current views are: 3

14 Μαρτίου 2017
Δημοσίευση12:58

Ερντογάν: Ξέρουμε το ήθος των Ολλανδών από τη σφαγή στη Σρεμπρένιτσα – Ρούτε: Δεν θα πέσουμε σε αυτό το επίπεδο, είναι απαράδεκτο

Νέα σφοδρή επίθεση στην Ολλανδία εξαπέλυσε ο Tούρκος πρόεδρος Ρεντζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Δημοσίευση 12:58’

Νέα σφοδρή επίθεση στην Ολλανδία εξαπέλυσε ο Tούρκος πρόεδρος Ρεντζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Νέα σφοδρή επίθεση στην Ολλανδία εξαπέλυσε ο Tούρκος πρόεδρος Ρεντζέπ Ταγίπ Ερντογάν κλιμακώνοντας περισσότερο με αυτό τον τρόπο την διπλωματική σχέση των δύο χωρών.

Ο Ερντογάν μιλώντας σε εκδήλωση συνδέει τη Χάγη με την φοβερή σφαγή στη Σρεμπρένιτσα και κατηγορεί την ολλανδική κυβέρνηση για «τρομοκρατία».

«Η Ολλανδία δεν μας εξέπληξε, ήδη γνωρίζαμε το χαμηλό ήθος και τη συμπεριφορά των Ολλανδών, τα γνωρίζαμε από το ρόλο τους στη γενοκτονία στη Σρεμπρένιτσα», δήλωσε ο κ. Ερντογάν, όπως μεταδίδει η φιλοκυβερνητική τουρκική εφημερίδα Sabah.

«Κανείς δεν πρέπει να μας δίνει μαθήματα μερί ήθους, ειδικά από αυτούς που έχουν αίμα στα χέρια τους», προσέθεσε ο Τούρκος πρόεδρος, δίνοντας εκ νέου συνέχεια στην αντιπαράθεση ανάμεσα στις δύο χώρες.

Η Ολλανδία συνδέεται με τη Σρεμπρένιτσα επειδή Ολλανδοί κυανόκρανοι είχαν επιφορτιστεί με την προστασία των αμάχων που είχαν καταφύγει σε δήθεν ασφαλή ζώνη, όμως απέτυχαν παταγωδώς με συνέπεια οι σερβο-βοσνιακές δυνάμεις να σφάξουν περίπου 8.000 αθώους – κυρίως άνδρες και ανήλικα αγόρια. Το στίγμα της Σρεμπρένιτσα κυνηγά τη Χάγη έκτοτε, έχοντας προκαλέσει την παραίτηση τουλάχιστον μίας κυβέρνησης.

Ο κ. Ερντογάν κατηγόρησε μάλιστα την Ολλανδία για κρατικά υποστηριζόμενη τρομοκρατία, σημειώνοντας πως η απόφαση της Χάγης να απαγορεύσει σε δύο τούρκους υπουργούς να μιλήσουν δημοσίως έβλαψε την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Δεν είναι πια μπλοκ νόμων και ελευθεριών», είπε, σύμφωνα με τη «Sabah».

Ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε  από την πλευρά του χαρακτήρισε σήμερα «αποκρουστική παραποίηση της Ιστορίας» τις δηλώσεις του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για τη σφαγή 8.000 Μουσουλμάνων της Σρεμπρένιτσα τον Ιούλιο 1995 από τις σερβικές δυνάμεις της Βοσνίας.

«Συνεχίζει να δηλητηριάζει την κατάσταση», αντέδρασε ο Ολλανδός πρωθυπουργός, σύμφωνα με το ολλανδικό πρακτορείο ειδήσεων ANP.

«Δεν θα πέσουμε σ’ αυτό το επίπεδο. Είναι εντελώς απαράδεκτο», πρόσθεσε. 

Ερντογάν: Μια συγγνώμη από τους Ολλανδούς δεν είναι αρκετή

Ο Ερντογάν επίσης δήλωσε σήμερα πως η διπλωματική διένεξη με την Ολλανδία δεν μπορεί να κλείσει με μια συγγνώμη και πως ενδέχεται να αναληφθούν περαιτέρω ενέργειες, μετά την αναστολή χθες από την Τουρκία των υψηλού επιπέδου διπλωματικών επαφών με την Ολλανδία.

Μιλώντας σε εκδήλωση στην Άγκυρα, ο Ερντογάν κατηγόρησε επίσης τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ ότι επιτίθεται στην Τουρκία με τον ίδιο τρόπο που η ολλανδική αστυνομία χρησιμοποίησε σκύλους και εκτοξευτήρες νερού για να διαλύσει τους διαδηλωτές έξω από το τουρκικό προξενείο στο Ρότερνταμ. Ο Ερντογάν υποστήριξε πως η Μέρκελ «δεν είναι διαφορετική από την Ολλανδία» και κάλεσε τους τούρκους μετανάστες να μην ψηφίσουν «την κυβέρνηση και τους ρατσιστές» στις επικείμενες εκλογές.

Ρούτε: Η Ολλανδία έχει περισσότερους λόγους να είναι εξοργισμένη

Νωρίτερα, ο Μαρκ Ρούτε δήλωσε χαρακτήριστε τις τουρκικές κυρώσεις κατά της ολλανδικής κυβέρνησης ανάρμοστες, αφού η Ολλανδία έχει περισσότερους λόγους για να είναι εξοργισμένη.Οι κυρώσεις περιλαμβάνουν σειρά διπλωματικών μέτρων, αλλά όχι οικονομικά μέτρα.

«Από την άλλη πλευρά, συνεχίζω να βρίσκω παράξενο ότι στην Τουρκία κάνουν λόγο για κυρώσεις όταν βλέπουμε ότι εμείς είμαστε αυτοί που έχουμε λόγους για να είμαστε πολύ οργισμένοι με όσα συνέβησαν το σαββατοκύριακο».

Το χρονικό της σύγκρουσης

Η κρίση ανάμεσα στις δύο χώρες – συμμάχους στο πλαίσιο του NATO – ξέσπασε το Σάββατο όταν η ολλανδική κυβέρνηση απαγόρευσε στον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών να προσγειωθεί στο έδαφός της και απέλασε την υπουργό οικογενειακών υποθέσεων όταν προσπάθησε να μεταβεί οδικά στο Ρότερνταμ για να μιλήσει σε προεκλογική συγκέντρωση της τουρκικής παροικίας.

Οι δύο υπουργοί σχεδίαζαν να παροτρύνουν την τουρκική διασπορά να ψηφίσει υπέρ της συνταγματικής αναθεώρησης στο τουρκικό δημοψήφισμα του Απριλίου, αναθεώρηση που δίνει εκτελεστικές υπερεξουσίες στον πρόεδρο Ρεντζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Οι ολλανδικές Αρχές διαμήνυσαν πως δεν μπορούν να επιτρέψουν τέτοια προεκλογική εκστρατεία το έδαφός τους για λόγους ασφαλείας.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει στηρίξει την Χάγη, λέγοντας ότι οι αποφάσεις για πολιτικές συγκεντρώσεις είναι αρμοδιότητα του κάθε κράτους-μέλους και καλώντας την Άγκυρα να μην προβεί σε τοποθετήσεις που θα κλιμακώσουν την ένταση.

Απαντώντας αιχμηρά, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, είπε ότι η Ε.Ε. κρίνει επιλεκτικά κι ότι η ανακοίνωση «δεν έχει αξία για τη χώρα μας».

Εκτός εαυτού η Τουρκία 

Η Τουρκία, εξοργισμένη από τον αποκλεισμό των υπουργών από προεκλογικές εκδηλώσεις στην Ευρώπη, κλιμάκωσε την διπλωματική κρίση αρνούμενη την επιστροφή στην Άγκυρα του Ολλανδού πρεσβευτή και κατηγορώντας την καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ ότι «υποστηρίζει την τρομοκρατία».

Η Ολλανδία βρίσκεται στο στόχαστρο του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μετά την απόφαση να εμποδιστούν δύο Τούρκοι υπουργοί να συμμετάσχουν σε ολλανδικό έδαφος σε εκδηλώσεις υπέρ του «ναι» στο δημοψήφισμα της 16ης Απριλίου για την περαιτέρω ενίσχυση των προεδρικών εξουσιών.

Αφού χαρακτήρισε «ναζί» τα μέλη της ολλανδικής ηγεσίας, η Άγκυρα προχώρησε χθες το βράδυ στη λήψη συγκεκριμένων μέτρων: η Τουρκία, δήλωσε ο αντιπρόεδρος Νουμάν Κουρτουλμούς, αρνείται την επιστροφή του πρεσβευτή Κιλ Κορνέλις βαν Ριζ «μέχρι να εκπληρωθούν οι όροι που έχουν τεθεί». Ανακοίνωσε επίσης της τη διακοπή των διπλωματικών σχέσεων υψηλού επιπέδου με την Ολλανδία.

Ο Τούρκος αξιωματούχος διευκρίνισε ότι η Τουρκία ζητεί την διεξαγωγή έρευνας για τα γεγονότα των τελευταίων ημερών, όπως η χρήση έφιππων αστυνομικών και αστυνομικών σκύλων για την αποκατάσταση της τάξης μετά τη διαδήλωση Τούρκων μεταναστών στο προξενείο του Ρότερνταμ. Η Άγκυρα ζητεί επίσης από την Ολλανδία να αποκαταστήσει «το κακό που έκανε»…

Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι δήλωσε ότι «είναι σημαντικό να αποφευχθεί νέα κλιμάκωση και να αναζητηθούν τα μέσα για την άμβλυνση της κατάστασης». Το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ ζήτησε επίσης την «αποφυγή της κλιμάκωσης».

Η ένταση ενισχύθηκε τις τελευταίες ημέρες και με τη Γερμανία, όπου πολλές πόλεις αρνήθηκαν τη διεξαγωγή τουρκικών προεκλογικών εκδηλώσεων.

Χθες, ο Ερντογάν επετέθη κατά της καγκελαρίου Μέρκελ, κατηγορώντας την ότι «υποστηρίζει τρομοκράτες». «Κα. Μέρκελ, γιατί κρύβετε τρομοκράτες στη χώρα σας; Γιατί δεν αναλαμβάνετε δράση;», δήλωσε ο πρόεδρος της Τουρκίας, ο οποίος αναφερόταν στην υποστήριξη που κατά τη γνώμη του παρέχει το Βερολίνο σε υπερασπιστές της κουρδικής υπόθεσης και σε ύποπτους που καταζητούνται από την Άγκυρα για το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης του περασμένου Ιουλίου, δίνοντάς τους καταφύγιο.

Η Γερμανίδα καγκελάριος χαρακτήρισε «κατάφωρα παράλογες» αυτές τις δηλώσεις. «Η καγκελάριος δεν προτίθεται να συμμετάσχει σε διαγωνισμό προκλήσεων», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Μέρκελ Στέφεν Ζάιμπερτ.

Η Άγκυρα είναι στρατηγικός εταίρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κυρίως στο θέμα της διαχείρισης των προσφυγικών ροών προς την Ευρώπη.

Όμως, υπό το φως της παρούσας κρίσης, ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Τουρκίας Ομέρ Τσελίκ αναφέρθηκε χθες στο ενδεχόμενο αναθεώρησης της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας για τους πρόσφυγες, η οποία υπεγράφη πριν από έναν χρόνο.

Κατά τη γνώμη του Σονέρ Τσαγκαπτάι, αναλυτή του Washington Institute για την Τουρκία, «ο Ερντογάν αναζητεί φανταστικούς ξένους εχθρούς για να κινητοποιήσει την εθνικιστική του βάση εν όψει του δημοψηφίσματος και οι Ολλανδοί έπεσαν στην παγίδα».

«Πρόκειται για τον χορό των υποκριτών. Υποκρινόμαστε ότι οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις (της Τουρκίας με την ΕΕ) υφίστανται ακόμη, αλλά είναι ψέμα. Δεν υπάρχει τίποτε χειρότερο από την σημερινή κατάσταση. Αφήνει τον λαϊκισμό του Ερντογάν να ανθίζει», σύμφωνα με τον Ντιντιέ Μπιγιόν, του Institut de Relations Internationales et Strategiques (IRIS) στο Παρίσι.

Τουρκία: Η ΕΕ εφαρμόζει τη δημοκρατία επιλεκτικά

Κριτική στην ΕΕ για τη στάση που κράτησε στο διπλωματικό επεισόδιο με την Ολλανδία άσκησε σήμερα Τρίτη η Τουρκία μέσω του Υπουργείου Εξωτερικών της χαρακτηρίζοντας μάλιστα τη στάση της ΕΕ «άνευ αξίας».

«Η ΕΕ μας είπε να απέχουμε από τις υπερβολικές δηλώσεις ενώ παρείχε στήριξη στην Ολλανδία η οποία παραβίασε τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις ευρωπαϊκές αξίες και αυτό είναι πολύ σοβαρό για το ευρωπαϊκό μπλοκ» ανακοίνωσε η Τουρκία. 

Χθες η ΕΕ μέσω κοινής ανακοίνωσης του Γιοχάνες Χαν και της Φεντερίκα Μογκερίνι δήλωσε την στήριξή της στην Ολλανδία για την αντιπαράθεσή της με την Τουρκία, στον απόηχο της απόφασης της ολλανδικής κυβέρνησης να απαγορεύσει σε δύο Tούρκους υπουργούς να μιλήσουν σε προεκλογικές συγκεντρώσεις στο Ρότερνταμ. 

Στην ανακοίνωση, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση ασκεί επιλεκτικά τις δημοκρατικές αξίες, τα θεμελιώδη δικαιώματα και τις ελευθερίες και ότι σχόλιά της για επίδειξη ηρεμίας δεν έχουν αξία για την Άγκυρα. Κατηγορεί επίσης την ΕΕ ότι παίρνοντας θέση υπέρ της Ολλανδίας, τροφοδοτεί την “ξενοφοβία και το αντιτουρκικό αίσθημα.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με την Hurriyet η Τουρκία αναμένεται να διαμαρτυρηθεί σε τρεις κορυφαίους διεθνείς οργανισμούς για την παραβίαση της Σύμβασης της Βιέννης για τις διπλωματικές σχέσεις που προέβη η Ολλανδία στις 11 Μαρτίου. 

Οι τρεις οργανισμοί στους οποίους θα απευθυνθεί η Τουρκία είναι σύμφωνα με την Hurriyet τα Ηνωμένα Έθνη, ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και την Συνεργασία στην Ευρώπη (OSCE) και το Συμβούλιο της Ευρώπης (CoE). 


σχετικα αρθρα