current views are: 7

14 Μαρτίου 2017
Δημοσίευση07:07

Αντίστροφη μέτρηση για τις εκλογές στην Ολλανδία – Πώς επηρεάζει το αποτέλεσμα η «κόντρα» με την Τουρκία

Με τις εκλογές στην Ολλανδία, αύριο ανοίγει το «μπαράζ» κρίσιμων εκλογικών αναμετρήσεων στην Ευρώπη. Μετά τις κάλπες στην Ολλανδία που θα ανοίξουν σε περίπου 24 ώρες

Δημοσίευση 07:07’

Με τις εκλογές στην Ολλανδία, αύριο ανοίγει το «μπαράζ» κρίσιμων εκλογικών αναμετρήσεων στην Ευρώπη. Μετά τις κάλπες στην Ολλανδία που θα ανοίξουν σε περίπου 24 ώρες

Με τις εκλογές στην Ολλανδία, αύριο ανοίγει το «μπαράζ» κρίσιμων εκλογικών αναμετρήσεων στην Ευρώπη. Μετά τις κάλπες στην Ολλανδία που θα ανοίξουν σε περίπου 24 ώρες ακολουθούν οι αναμετρήσεις στη Γαλλία, Απρίλιο – Μάιο και στη Γερμανία το Σεπτέμβριο. Οι εκλογές στην Ολλανδία διεξάγονται στη σκιά της «κόντρας» σε υψηλούς τόνους  με την Τουρκία. 

Κερδισμένο από την ένταση που ξέσπασε με την Άγκυρα φαίνεται να είναι το κόμμα του πρωθυπουργού της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε, το VVD, όπως επίσης και το ισλαμοφοβικό PVV.

Δημοσκόπηση που δόθηκε απόψε στη δημοσιότητα, χθες, δείχνει ότι η διένεξη αλλά και οι ταραχές που σημειώθηκαν το βράδυ του Σαββάτου στο Ρότερνταμ από Τούρκους που μετείχαν σε μια προεκλογική συγκέντρωση ωφέλησαν τα δύο κόμματα. Το VVD του Ρούτε αναμένεται να κερδίσει 27 έδρες στο κοινοβούλιο, συγκεντρώνοντας ποσοστό 18% – τρεις μονάδες επάνω σε σύγκριση με την έρευνα του ιδίου που δόθηκε στη δημοσιότητα την Κυριακή, αλλά είχε διενεργηθεί πριν ξεσπάσει η κρίση μεταξύ Ολλανδίας και Τουρκίας. Το ισλαμοφοβικό PVV έρχεται στη δεύτερη θέση με ποσοστό 16% και 24 έδρες.

Την Κυριακή στον ιστότοπο Peilingwijzer δημοσιεύτηκε μια ανάλυση έξι διαφορετικών ερευνών, σύμφωνα με την οποία το VVD προηγείτο με 16,2% ενώ το κόμμα του Βίλντερς συγκέντρωνε ποσοστό 13,4% στην πρόθεση ψήφου.

«Είναι σαφές ότι οι προτιμήσεις άλλαξαν από το Σάββατο», έγραψε ο δημοσκόπος Μόρις Ντι Χοντ, που διενήργησε την έρευνα. Οι ψηφοφόροι που θεωρούσαν το VVD ως απλώς μια επιλογή είναι πλέον πιο πιθανό να ψηφίσουν το κόμμα ενώ οι πιθανοί ψηφοφόροι του PVV έχουν ισχυροποιήσει τις πεποιθήσεις τους.

Αντιπαράθεση σε σκληρό debate

Η τηλεμαχία μεταξύ του Ολλανδού πρωθυπουργού Μαρκ Ρούτε και του ακροδεξιού αντιπάλου του Γκέερτ Βίλντερς ολοκληρώθηκε χθες με μια έντονη αντιπαράθεση για το μέλλον της χώρας.

Η μονομαχία μεταξύ των δύο ανδρών πραγματοποιήθηκε μετά τη διπλωματική κρίση που ξέσπασε το Σαββατοκύριακο μεταξύ της Ολλανδίας και της Τουρκίας, αφού οι ολλανδικές αρχές απαγόρευσαν τη διεξαγωγή εκδηλώσεων υπέρ του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Θέλω η Ολλανδία να είναι η πρώτη χώρα που θα ανακόψει τον κακό λαϊκισμό», τόνισε ο Ρούτε, αναφερόμενος στο Brexit και το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ.

Η τηλεμαχία αυτή αναμενόταν ότι θα επηρεάσει το 60% των ψηφοφόρων που παραμένουν αναποφάσιστοι, την ώρα που οι βουλευτικές εκλογές στην Ολλανδία θεωρούνται βαρόμετρο για την άνοδο της ακροδεξιάς στην Ευρώπη, εν αναμονή μάλιστα και δύο ακόμη εκλογικών αναμετρήσεων, στη Γαλλία και τη Γερμανία.

«Μπορούμε να πούμε ότι αυτές οι εκλογές είναι οι προημιτελικοί για να προσπαθήσουμε να εμποδίσουμε τη νίκη του κακού λαϊκισμού», είχε δηλώσει χθες το απόγευμα ο Ρούτε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. «Οι ημιτελικοί θα διεξαχθούν τον Απρίλιο και τον Μάιο στη Γαλλία και στη συνέχεια ο τελικός στη Γερμανία τον Σεπτέμβριο».

Όμως «δεν παίζω στους προημιτελικούς», του απάντησε ο Βίλντερς στο τέλος της τηλεοπτικής τους αντιπαράθεσης. «Παίζω έναν τελικό, έναν τελικό κατά των ψευτών, κατά των νομοθετών».

Ο ακροδεξιός πολιτικός έχει δεσμευθεί, αν εκλεγεί πρωθυπουργός, να απαγορεύσει την είσοδο στη χώρα στους μουσουλμάνους, να απαγορεύσει την πώληση του Κορανίου και να κλείσει τεμένη, στη χώρα αυτή όπου περίπου το 5% του πληθυσμού είναι μουσουλμάνοι.

«Αν θέλετε τα χρήματα να πάνε στους αιτούντες άσυλο, στις Βρυξέλλες και την Αφρική, αντί να μείνουν σε εμάς, ψηφίστε το VVD» του Μαρκ Ρούτε, τόνισε ο Βίλντερς. «Όμως αν θέλετε η Ολλανδία να γίνει ξανά δική μας, τότε διώξτε αυτό τον άνδρα και βάλτε εμένα» στο πρωθυπουργικό γραφείο, συνέχισε.

Οι δύο άνδρες γνωρίζονται καλά μεταξύ τους καθώς στο παρελθόν έχουν συνεργαστεί: πρώην μέλος του Λαϊκού Φιλελεύθερου και Δημοκρατικού Κόμματος (VVD) ο Γκέερτ Βίλντερς και το Κόμμα για την Ελευθερία (PVV) αποχώρησαν από την πρώτη κυβέρνηση Ρούτε το 2012.

Ο Ολλανδός πρωθυπουργός κατήγγειλε χθες «την πολιτική κρίση» στην οποία βύθισε ο Βίλντερς τη χώρα, κατηγορώντας τον ότι έχει «ριζοσπαστικοποιηθεί» και για τις «ακραίες δηλώσεις» του εις βάρος των Ολλανδομαροκινών. «Δεν θα συνεργαστώ με ένα τέτοιο κόμμα, κύριε Βίλντερς, όχι μόνο στην κυβέρνηση, ποτέ», υπογράμμισε ο Ρούτε.

Παράλληλα ο Ολλανδός πρωθυπουργός απέκλεισε το ενδεχόμενο να ζητήσει συγγνώμη επειδή το Σάββατο η χώρα απέλασε την Τουρκάλα υπουργό Οικογενειακών Υποθέσεων, όμως ζήτησε να υπάρξει «αποκλιμάκωση» της έντασης με την Τουρκία.

Ο Βίλντερς από την πλευρά του ζήτησε μέσω ανάρτησής του στο Twitter από την ολλανδική κυβέρνηση να αυξήσει την πίεση στην Άγκυρα: «Απελάστε τον Τούρκο πρεσβευτή στην Ολλανδία και όλη του την ομάδα».

«Υπάρχει μια διαφορά μεταξύ του να στέλνεις tweets από τον καναπέ σου και του να κυβερνάς τη χώρα», απάντησε ο Ρούτε. «Όταν κυβερνάμε τη χώρα, λαμβάνουμε λογικές αποφάσεις».

 


σχετικα αρθρα