current views are: 6

23 Μαρτίου 2017
Δημοσίευση11:59

Αντιπρόεδρος Κομισιόν: Ο Εθνικισμός είναι όπως ο αλκοολισμός

Όταν δεν λειτουργούν τα πράγματα στην Ευρώπη, οι άνθρωποι επιστρέφουν σε αυτό που είχε λειτουργήσει στην ιστορία. Και αυτό ήταν το εθνικό κράτος

Δημοσίευση 11:59’

Όταν δεν λειτουργούν τα πράγματα στην Ευρώπη, οι άνθρωποι επιστρέφουν σε αυτό που είχε λειτουργήσει στην ιστορία. Και αυτό ήταν το εθνικό κράτος

«Όταν δεν λειτουργούν τα πράγματα στην Ευρώπη, οι άνθρωποι επιστρέφουν σε αυτό που είχε λειτουργήσει στην ιστορία. Και αυτό ήταν το εθνικό κράτος. Η διαστροφή της ιδέας αυτής είναι ο εθνικισμός. Για λίγο μπορεί να λειτουργήσει όπως και ο αλκοολισμός: το βράδυ αισθανόμαστε καλά, αλλά το πρωί ξυπνάμε με πονοκέφαλο», είπε ο Φρανς Τίμερμανς, o Ολλανδός πρώτος αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σε σημερινή συνέντευξή του προς την «Süddeutsche Zeitung» αναφορικά με το μέλλον της Ευρώπης.

Ο Φρ. Τίμερμανς επικρίνει όσους επιλέγουν την εύκολη φυγή στον εθνικισμό, καλεί τους πολίτες να «υπερασπιστούν με την καρδιά τους» την ιδέα της Ευρώπης και τονίζει ότι αυτή δεν αποτελεί αντίφαση προς τα εθνικά κράτη. Το αντίθετο συμβαίνει, καθώς τα εθνικά κράτη είναι συνυφασμένα με τους Ευρωπαίους από τη Συνθήκη της Βεστφαλίας και μετά, όπως επισημαίνει.

Ο πληθωρικός σοσιαλδημοκράτης αφήνει να εννοηθεί ότι δεν χρειάζονται οράματα και φιλόδοξοι στόχοι, αλλά ουσιαστική και ορατή αντιμετώπιση των προβλημάτων. «Οι νέοι άνθρωποι σήμερα είναι ιδεαλιστές, αλλά όχι ιδεολόγοι. Δεν θα τους πείσουμε μιλώντας για την ομοσπονδιακή δομή της Ευρώπης. Αυτό που χρειαζόμαστε είναι λύσεις για την ενεργειακή κρίση, την προστασία του περιβάλλοντος και τις ανισότητες στον κόσμο. Θέλουμε εργαλεία που θα μας επιτρέψουν να ζήσουμε ειρηνικά, να προοδεύσουμε, να διασφαλίσουμε θέσεις εργασίας. Το ευρώ και η ενιαία αγορά δεν ήταν στόχοι, ήταν εργαλεία», τόνισε στη γερμανική εφημερίδα ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν.

Απαντώντας σε ερωτήσεις της «Süddeutsche Zeitung» για τα «πέντε σενάρια σχετικά με το μέλλον της Ευρώπης» που παρουσίασε πρόσφατα ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, επιβεβαιώνει όσους υποψιάζονταν ότι, παραθέτοντας τα πιο ετερόκλητα σενάρια, ο πανέξυπνος Γιούνκερ ουσιαστικά ήθελε να εκμαιεύσει τις αντιδράσεις εθνικών κυβερνήσεων που συχνά «κρύβονται» πίσω από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Όπως επισημαίνει ο κ. Τίμερμανς «θέλαμε να δείξουμε ποιοι έχουν καθήκον (να συμμετάσχουν). Δεν είμαστε μόνο εμείς στις Βρυξέλλες. Είναι και τα κράτη-μέλη. Αυτή η Λευκή Βίβλος δίνει το έναυσμα για μία συζήτηση που πρόκειται να γίνει».

Αλλά τι θα συμβεί, διερωτάται η «Süddeutsche Zeitung», αν τα κράτη-μέλη επιλέξουν το λιγότερο ευρωπαϊκό σενάριο, δηλαδή την υποβάθμιση της Ευρώπης σε μία, ενιαία έστω, αγορά; Η απάντηση του Φρ. Τίμερμανς είναι: «Ποιοι είμαστε εμείς στην Κομισιόν; Δεν μπορούμε να επιβάλουμε ένα μοντέλο για την Ευρώπη, δεν θα μας άκουγαν ούτως ή άλλως. Αν θέλουν τα κράτη-μέλη αυτό το σενάριο, κάτι που δεν πιστεύω, τότε είναι καθήκον μας να επισημάνουμε τις συνέπειες».
 
Πηγή: Deutsche Welle


σχετικα αρθρα