ΔΙΕΘΝΗ

Reuters: Πώς το Βρετανικό κοινοβούλιο «άνοιξε» το δρόμο για το Brexit

Δημοσίευση 14 Μαρτίου 2017, 09:05 / Ανανεώθηκε 14 Μαρτίου 2017, 09:45
Reuters: Πώς το Βρετανικό κοινοβούλιο «άνοιξε» το δρόμο για το Brexit
Facebook Twitter Whatsapp

Γεγονός είναι πλέον και επίσημα το Brexit, καθώς πέρασε χθες το βράδυ και από το Βρετανικό κοινοβούλιο, ανοίγοντας πλέον ξεκάθαρα το δρόμο για την ''αποδέσμευση'' της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Γεγονός είναι πλέον και επίσημα το Brexit, καθώς πέρασε χθες το βράδυ και από το Βρετανικό κοινοβούλιο, ανοίγοντας πλέον ξεκάθαρα το δρόμο για την ''αποδέσμευση'' της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις, όπως μεταδίδει το Reuters, σήμερα Τρίτη ξεκινούν οι διαδικασίες για να ενεργοποιηθεί από την Τερέζα Μέι το περίφημο άρθρο 50, το οποίο στην ουσία είναι η ''αρχή του τέλους'' για τη Βρετανία στην ΕΕ. 

Πηγές, ωστόσο από την Ντάουνινγκ Στριτ, τονίζουν ότι αυτό δεν συμβεί αυτή την εβδομάδα και η πρωθυπουργός θα αναμένει μέχρι το τέλος του μήνα, προκειμένου να κοινοποιήσει και επίσημα πλέον την πρόθεση της Βρετανίας να αποχωρήσει από την ΕΕ στα αρμόδια όργανα, ξεκινώντας πια μια διαδικασία, η οποία αναμένεται να διαρκέσει 2 χρόνια.

Ο Βρετανός υπουργός Ντέιβιντ Ντέιβις, υπεύθυνος για θέματα Brexit χαιρέτισε, από την πλευρά του, την έγκριση από το κοινοβούλιο του νομοσχεδίου που δίνει στην κυβέρνηση και στην πρωθυπουργό Τερέζα Μέι την εξουσιοδότηση να ξεκινήσει τις διαπραγματεύσεις της αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση. 

“Το κοινοβούλιο υποστήριξε την κυβέρνηση στην αποφασιστικότητά της για να προωθήσει τη διαδικασία αποχώρησης από την ΕΕ'' τόνισε, πρόσθέτοντας ότι ''Βρισκόμαστε τώρα στο κατώφλι της πιό σημαντικής διαπραγμάτευσης εδώ και μια γενιά για τη χώρα μας''.
 “Άρα θα ενεργοποιήσουμε το Άρθρο 50 έως το τέλος του μήνα όπως προβλέπεται και θα παραδώσουμε ένα αποτέλεσμα που λειτουργεί προς όφελος όλου του Ηνωμένου Βασιλείου”, δήλωσε.

Παράλληλα, οι βουλευτές καταψήφισαν τροπολογία του νομοσχεδίου, που είχε καταθέσει η Βουλή των Λόρδων, η οποία προέβλεπε πως οποιαδήποτε συμφωνία για το Brexit θα πρέπει να υποβληθεί προς έγκριση στο βρετανικό κοινοβούλιο.

Η τροπολογία καταψηφίστηκε από τους βουλευτές με 331 ψήφους κατά και 286 υπέρ.

Πάνω σε αυτό, ο ηγέτης των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν εξέφρασε την απογοήτευσή του, ωστόσο, επέμεινε ότι η αντιπολίτευση θα συνεχίζει να πιέζει για τα δικαιώματα των υπηκόων της ΕΕ.

Το αποτέλεσμα, πάντως, της επισημοποίησης του Brexit από το Βρετανικό κοινοβούλιο ήρθε την χρονική στιγμή, μάλιστα, που η Σκωτσέζα Πρωθυπουργός Νίκολα Στέρτζον ανακοίνωσε δεύτερο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της χώρας, τοποθετώντας το χρονικά είτε το φθινόπωρο του 2018, είτε την άνοιξη του 2019.