Ο πρώην πρωθυπουργός Αλέν Ζιπέ ανακοινωσε σήμερα πως δεν θα είναι υποψήφιος στις γαλλικές προεδρικές εκλογές που θα διθεξαχθούν τον Απρίλιο και τον Μάιο, παρόλο που «η εμμονή» του Φρανσουά Φιγιόν, ο οποίος κατηγορείται σε μια υπόθεση πλασματικών θέσεων απασχόλησης, οδηγεί «σε αδιέξοδο».

«Το επιβεβαιώνω μια και καλή, δεν θα είμαι υποψήφιος για την προεδρία της Δημοκρατίας», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο 71χρονος Αλέν Ζιπέ, ο οποίος είχε ηττηθεί τον Νοέμβριο από τον Φρανσουά Φιγιόν στις προκριματικές της δεξιάς και εμφανιζόταν ως ενδεχόμενος αντικαταστάτης του προεδρικού υποψηφίου, ο οποίος βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση στις δημοσκοπήσεις.

Ο Ζιπέ έκανε τη δήλωση αυτή στην πόλη του, το Μπορντό, προσθέτοντας πως πήρε την απόφαση επειδή έχει γίνει πιο δύσκολο παρά ποτέ να ενωθεί το συντηρητικό κόμμα του, Οι Ρεπουμπλικάνοι, και επειδή οι ψηφοφόροι θέλουν καινούρια πρόσωπα.

«Τι κρίμα!», είπε ο Ζιπέ για την εκστρατεία του Φιγιόν, η οποία πλήττεται από κατηγορίες ότι ο Φιγιόν καταχράσθηκε δημόσια κεφάλαια.

Να σημειωθεί ότι ο Φρανσουά Φιγιόν διαβεβαίωσε χθες στο τηλεοπτικό δίκτυο France 2 ότι δεν θα αποσύρει την υποψηφιότητά του κι ότι η υποψηφιότητα του Ζιπέ δεν θα ανταποκρινόταν στις επιθυμίες των ψηφοφόρων, καθώς εκείνος ηττήθηκε στις προκριματικές εκλογές του Νοεμβρίου στην παράταξη της κεντροδεξιάς.

"Εάν ήθελαν το σχέδιο του Αλέν Ζιπέ, τότε θα ψήφιζαν τον Αλέν Ζιπέ σε εκείνη την εκλογική αναμέτρηση" τόνισε ο Φιγιόν.

Την ίδια ώρα ο Γάλλος πρώην πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί πρότεινε σήμερα να συναντηθεί με τον Φρανσουά Φιγιόν και τον Αλέν Ζιπέ για να συζητήσουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Φιγιόν στην προεκλογική του εκστρατεία μετά τις αποκαλύψεις για την πλασματική απασχόληση της συζύγου του.

Ο Σαρκοζί ανήρτησε μια ανακοίνωση στον επίσημο λογαριασμό του στο Twitter στην οποία αναφέρει: «Μπροστά στη σοβαρότητα της κατάστασης (…) κάθε ένας έχει καθήκον να κάνει τα πάντα για να διασφαλιστεί η ενότητα»

«Σε αυτό το πνεύμα πρότεινα στον Φρανσουά Φιγιόν και τον Αλέν Ζιπέ να συναντηθούμε για να βρούμε έναν τρόπο αξιοπρεπούς και αξιόπιστης εξόδου από μια κατάσταση η οποία δεν μπορεί να διαρκέσει άλλο και η οποία αποτελεί πηγή σοβαρών ανησυχιών μεταξύ των Γάλλων», πρόσθεσε.

Ο Τιερί Σολέρ, ο οργανωτής των προκριματικών εκλογών της δεξιάς και πρώην εκπρόσωπος του υποψηφίου των Ρεπουμπλικάνων, κάλεσε σήμερα μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό RTL τον Φιγιόν, τον Ζιπέ και τον Σαρκοζί να συναντηθούν «ακόμη και σήμερα» για «να αποφευχθεί το χάος», ενώ εκτίμησε ότι ο Ζιπέ θα μπορούσε να επωμισθεί το πρόγραμμα του Φιγιόν.

Το στρατόπεδο του Σαρκοζί ζητά από τον Φιγιόν να ορίσει ο ίδιος τον διάδοχό του 

Προσκείμενοι στον δεξιό πρώην πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί ζήτησαν σήμερα από τον Φρανσουά Φιγιόν να επιλέξει «έναν διάδοχο», μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο.

«Η πολιτική γραμμή του Φιγιόν είναι η σωστή, όμως ο τελευταίος δεν μπορεί πλέον να διασφαλίσει την ενότητα της πολιτικής οικογένειας της δεξιάς και του κέντρου, του ζητάμε να αναλάβει τις ευθύνες του να επιλέξει ο ίδιος έναν διάδοχο», εξήγησαν προσκείμενοι στον Νικολά Σαρκοζί έπειτα από μια σύσκεψη με τον πρώην αρχηγό του κράτους, μετά την ανακοίνωση του πρώην πρωθυπουργού Αλέν Ζιπέ ότι δεν θα είναι υποψήφιος.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς, που επικαλείται ανώνυμο αξιωματούχο, κατά τη σύσκεψη συμφωνήθηκε να ζητηθεί από τον Κριστιάν Ζακόμπ, εξέχον μέλος του συντηρητικού κόμματος Οι Ρεπουμπλικάνοι, να συναντηθεί με τον Φιγιόν και να του παρουσιάσει την απαίτησή τους.