current views are: 12

15 Μαρτίου 2017
Δημοσίευση19:30

Ανακούφιση στην Ευρώπη από τη νίκη Ρούτε έναντι Βίλντερς στις ολλανδικές εκλογές

Τα μηνύματα που έστειλαν Γιούνκερ, Μέρκελ, Σουλτς και Ολάντ 

Δημοσίευση 19:30’

Τα μηνύματα που έστειλαν Γιούνκερ, Μέρκελ, Σουλτς και Ολάντ 

Ανακούφιση επικρατεί στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα αποτελέσματα των ολλανδικών εκλογών λόγω της ήττας του αντιευρωπαϊστή Βίλντερς. Ιδιαίτερα ανακουφισμένοι είναι οι ηγέτες της Γαλλίας και της Γερμανίας, που πρόκειται να ακολουθήσουν την Ολλανδία στις κάλπες.

Το κεντροδεξιό κόμμα του Μαρκ Ρούτε  συγκέντρωσε 33 από τις 150 έδρες και ποσοστό  21,2% την ώρα που το ξενοφοβικό, ακροδεξιό κόμμα του Γκέερτ Βίλντερς κατέλαβε τη δεύτερη θέση με 20 έδρες και ποσοστό 13,1%.

Στην τρίτη θέση, με καταμετρημένο το 93% των ψήφων, ακουλουθούν οι Χριστιανοδημοκράτες με 12,6%, και οι Δημοκρατικοί με 12,1%. Την πέμπτη θέση καταλαμβάνουν οι Σοσιαλιστές με 9,3% και οι Πράσινοι με 9% , ενώ το Εργατικό Κόμμα καταποντίστηκε στο 5,6%.

Από τις 150 κοινοβουλευτικές έδρες, τα κόμματα λαμβάνουν: 33 το κόμμα του Ρούτε, 20 το ακροδεξιό “Κόμμα για την Ελευθερία” (PVV), ενώ οι Χριστιανοδημοκράτες και οι Δημοκρατικοί 66% (D66) λαμβάνουν το καθένα από 19 έδρες. Το τελικό αποτέλεσμα αναμένεται να βγει την Παρασκευή.

Τα μηνύματα που στέλνουν οι Ευρωπαίοι

Ικανοποιημένη με το αποτέλεσμα η Γερμανία – Μέρκελ 

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Άνγκελα Μέρκελ, η Γερμανίδα καγκελάριος επικοινώνησε με τον Μαρκ Ρούτε, για να του δώσει συγχαρηρήτια. 

“Περιμένω να δουλέψουμε μαζί σαν αδέρφια, γείτονες και Ευρωπαίοι” ήταν τα λόγια της Άνγκελα Μέρκελ.

Σε ανάρτησή του στο twitter, το υπουργείο Εξωτερικών της Γερμανίας ανέφερε πως «Η μεγάλη πλειοψηφία των Ολλανδών ψηφοφόρων απέρριψε τους αντι-Ευρωπαίους λαϊκιστές. Αυτά είναι καλά νέα. Σας χρειαζόμαστε για μια ισχυρή Ευρώπη»

Γιούνκερ: Mια ψήφο υπέρ της Ευρώπης, μια ψήφο κατά των εξτρεμιστών

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ συνεχάρη  τον πρωθυπουργό της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε για τη “σαφή νίκη” που κατήγαγε στις βουλευτικές εκλογές, χαιρετίζοντας μια “ψήφο κατά των εξτρεμιστών”.

Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ “συνομίλησε με τον Μαρκ Ρούτε (και τον) συνεχάρη για την ξεκάθαρη νίκη του: μια ψήφο υπέρ της Ευρώπης, μια ψήφο κατά των εξτρεμιστών” ήταν το tweet που έστειλε ο εκπρόσωπος τύπου της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς, στον απόηχο των exit polls που καταδεικνύουν την επικράτηση του κόμματος του Ρούτε έναντι του ακροδεξιού κόμματος του Γκέερτ Βίλντερς.

Στο ίδιο μήκος κλήματος και ο Φρανσουά Ολάντ, που συνεχάρη τον Μαρκ Ρούτε για την «καθαρή νίκη έναντι του εξτρεμισμού». «Οι αξίες της ανεκτικότητας, του σεβασμού των άλλων, και η πίστη στο μέλλον της Ευρώπης είναι οι μόνες αληθινές απαντήσεις στις εθνικιστικές κορώντες και τον απομονωτισμό που ταρακουνούν τον κόσμο», δήλωσε.

Tην ανακούφισή του για το εκλογικό αποτέλεσμα εξέφρασε και ο  Μάρτιν Σουλτς με ανάρτησή του στο twitter, λέγοντας πως «πρέπει να συνεχίσουμε για μία ανοιχτή και ελεύθερη Ευρώπη».

«Ο Γκέερτ Βίλντερς δεν θα μπορούσε να νικήσει τις εκλογές στην Ολλανδία. Είμαι ανακουφισμένος. Πρέπει, όμως, να συνεχίσουμε τον αγώνα για μία ανοιχτή και ελεύθερη Ευρώπη», ανέφερε στο tweet που ανέβασε.

H Tουρκία «έσπρωξε» στη νίκη τον Ρούτε

Καθοριστικό ρόλο στη νίκη Ρούτε φαίνεται πως έπαιξε η διπλωματική κόντρα της Χάγης με την Άγκυρα, όπως εκτιμούν πολιτικοί αναλυτές.

Η σκληρή στάση του απέναντι στη Τουρκία χωρίς όμως να πέφτει στην παγίδα των εμπρηστικών δηλώσεων, ευνόησε εκλογικά τον ακροδεξιό Χερτ Βίλντερς. 

“Η Ολλανδία ψήφισε κατά του λαϊκισμού”

«H Ολλανδία ψήφισε σήμερα κατά του λαϊκισμού», δήλωσε σε ομιλία του περιχαρής ο Ρούτε υπογραμμίζοντας ότι μετά το Brexit και μετά τις εκλογές στις ΗΠΑ, η Ολλανδία είπε όχι στον κακής ποιότητας λαϊκισμό.

«Φαίνεται πως το VVD θα είναι η μεγαλύτερη πολιτική δύναμη στην Ολλανδία για τρίτη συνεχόμενη φορά» ανέφερε ο Ολλανδός πρωθυπουργός, ενώ έκανε γνωστό ότι έχει ήδη μιλήσει στο τηλέφωνο με αρκετούς Ευρωπαίους ηγέτες.

«Τώρα δίνουμε την μάχη για την δεύτερη θέση. Είμαστε μεταξύ των νικητών αυτής της εκλογικής αναμέτρησης. Εχουμε ένα αποτέλεσμα για το οποίο είμαστε υπερήφανοι. Θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας. Πιστεύω ότι η επιρροή μας στην προεκλογική εκστρατεία και τα εκλογικά προγράμματα ήταν σημαντική. Εδώ είμαι εγώ εάν με χρειάζονται στις διαπραγματεύσεις για κυβέρνηση συνασπισμού» δήλωσε με τη σειρά του ο Βίλντερς μετά τα πρώτα αποτελέσματα.

Στους μεγάλους χαμένους κατατάσσεται το Εργατικό κόμμα  στο οποίο ανήκει ο Γερούν Ντάισελμπλουμ χάνοντας τις 29 από τις 38 έδρες του. Σε δήλωση του μετά τα πρώτα αποτελέσματα ο πρόεδρος του Eurogroup δήλωσε “Είχαμε τα πάνω και τα κάτω μας τους τελευταίους μήνες. Αύριο θα αρχίσουμε να ξαναχτίζουμε, μαζί με όλα μας τα μέλη. Είμαστε σοσιαλδημοκράτες, δεν θα τα παρατήσουμε ποτέ.”

Οι Πράσινοι Αριστεροί (GL) σίγουρα θα πρέπει να θεωρούνται από τους τυχερούς της εκλογικής αναμέτρησης καθώς εμφανίζονται ενισχυμένοι σε έδρες έναντι των αποτελεσμάτων του 2012, ενώ αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι στο Άμστερνταμ, αναδεικνύονται  πρώτο κόμμα.

Να σημειωθεί ότι θα χρειαστούν από ημέρες έως και μήνες μέχρις ότου τα πολιτικά κόμματα καταλήξουν σε κυβέρνηση συνασπισμού, αφού η διαδικασία θα μπορούσε να διαρκέσει και έως τις γαλλικές προεδρικές εκλογές.


σχετικα αρθρα