Το Ισραήλ αρνήθηκε σήμερα να επιτρέψει την είσοδο στη χώρα δύο φιλοπαλαιστίνιων ακτιβιστών και ζήτησε από τις ξένες αεροπορικές εταιρείες να μην επιτρέψουν σε άλλους να ταξιδέψουν από την Ευρώπη προς το αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν στο Τελ Αβίβ, στο πλαίσιο της προετοιμασίας για την άφιξη ενός κύματος ακτιβιστών ενόψει προγραμματισμένων κινητοποιήσεων υπέρ των Παλαιστινίων.
Οι διοργανωτές της πρωτοβουλίας "Καλώς ήρθατε στην Παλαιστίνη" (Welcome to Palestine) δήλωσαν ότι 600 με 1.000 ακτιβιστές σκοπεύουν να φτάσουν στο διεθνές αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν, κοντά στο Τελ Αβίβ.

Μέχρι στιγμής δεν είναι ξεκάθαρο πόσοι ακτιβιστές έχουν καταφέρει να φτάσουν στο Ισραήλ, όμως η αστυνομία παραμένει στο αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν για να αποτρέψει την πραγματοποίηση διαδηλώσεων.

Πάντως σε επιστολή του προς τις αεροπορικές εταιρείες το ισραηλινό υπουργείο Εσωτερικών αναφέρει ότι "εξαιτίας των δηλώσεων φιλοπαλαιστίνιων εξτρεμιστών που αναμένεται να φτάσουν με εμπορικές πτήσεις από το εξωτερικό για να διαταράξουν την τάξη και να συγκρουστούν με τις δυνάμεις ασφαλείας, λάβαμε την απόφαση να μην τους επιτραπεί η είσοδος".

"Βάσει των προαναφερθέντων παρακαλείσθε να μην τους επιτρέψετε να επιβιβαστούν στις πτήσεις προς το Ισραήλ", πρόσθετε η ανακοίνωση.

Οι δύο φιλοπαλαιστίνιοι ακτιβιστές στους οποίους δεν επιτράπηκε η είσοδος στο αεροδρόμιο σήμερα το πρωί ήταν Αμερικανοί, οι οποίοι αρχικά σχεδίαζαν να πάρουν μέρος στον στολίσκο με προορισμό τη Λωρίδα της Γάζας. Δεν διαμαρτυρήθηκαν όταν τους απαγορεύθηκε η είσοδος στο Ισραήλ.

Στο αεροδρόμιο Ρουασί- Σαρλ ντε Γκολ του Παρισιού πολλοί ακτιβιστές, στην πλειοψηφία τους Γάλλοι αλλά τουλάχιστον και ένας Γερμανός, όταν ανακάλυψαν ότι δεν τους επιτρέπεται να ταξιδέψουν κατέλαβαν τερματικό σταθμό της εταιρίας Lufthansa.

Η γερμανική αεροπορική εταιρεία Lufthansa, αλλά και άλλες εταιρείες, όπως η Alitalia και η ουγγρική Malev, ενημέρωσαν τους ακτιβιστές ότι δεν μπορούν να ταξιδέψουν διότι τα ονόματά τους περιλαμβάνονται στον κατάλογο "ανεπιθύμητων προσώπων" που δόθηκε από την ισραηλινή κυβέρνηση στις αεροπορικές εταιρείες.

Εξάλλου περίπου 30 φιλοπαλαιστίνιοι ακτιβιστές δεν μπόρεσαν να ταξιδέψουν με την εταιρεία easyJet από το αεροδρόμιο της Γενεύης, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο.

"Σήμερα το πρωί επιβάτες της πτήσης της easyJet δεν μπόρεσαν να επιβιβαστούν", δήλωσε μία εκπρόσωπος του αεροδρομίου επισημαίνοντας ότι δεν γνωρίζει τους λόγους. "Σε αυτούς τους ανθρώπους δεν επιτρέπεται η είσοδος στο ισραηλινό έδαφος", επεσήμανε από τη μεριά του ο Αντριέν Φορέ επικεφαλής δημοσίων σχέσεων της easyJet.