current views are: 5

17 Μαρτίου 2017
Δημοσίευση18:14

Τραμπ: Προνόμιο η μετανάστευση – Μέρκελ: Θα πολεμήσουμε μαζί την τρομοκρατία

Εμφανής ήταν η αμηχανία κατά την διάρκεια των κοινών δηλώσεων του Ντόναλντ Τραμπ με την Άνγκελα Μέρκελ μετά το πρώτο τους ραντεβού στο Λευκό Οίκο.

Δημοσίευση 18:14’

Εμφανής ήταν η αμηχανία κατά την διάρκεια των κοινών δηλώσεων του Ντόναλντ Τραμπ με την Άνγκελα Μέρκελ μετά το πρώτο τους ραντεβού στο Λευκό Οίκο.

Εμφανής ήταν η αμηχανία κατά την διάρκεια των κοινών δηλώσεων του Ντόναλντ Τραμπ με την Άνγκελα Μέρκελ μετά το πρώτο τους ραντεβού στο Λευκό Οίκο.

Ενδεικτικό της κατάστασης είναι το γεγονός ότι ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος αγνόησε επιδεικτικά την καθιερωμένη χειραψία με την Γερμανίδα Καγκελάριο.  

Στη δίωρη συνάντηση πρόκειται να τέθηκαν επί τάπητος μια σειρά από θέματα με στόχο μια λεπτομερή ανταλλαγή απόψεων. Για την Άνγκελα Μέρκελ η επίσκεψη αυτή θα είναι μία άσκηση ισορροπίας, επιβεβαίωση της ισχύος των διατλαντικών δεσμών, οικονομικών και στρατιωτικών, με παράλληλη διατήρηση των αποστάσεων από την ομάδα Τραμπ.

Ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος πρόσθεσε ότι υπογράμμισε στην καγκελάριο την “ισχυρή υποστήριξή του” στη Βορειοατλαντική Συμμαχία. Παράλληλα, είναι “αναγκαίο οι σύμμαχοί μας στο ΝΑΤΟ να πληρώνουν το μέρος που τους αναλογεί” για την άμυνα της Συμμαχίας, πρόσθεσε.

Η συζήτηση των δυο ηγετών στράφηκε γύρω από το φλέγον ζήτημα του μεταναστευτικού με τον Ντόναλντ Τραμπ να δηλώνει να προκαλεί αίσθηση για ακόμη μια φορά, δηλώνοντας ότι πρόκειται για προνόμιο και όχι δικαίωμα και επισήμανε ότι πάνω απ’ όλα θα πρέπει να μπαίνει η ασφάλεια των πολιτών.

Η κα. Μέρκελ δήλωσε από την πλευρά της πως ενημέρωσε τον κ. Τραμπ ότι η Γερμανία πρέπει να τηρήσει τις χρηματοδοτικές της υποχρεώσεις της ως μέλος του ΝΑΤΟ. Σημείωσε επίσης πως συζήτησε με τον Αμερικανό ομόλογο της την κατάσταση στο Αφγανιστάν και την συνέχιση της αποστολής εκεί.

Κατά την διάρκεια των κοινών τους δηλώσεων ο Τραμπ ανέφερε ότι ΗΠΑ και Γερμανία θα δουλέψουν μαζί για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Με τη σειρά της η καγκελάριος σημείωσε την ανάγκη των δυο χωρών να πολεμήσουν την ισλαμική τρομοκρατία. 

Αναφερόμενος στο θέμα της Ουκρανίας ο πρόεδρος των ΗΠΑ υπογράμμισε επίσης ότι είναι αναγκαίο να εξευρεθεί μια “ειρηνική” λύση  και ευχαρίστησε τόσο την Μέρκελ όσο και τον πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ για τις προσπάθειες που έχουν καταβάλει στο θέμα αυτό.

Δεν είμαι απομονωτιστής

Σε μια προσπάθεια να κατευνάσει τα πνεύματα σε ότι αφορά την σκληρή πολιτική του στάση η οποία αποπνέει απομονωτισμό, ο ίδιος διαβεβαίωσε για την ισχυρή στήριξη των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ, τονίζοντας πως τα μέλη του πρέπει να συνεισφέρουν ότι τους αναλογεί στη χρηματοδότηση της Συμμαχίας.

Σε ότι αφορά τις σχέσεις με τη Ρωσία, η κα. Μέρκελ υποστήριξε πως πρέπει να βελτιωθούν, αλλά πρέπει πρώτα να επιλυθεί το ουκρανικό ζήτημα.

Στο ζήτημα του εμπορίου, ο κ. Τραμπ τόνισε πως δεν είναι υπέρμαχος του απομονωτισμού, αλλά πιστεύει σε εμπορικές πολιτικές που είναι δίκαιες. Όπως επισήμανε, οι ΗΠΑ αντιμετωπίστηκαν με άδικο τρόπο σε εμπορικές συμφωνίες. 

Aκόμη, ο Τραμπ είπε στην Καγκελάριο  ότι δυο τους “τουλάχιστον έχουν κάτι κοινό”, αναφερόμενος προφανώς στις πληροφορίες ότι κατά την προεδρία του Ομπάμα οι αμερικανικές υπηρεσίες παρακολουθούσαν και το δικό της τηλέφωνο.

Ηγετικά στελέχη του Κογκρέσου, και των δύο κομμάτων, έχουν δηλώσει ότι δεν πιστεύουν πως ο Τραμπ είχε πέσει θύμα υποκλοπών.

Ο πρόεδρος απέρριψε επίσης την κριτική σε βάρος του εκπροσώπου του, του Σον Σπάισερ ο οποίος την Πέμπτη είπε ότι οι βρετανικές μυστικές υπηρεσίες βοήθησαν τον Ομπάμα στις παρακολουθήσεις. Σύμφωνα με τον Τραμπ, ο Σπάισερ απλώς επαναλάμβανε τις δηλώσεις που έκανε ένας αναλυτής του τηλεοπτικού καναλιού Fox News.


σχετικα αρθρα