Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Μπαράκ Ομπάμα βεβαίωσε, σήμερα, ότι "είναι προς το παρόν πολύ απόμακρες" οι θέσεις των Δημοκρατικών, σε σύγκριση με τις αντίστοιχες των Ρεπουμπλικάνων, στα θέματα της συρρίκνωσης του δημόσιου ελλείμματος και της αύξησης του ανώτατου ορίου ομοσπονδιακού δανεισμού.
Η προεδρική δήλωση-επισήμανση έγινε στο τέλος της σύσκεψης, σήμερα στο Λευκό Οίκο, που είχε ο πρόεδρος Ομπάμα με τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών ομάδων των δύο κομμάτων, στη Βουλή των Αντιπροσώπων και στη Γερουσία.

"Πάντως η σύσκεψή μας είχε σαφώς έναν εποικοδομητικό χαρακτήρα", επισήμανε ο πρόεδρος Ομπάμα, δίνοντας "νέο ραντεβού" για την αναζήτηση λύσης στα δύο κρίσιμα θέματα --για την προσεχή Κυριακή 10η Ιουλίου. -

-Εφόσον δεν προκύψει διακομματική συναίνεση για αύξηση του ομοσπονδιακού δανεισμού, πέραν των αναλωθέντων απ τα μέσα Μαΐου 14.300 δισ.δολαρίων, έως τα μεσάνυκτα της 2ας Αυγούστου, το αμερικανικό δημόσιο είναι καταδικασμένο στη "στάση πληρωμών".

Χθες Τετάρτη, ο πρόεδρος Ομπάμα προϊδέασε ότι κάτι τέτοιο μπορεί να προκαλέσει "ύφεση πιθανόν χειρότερη εκείνης" του φθινοπώρου 2008. Οι Δημοκρατικοί ευνοούν στο Κογκρέσο την κατάργηση φορο-απαλλαγών υπέρ των πλουσίων.

Οι Ρεπουμπλικάνοι απ την πλευρά τους εναντιώνονται, διαθέτοντας μετά τον περασμένο Νοέμβριο την πλειοψηφία στη Βουλή των Αντιπροσώπων. Δηλώνουν ευθέως ότι, εάν ο πρόεδρος των ΗΠΑ δεν παραμερίσει τον στόχο των φορο-απαλλαγών, βεβαίως δεν πρόκειται να συναινέσουν σε μια αύξηση του δανεισμού του δημοσίου.