Ο αντιπρόεδρος της Υεμένης Αμπντ Ράμπου Μανσούρ Χάντι, που εκτελεί χρέη προέδρου, δήλωσε ότι έχει επεξεργαστεί ένα νέο σχέδιο για να βγει η χώρα από το πολιτικό αδιέξοδο, σύμφωνα με το οποίο ο πρόεδρος Άλι Αμπντάλα Σάλεχ θα παραμείνει για μεγαλύτερο διάστημα στην εξουσία απ' ό,τι προέβλεπαν παλαιότερες προτάσεις, όπως δήλωσε μία πηγή της αντιπολίτευσης.
Ο Σάλεχ, που τον προηγούμενο μήνα διακομίστηκε σε νοσοκομείο της Σαουδικής Αραβίας μετά τον τραυματισμό του από επίθεση εναντίον του προεδρικού μεγάρου, έχει προκαλέσει την οργή δεκάδων χιλιάδων Υεμενιτών παραμένοντας στην εξουσία παρά τη διεθνή πίεση και τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις που συγκλονίζουν τη χώρα εδώ και μήνες.

Ένας ηγέτης της αντιπολίτευσης δήλωσε ότι ο Μανσούρ Χάντι προσέγγισε την αντιπολίτευση με ένα εναλλακτικό σχέδιο που βασίζεται όμως στην πρόταση που είχε κάνει στο παρελθόν το Συμβούλιο Συνεργασίας του Κόλπου.

"Η ουσία αυτών των ιδεών είναι να ξεκινήσει η μεταβατική περίοδος με τη δημιουργία μίας εθνικής κυβέρνησης, της οποίας θα ηγείται η αντιπολίτευση, και την αλλαγή της ημερομηνίας διεξαγωγής των προεδρικών εκλογών από τις 60 ημέρες σε μία πιο μακρινή ημερομηνία χωρίς να μεταβιβαστεί εντελώς η εξουσία στον αντιπρόεδρο", δήλωσε ο ηγέτης της αντιπολίτευσης μετά τη συνάντησή του με τον Μανσούρ Χάντι που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.

Το νέο αυτό σχέδιο είναι ένα βήμα πίσω για την αντιπολίτευση, που ήλπιζε ότι ο Σάλεχ δεν θα επιστρέψει στην εξουσία μετά την αναχώρησή του από την Υεμένη.

 Εξάλλου ο Σάλεχ, που δεν έχει κάνει καμία δημόσια εμφάνιση από την ημέρα που μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο της Σαουδικής Αραβίας, "θα απευθυνθεί στο λαό της Υεμένης της επόμενες ώρες", όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας της χώρας.

 Η ομιλία του προέδρου θα μεταδοθεί από την κρατική τηλεόραση, όπως διευκρινίστηκε στον ιστότοπο του υπουργείου. Μία πηγή που πρόσκειται στην προεδρία δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι η ομιλία, που μαγνητοφωνήθηκε στο Ριάντ, θα μεταδοθεί μεταξύ 20:00 και 21:00 τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας.