current views are: 8

8 Μαρτίου 2017
Δημοσίευση18:18

Ταυτοποίησαν τον «πυροτεχνουργό» του ISIS – Είχε φτιάξει τις βόμβες για τις επιθέσεις σε Παρίσι και Βρυξέλλες

Ταυτοποιήθηκε ο ύποπτος που αναζητείται για τις επιθέσεις στο Παρίσι και τις Βρυξέλλες.

Δημοσίευση 18:18’

Ταυτοποιήθηκε ο ύποπτος που αναζητείται για τις επιθέσεις στο Παρίσι και τις Βρυξέλλες.

Ταυτοποιήθηκε ο ύποπτος που αναζητείται για τις επιθέσεις στο Παρίσι και τις Βρυξέλλες. Πρόκειται για τον «πυροτεχνουργό» του ISIS, ο οποίος κατασκεύαζε τους εκρηκτικούς μηχανισμούς του πυρήνα που ευθύνεται για επιθέσεις.

Εδώ και αρκετούς μήνες οι Γάλλοι ερευνητές πιστεύουν ότι ο άνθρωπος που έγινε γνωστός με το ψεύτικο όνομα «Άχμαντ Αλχάλντ», όπως έγραφε η πλαστή ταυτότητα του «Σύρου πρόσφυγα» που είχε φτιάξει, είναι ο πυροτεχνουργός του τρομοκρατικού πυρήνα. «Είναι μια αρκετά ισχυρή πιθανότητα», είπε η πηγή, επιβεβαιώνοντας ουσιαστικά τα ρεπορτάζ δύο βελγικών εφημερίδων.

Ο «Άχμαντ Αλχάλντ» διέφυγε και στις 16 Νοεμβρίου 2016 εκδόθηκε σε βάρος του ένταλμα σύλληψης από τις γαλλικές αρχές, για τον ρόλο που διαδραμάτισε στις επιθέσεις στο Παρίσι και το Σεν Ντενί όπου σκοτώθηκαν 130 άνθρωποι. Την ευθύνη τότε είχε αναλάβει το Ισλαμικό Κράτος.

Γενετικό υλικό του ατόμου αυτού βρέθηκε στο παγιδευμένο γιλέκο που πυροδότησε ο Μπραχίμ Αμπντεσλάμ στο εστιατόριο Comptoir Voltaire, στο Παρίσι αλλά και σε μια ζώνη με εκρηκτικά που πέταξε ο αδελφός του, ο Σαλά Αμπντεσλάμ, σε ένα προάστιο της γαλλικής πρωτεύουσας τη νύχτα της 13ης προς τη 14η Νοεμβρίου 2015.

Οι αρχές πιστεύουν επίσης ότι ο «Αλχάλντ» παρέμεινε σε επαφή με τα μέλη του τζιχαντιστικού πυρήνα στο διάστημα που μεσολάβησε από τις επιθέσεις στο Παρίσι μέχρι τις επιθέσεις στις Βρυξέλλες (22 Μαρτίου 2016), μολονότι στο μεταξύ είχε φύγει, πιθανότατα στη Συρία.

Από την ανάλυση ηλεκτρονικού υπολογιστή που είχε πεταχτεί στα σκουπίδια μετά τις επιθέσεις στις Βρυξέλλες, βρέθηκαν ηχογραφημένες συνομιλίες του Νατζίμ Λασράουϊ με «πυροτεχνουργό». Ο Λασράουϊ, που επρόκειτο να εκτελέσει μια από τις επιθέσεις αυτοκτονίας, ζητούσε συμβουλές για εκρηκτικές ύλες από κάποιον «Μαχμούντ». Οι αστυνομικοί θεωρούν ότι αυτός ο «Μαχμούντ» και ο «Άχμαντ Αλχάλντ» είναι το ίδιο πρόσωπο.


σχετικα αρθρα