Ο ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Ki-μουν χαιρέτισε σήμερα την έναρξη του εθνικού διαλόγου στο Μπαχρέιν, με στόχο την ενίσχυση των πολιτικών μεταρρυθμίσεων, μετά την καταστολή του Μαρτίου-Απριλίου, εκτιμώντας ότι θα διευκολύνει τη συμφιλίωση της χώρας αν αποδειχτεί "αυθεντικός".
"Χαιρετίζουμε την έναρξη του εθνικού διαλόγου στο Μπαχρέιν. Αν διεξαχθεί σωστά, μπορεί να είναι μια δύναμη για τη σταθερότητα, την εθνική συμφιλίωση και την αλλαγή", δήλωσε ο Μπαν σε συνέντευξη Τύπου στη Γενεύη.

"Ο διάλογος αυτός πρέπει να είναι αυθεντικός, χωρίς αποκλεισμούς και (...) πρέπει να καθορίσει μια διαδρομή για πραγματικές μεταρρυθμίσεις που θα ανταποκρίνονται στις νόμιμες προσδοκίες του λαού του Μπαχρέιν", πρόσθεσε ο ΓΓ του ΟΗΕ.

Ο εθνικός διάλογος άρχισε επίσημα το Σάββατο και περιλαμβάνει τέσσερις ομάδες στοχασμού για τις πολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές μεταρρυθμίσεις και εκείνες που σχετίζονται με τις πολιτικές ελευθερίες. Κάθε ομάδα αποτελείται από περίπου εξήντα μέλη και συνεδριάζει με ρυθμό τρεις φορές την εβδομάδα.

Αλλά το κύριο σιιτικό κίνημα της αντιπολίτευσης στο Μπαχρέιν, το Wefaq, δήλωσε σήμερα ότι θα μποϊκοτάρει τις συνεδριάσεις της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής, και ότι θεωρεί ότι αυτός ο διάλογος δεν θα οδηγήσει σε λύση. Το φόρουμ αυτό δημιουργείται μετά την καταστολή τον Μάρτιο της διαδήλωσης που έγινε κυρίως από τη σιιτική πλειοψηφία του τοπικού πληθυσμού, εναντίον της παλιάς σουνιτικής δυναστείας των Αλ Χαλίφα, που ελέγχει τις θέσεις κλειδιά της εξουσίας.

Το Wefaq ήταν ο κύριος οργανωτής του κινήματος διαμαρτυρίας που κατεστάλη βίαια με συνέπεια 24 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους, σύμφωνα με τις αρχές, ενώ τέσσερις διαδηλωτές έχασαν έκτοτε τη ζωή τους κατά την κράτηση τους.