Πολλοί άνθρωποι που εγκαταλείπουν τη Σομαλία, η οποία πλήττεται από μεγάλη ξηρασία, χάνουν τη ζωή τους από την πείνα και την αφυδάτωση στην προσπάθειά τους να καταφύγουν σε γειτονικές χώρες, ανακοίνωσε σήμερα η Υπάτη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, η οποία προειδοποίησε ότι είναι ανεπαρκής η διεθνής βοήθεια σ’ αυτήν την ανθρωπιστική κρίση. "Πολλοί άνθρωποι πεθαίνουν στο δρόμο, σύμφωνα με τις πληροφορίες που φθάνουν σ’ εμάς", δήλωσε η εκπρόσωπος της Υπάτης Αρμοστείας για τους Πρόσφυγες Μελίσα Φλέμινγκ, χωρίς να αναφέρει αριθμό θυμάτων.

Η Φλέμινγκ πρόσθεσε ότι υπάρχουν συγκλονιστικές αφηγήσεις γυναικών που έχασαν τα παιδιά τους στην προσπάθειά τους να εγκαταλείψουν τη χώρα για να γλιτώσουν από τη συνεχιζόμενη βία και τη μεγάλη ξηρασία που έχει προκαλέσει μια πραγματική έξοδο τις τελευταίες εβδομάδες.

Περίπου 1.700 Σομαλοί φθάνουν καθημερινά στην περιοχή Ντόλο Άντο της Αιθιοπίας, στα σύνορα, αναζητώντας νερό και τροφή. Ένας μεγάλος αριθμός των προσφύγων αυτών προσπαθεί να εγκατασταθεί στο μεγαλύτερο προσφυγικό καταυλισμό στον κόσμο, τον Ντανταάμπ στην Κένυα, που φιλοξενεί ήδη περίπου 400.000 ανθρώπους.

Στον καταυλισμό αυτό που έχει τη δυνατότητα να στεγάσει 90.000 ανθρώπους καταφθάνουν συνεχώς πρόσφυγες τα τελευταία 20 χρόνια από τη Σομαλία.

Η Υπάτη Αρμοστεία που διαχειρίζεται τον καταυλισμό αυτόν συναντά όλο και περισσότερες δυσκολίες σε ό,τι αφορά την κάλυψη των βασικών αναγκών των ανθρώπων αυτών, όπως η πρόσβαση σε νερό, η εκπαίδευση και οι στοιχειώδεις συνθήκες υγιεινής.

Ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες Αντόνιο Γκουτιέρες αναμένεται να μεταβεί στον καταυλισμό την Κυριακή.

Τον Ιούνιο, περίπου 54.000 Σομαλοί αναζήτησαν καταφύγιο στην Κένυα και την Αιθιοπία.

Πάνω από 135.000 Σομαλοί έχουν εγκαταλείψει από τις αρχές του έτους τη χώρα τους. Πρόκειται για μια "απερίγραπτη ανθρώπινη τραγωδία", σύμφωνα με τον ΟΗΕ, ο οποίος εκτιμά ότι πάνω από 10 εκατομμύρια άνθρωποι πλήττονται από τη χειρότερη ξηρασία τα τελευταία 60 χρόνια στο Κέρας της Αφρικής, σε πολλές περιοχές του οποίου οι πληθυσμοί αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υποσιτισμού.

"Πάνω από το 50% των παιδιών από τη Σομαλία που φθάνουν στην Αιθιοπία είναι σε σοβαρή κατάσταση λόγω υποσιτισμού", τόνισε πρόσφατα η Φλέμινγκ, τονίζοντας ότι το αντίστοιχο ποσοστό των παιδιών που φθάνουν στην Κένυα είναι 30% με 40%.

Η ξηρασία, άλλες κλιματικές καταστροφές και ο εμφύλιος, καθιστούν τη Σομαλία μια από τις χώρες του κόσμου που πλήττονται από τις μεγαλύτερες ανθρωπιστικές κρίσεις.