Τις προσεχείς ημέρες, ο εντολοδόχος πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Νίκολα Γκρούεφσκι, αναμένεται να καταθέσει στη Βουλή την πρόταση για το σχηματισμό της νέας κυβέρνησης της χώρας που θα προκύψει από τις βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν στις 5 Ιουνίου.
Ακολούθως, ο πρόεδρος της Βουλής πρέπει να συγκαλέσει συνεδρίαση της Βουλής για συζήτηση και παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στη νέα κυβέρνηση.

Στη νέα κυβέρνηση θα συμμετέχουν τα κόμματα VMRO-DPMNE του Νίκολα Γκρούεφσκι και το αλβανικό DUI του Αλί Αχμέτι.

Τα δύο αυτά κόμματα που συμμετείχαν και στην προηγούμενη κυβέρνηση της ΠΓΔΜ, συμφώνησαν ήδη για το «μοίρασμα» των υπουργείων στη νέα κυβέρνηση.

Το DUI θα έχει στη νέα κυβέρνηση πέντε υπουργεία (Άμυνας, Οικονομίας, Δικαιοσύνης, Περιβάλλοντος και Τοπικής Αυτοδιοίκησης) και δύο αντιπροέδρους, αρμόδιους για την εφαρμογή της Συμφωνίας της Οχρίδας και για τις Ευρωπαϊκές Υποθέσεις

Το VMRO-DPMNE, μεταξύ άλλων, θα διατηρήσει τα σημαντικά υπουργεία των Εξωτερικών, Εσωτερικών και Οικονομικών.

Ο σημερινός υπουργός Εξωτερικών, Αντόνιο Μιλόσοσκι, γνωστοποίησε την περασμένη εβδομάδα ότι δεν θα είναι μέλος της νέας κυβέρνησης της χώρας. Ο κ. Μιλόσοσκι επικαλέστηκε προσωπικούς λόγους για την απόφαση του αυτή, η οποία προκάλεσε πληθώρα ερωτημάτων σε πολιτικούς κύκλους στην ΠΓΔΜ.

Σύμφωνα με σημερινές πληροφορίες του Τύπου των Σκοπίων, νέος υπουργός Εξωτερικών στην κυβέρνηση του Ν.Γκρούεφσκι θα είναι ο 32χρονος Νίκολα Πόποσκι, νυν πρέσβης της ΠΓΔΜ στην ΕΕ.

Ο Πόποσκι αποτελεί προσωπική επιλογή του Ν.Γκρούεφσκι, χωρίς όμως να διαθέτει ιδιαίτερη πολιτική ή διπλωματική εμπειρία. Μάλιστα, η τοποθέτηση του πέρυσι, στη θέση του πρέσβη της ΠΓΔΜ στην ΕΕ αποτέλεσε έκπληξη, καθώς ήταν πρόσωπο άγνωστο στον πολιτικό κόσμο της χώρας.

Στις εκλογές της 5ης Ιουνίου, πρώτο κόμμα αναδείχτηκε το VMRO-DPMNE, το οποίο εξέλεξε 56 βουλευτές στη Βουλή της ΠΓΔΜ, η οποία αποτελείται από 123 βουλευτές.

Μεταξύ των αλβανικών κομμάτων στην ΠΓΔΜ, πρώτο αναδείχτηκε το DUI, το οποίο εξέλεξε 15 βουλευτές.

Σε όλες τις κυβερνήσεις της ΠΓΔΜ συμμετέχει και ένα αλβανικό κόμμα, μεταξύ άλλων και για τη διατήρηση των διεθνοτικών ισορροπιών στη χώρα, όπου οι Αλβανοί αποτελούν το 25% του πληθυσμού.