current views are: 11

6 Μαρτίου 2017
Δημοσίευση19:30

Τετραμερής συνάντηση Κορυφής στις Βερσαλλίες – Ευρώπη πολλών ταχυτήτων θέλουν οι ισχυροί της ΕΕ

Τετραμερή συνάντηση κορυφής οργάνωσε χθες στις Βερσαλλίες, ο Γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ με προσκεκλημένους την Γερμανίδα Καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ, τον Ισπανό Πρωθυπουργό Μαριάνο Ραχόϊ και τον Ιταλό ομόλογό του Πάολο Τζεντιλόνι.

Δημοσίευση 19:30’

Τετραμερή συνάντηση κορυφής οργάνωσε χθες στις Βερσαλλίες, ο Γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ με προσκεκλημένους την Γερμανίδα Καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ, τον Ισπανό Πρωθυπουργό Μαριάνο Ραχόϊ και τον Ιταλό ομόλογό του Πάολο Τζεντιλόνι.

Τετραμερή συνάντηση κορυφής οργάνωσε χθες στις Βερσαλλίες, ο Γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ με προσκεκλημένους την Γερμανίδα Καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ, τον Ισπανό Πρωθυπουργό Μαριάνο Ραχόϊ και τον Ιταλό ομόλογό του Πάολο Τζεντιλόνι.

Πρόκειται για το κουαρτέτο των 4 ισχυρότερων χωρών της ευρωζώνης, η δε πρωτοβουλία Ολάντ ερμηνεύεται με τη θέλησή του να επιδείξει τη συνοχή ανάμεσά τους, για την αντιμετώπιση των κρίσεων που απειλούν την ΕΕ.

Ερμηνεύεται επίσης, ως η τελευταία θέληση επίδειξης μιας «διεθνούς λάμψης» για τον Πρόεδρο, πριν από το τέλος της θητείας του, γι` αυτό και οργανώθηκε με εξαιρετική επισημότητα στο παλάτι των Βερσαλλιών, που χρησιμοποιείται αποκλειστικά για τις πολύ σημαντικές ευκαιρίες.

Οι ηγέτες της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ισπανίας και της Ιταλίας τάχθηκαν υπέρ μιας Ευρώπης πολλών ταχυτήτων που θα επέτρεπε σε ορισμένες χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να προοδεύσουν πιο γρήγορα από άλλες.

“Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο τάσσομαι υπέρ της ύπαρξης νέων μορφών συνεργασίας, υπέρ νέων σχεδίων, υπέρ αυτού που αποκαλούμε διαφοροποιημένες συνεργασίες”, εξήγησε ο Ολάντ στην κοινή ανακοίνωση που εξέδωσε πριν από το δείπνο εργασίας.

«Ορισμένες χώρες θα μπορούσαν να προχωρήσουν γρηγορότερα και ισχυρότερα χωρίς οι άλλες να αποκλείονται αλλά και χωρίς να μπορούν να αντιταχθούν», διευκρίνισε ο Γάλλος Πρόεδρος.

Για την Άνγκελα Μέρκελ οι Ευρωπαίοι θα πρέπει “να έχουν το θάρρος να αποδεχτούν ότι ορισμένες χώρες προχωρούν πιο γρήγορα από τις άλλες χωρίς ωστόσο να κλείνει το δρόμο για εκείνες που έχουν καθυστερήσει. Όμως θα πρέπει να μπορούμε να προχωρήσουμε μπροστά”, τόνισε.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός από την δική του πλευρά τάχθηκε υπέρ “μιας πιο ολοκληρωμένης Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά με διαφορετικά επίπεδα ολοκλήρωσης”.

Όσο για τον Ισπανό πρωθυπουργό Μαριάνο Ραχόι, δήλωσε ότι η Ισπανία είναι διατεθειμένη να προχωρήσει στην ολοκλήρωση με όλους εκείνους που θα θελήσουν να την ακολουθήσουν”.


σχετικα αρθρα