των κατηγοριών αυτών σημαίνει ότι είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα παραπεμφθεί σε δίκη μαζί με τους τέσσερις συναδέλφους του, ενισχύοντας το σοκ που έχει προκληθεί στην εταιρεία.

Ο Λι κατηγορείται μεταξύ άλλων ότι κατέβαλε περίπου 40 εκατομμύρια δολάρια ως δωροδοκία στην έμπιστη φίλη της προέδρου Τσόι Σουν-Σιλ με αντάλλαγμα πολιτικές χάρες. Ο ίδιος διαψεύδει τις κατηγορίες.

Τα άλλα τέσσερα στελέχη κατηγορούνται για παρόμοια αδικήματα, με εξαίρεση αυτό της ψευδορκίας.