current views are: 8

20 Μαρτίου 2017
Δημοσίευση11:43

Βρετανία: Στις 29 Μαρτίου αρχίζει επίσημα η διαδικασία του Brexit

Tην Τετάρτη 29 Μαρτίου θα αποστείλει την επιστολή επίκλησης του άρθρου 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας στις Βρυξέλλες η πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Τερέζα Μέι.

Δημοσίευση 11:43’

Tην Τετάρτη 29 Μαρτίου θα αποστείλει την επιστολή επίκλησης του άρθρου 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας στις Βρυξέλλες η πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Τερέζα Μέι.

Tην Τετάρτη 29 Μαρτίου θα αποστείλει την επιστολή επίκλησης του άρθρου 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας στις Βρυξέλλες η πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Τερέζα Μέι, ανοίγοντας έτσι και τυπικά τη διαδικασία που θα οδηγήσει στο Brexit, δηλαδή στην αποχώρηση της Μεγάλης Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Την ανακοίνωση έκανε εκπρόσωπος της Βρετανής πρωθυπουργού από την Ντάουνινγκ Στριτ.

Η Βρετανία έχει ενημερώσει το γραφείου του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ντόναλντ Τουσκ για την πρόθεση της Μέι, δήλωσε ο εκπρόσωπος διευκρινίζοντας παράλληλα ότι η κυβέρνηση δεν σχεδιάζει τη διενέργεια πρόωρων εκλογών.

«Πέρυσι τον Ιούνιο, ο λαός του Ηνωμένου Βασιλείου έλαβε την ιστορική απόφαση να αποχωρήσει από την ΕΕ. Την επόμενη Τετάρτη, η κυβέρνηση θα τηρήσει αυτή την απόφαση και επίσημα θα ξεκινήσει τη διαδικασία ενεργοποιώντας το Άρθρο 50», ανέφερε σε ανακοίνωση ο υπουργός για το Brexit Ντέιβιντ Ντέιβις.

Η κίνηση θα σηματοδοτήσει την έναρξη μιας διετούς διαπραγματευτικής περιόδου κατά την οποία η βρετανική κυβέρνηση και η ΕΕ ελπίζουν να συμφωνήσουν στους όρους για την αποχώρηση της Βρετανίας και να έχουν μια ξεχωριστή συμφωνία για τη μορφή της μελλοντικής του σχέσης, κυρίως σε ό,τι αφορά το μεταξύ τους εμπόριο.

«Είμαστε στο όριο της πιο σημαντικής διαπραγμάτευσης για αυτή τη χώρα για μια γενιά», δήλωσε ο Ντέιβις. «Η κυβέρνηση είναι ξεκάθαρη στους στόχους της: μια συμφωνία που λειτουργεί για κάθε εθνική συνιστώσα και περιοχή του Ηνωμένου Βασιλείου και ουσιαστικά για όλη την Ευρώπη – μια νέα, θετική εταιρική σχέση μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και των φίλων και συμμάχων μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

Μετά την αποστολή της αίτησης από πλευράς Λονδίνου, οι αρχηγοί κρατών ή κυβερνήσεων των υπόλοιπων 27 κρατών – μελών και οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι θα εξετάσουν το αίτημα και θα αρχίσουν επισήμως τις διαπραγματεύσεις με το Ηνωμένο Βασίλειο για τους όρους αποχώρησής του από το μπλοκ των 28 χωρών.

H Ευρωπαϊκή Επιτροπή δηλώνει έτοιμη

Την ίδια ώρα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι έτοιμη να ξεκινήσει τις διαπραγματεύσεις του Brexit, δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος αφού η βρετανική κυβέρνηση επιβεβαίωσε ότι θα εκκινήσει επισήμως τη διαδικασία στις 29 Μαρτίου.

«Τα πάντα είναι έτοιμα σε αυτή την πλευρά», δήλωσε σε τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων ο Μαργαρίτης Σχοινάς, επικεφαλής εκπρόσωπος της Κομισιόν.

Όπως εξήγησε, το πρώτο βήμα μετά την ενεργοποίηση του άρθρου 50 θα είναι η υιοθέτηση των κατευθυντήριων γραμμών για τη διαπραγμάτευση από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, σε μία συνάντηση που θα συγκαλέσει ο πρόεδρος του Συμβουλίου της ΕΕ, Ντόναλντ Τουσκ, μετά την οποία οι «27» αναμένεται να προβούν σε μία κοινή δήλωση. Αμέσως μετά, η Επιτροπή αναμένεται να λάβει επίσημα εντολή για την έναρξη των διαπραγματεύσεων μεταξύ του Λονδίνου και των Βρυξελλών.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ δήλωσε επίσης σήμερα ότι θα παρουσιάσει στα 27 μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης το σχέδιο των διαπραγματεύσεων για το Brexit εντός 48 ωρών από τη στιγμή που το Λονδίνο θα έχει ενεργοποιήσει το άρθρο 50 της ευρωπαϊκής συνθήκης, στις 29 Μαρτίου.

Τέλος, σημειώνεται, ότι για το θέμα του «Brexit» συνεδριάζουν σήμερα στις Βρυξέλλες οι λεγόμενοι “SHERPAs”, δηλαδή οι εκπρόσωποι των 27 κυβερνήσεων της ΕΕ. Σε αυτήν τη συνεδρίαση δεν μετέχει η Μ. Βρετανία.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, ΑFP


σχετικα αρθρα