Ένα φερόμενο ως μέλος της ένοπλης πτέρυγας της βασκικής αυτονομιστικής οργάνωσης ETA, ο Ενέκο Γκογκεασκοετσέα Αρονατέγκουι, ο οποίος καταζητείται για "τρομοκρατία" και "στο πλαίσιο μίας έρευνας για την απόπειρα δολοφονίας του βασιλιά της Ισπανίας" το 1997 συνελήφθη στη Βρετανία, όπως ανακοίνωσε σήμερα η βρετανική αστυνομία.
Ο Γκογκεασκοετσέα, εναντίον του οποίου έχει εκδοθεί ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης, συνελήφθη λίγο πριν τις 09:00 τοπική ώρα στο Κέιμπριτζ "στο πλαίσιο μίας επιχείρησης που διεξήχθη με τη συνεργασία των υπηρεσιών πληροφοριών", διευκρίνισε η αστυνομία σε ανακοίνωσή της.

Ο ύποπτος, ηλικίας 44 ετών που καταζητείται για "συμμετοχή σε ένοπλη οργάνωση, απόπειρα δολοφονίας του βασιλιά, δολοφονική τρομοκρατική επίθεση, κατοχή όπλων, κλοπή και πλαστογραφία", αναμένεται να εμφανιστεί σήμερα το απόγευμα ενώπιον δικαστηρίου.

Το ισπανικό υπουργείο Εσωτερικών επιβεβαίωσε την είδηση της σύλληψής του, διευκρινίζοντας ότι ο Γκογκεασκοετσέα "βρίσκεται από το 2001 στον κατάλογο με τους πλέον καταζητούμενους τρομοκράτες στην Ευρωπαϊκή Ένωση".

Ο Γκογκεασκοετσέα εντάχθηκε στην ETA το 1996. Την επόμενη χρονιά οργάνωσε μία επίθεση εναντίον του μουσείου Γκούγκενχαϊμ στο Μπιλμπάο την ημέρα των εγκαινίων του, στις 13 Οκτωβρίου 1997, που θα πραγματοποιούνταν παρουσία του ισπανού βασιλιά Χουάν Κάρλος.

Η απόπειρα απέτυχε και ένας βάσκος αστυνομικός σκοτώθηκε όταν ο Γκογκεασκοετσέα προσπάθησε να ξεφύγει. Δικαστήριο της Μαδρίτης τον καταζητεί για περίπου 10 επιθέσεις που πραγματοποιήθηκαν από το 1996 έως το 1997, ενώ ο Γκογκεασκοετσέα έχει καταδικαστεί ερήμην δύο φορές στη Γαλλία.