Οκτώ ανθρακωρύχοι σκοτώθηκαν και δεκάδες άλλοι παραμένουν εγκλωβισμένοι σε ανθρακωρυχεία της Κίνας έπειτα από μία σειρά δυστυχημάτων.
Τέσσερις ανθρακωρύχοι σκοτώθηκαν σήμερα όταν σημειώθηκε έκρηξη σε ορυχεία της επαρχίας Σιντζιάνγκ, στη δυτική Κίνα, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Νέα Κίνα.

Περίπου δέκα ανθρακωρύχοι βρίσκονταν στο ορυχείο την ώρα της έκρηξης. Ένα άλλο ορυχείο στην επαρχία Γκουάνγκσι πλημμύρισε προκαλώντας το θάνατο τεσσάρων ανθρώπων, σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό, την ώρα που τα συνεργεία διάσωσης προσπαθούν να απεγκλωβίσουν 18 ανθρακωρύχους που έχουν βρίσκονται κάτω από τη γη.

Στην επαρχία Σαντούνγκ (ανατολικά) 4.000 άνθρωποι έχουν κινητοποιηθεί για να απεγκλωβίσουν 90 ανθρακωρύχους έπειτα από μία πυρκαγιά που ξέσπασε χθες το βράδυ. Από την άλλη 23 ανθρακωρύχοι παραμένουν εγκλωβισμένοι σε ένα ορυχείο στην επαρχία Γκουιζιού (νοτιοδυτικά) εξαιτίας πλημμύρας.

Περισσότεροι από 2.400 ανθρακωρύχοι έχασαν τη ζωή τους πέρυσι στα ορυχεία της Κίνας, όπου γίνονται κατά μέσο όρο έξι θανατηφόρα δυστυχήματα την ημέρα.

Πάντως μη κυβερνητικές οργανώσεις καταγγέλλουν ότι οι επίσημοι αριθμοί είναι μικρότεροι από τους πραγματικούς, καθώς κάποια ορυχεία λειτουργούν παρανόμως, ενώ δεν αναφέρονται στις αρχές συστηματικά όλα τα δυστυχήματα για το φόβο επιβολής προστίμων. Πρόσφατα οι κινεζικές αρχές υιοθέτησαν μία πολιτική με στόχο τη βελτίωση μέσα στα επόμενα τρία χρόνια της ασφάλειας των ορυχείων.