ΔΙΕΘΝΗ

Πώς ο Χίτλερ γοήτευσε τον Κένεντι – Τι δείχνουν τα μυστικά ημερολόγια του πρώην προέδρου των ΗΠΑ

της Κωνσταντίνας Ρηγοπούλου - Δημοσίευση 23 Μαρτίου 2017, 17:01 / Ανανεώθηκε 23 Μαρτίου 2017, 20:21
Πώς ο Χίτλερ γοήτευσε τον Κένεντι – Τι δείχνουν τα μυστικά ημερολόγια του πρώην προέδρου των ΗΠΑ
Facebook Twitter Whatsapp

Φανερά γοητευμένος από τον Αδόλφο Χίτλερ αποκαλύπτεται από ένα «κρυμμένο ημερολόγιο» ο Τζον Φ. Κένεντι μετά την επίσκεψή του στη Γερμανία το 1945.

Φανερά γοητευμένος από τον Αδόλφο Χίτλερ αποκαλύπτεται από ένα «κρυμμένο ημερολόγιο» ο Τζον Φ. Κένεντι μετά την επίσκεψή του στη Γερμανία το 1945.

Ο 35ος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής είχε ταξιδέψει στη Γερμανία μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο με σκοπό να καταγράψει γεγονότα, ως πολεμικός ανταποκριτής, για την εφημερίδα Hearst Newspapers. «Είχε απέραντη φιλοδοξία για τη χώρα του» έγραφε ο μελλοντικός πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής Τζον Κένεντι στο ημερολόγιό του.

 Ο 28χρονος τότε Κένεντι, ταξιδεύοντας στη Γερμανία, συνέλλεξε πληροφορίες, όπου τα αποσπάσματα από το ημερολόγιό του να φέρνουν στο φως το πώς σκεφτόταν για τον Γερμανό δικτάτορα. Λίγο μετά την επίσκεψή του στη Γερμανία το 1945, ο Τζον Κένεντι έγραψε αναφερόμενος στον Αδόλφο Χίτλερ πως «έχει το υλικό από το οποίο είναι κατασκευασμένοι οι θρύλοι».

«Μπορεί εύκολα να καταλάβει κανείς πώς μέσα σε λίγα χρόνια ο Χίτλερ θα αναδειχθεί από το μίσος που τον περιβάλλει τώρα σε μια από τις πιο σημαντικές προσωπικότητες που έζησαν ποτέ" έγραφε ο νεαρός τότε Τζον Κένεντι. «Είχε απέραντη φιλοδοξία για τη χώρα του, πράγμα που τον κατέστησε απειλή για την ειρήνη του κόσμου, αλλά είχε ένα μυστήριο για τον τρόπο που έζησε και τον θάνατό του που θα ζει για πάντα. Είχε μέσα του αυτό από το οποίο είναι φτιαγμένοι οι θρύλοι».

Τις επίμαχες αποκαλύψεις από το ημερολόγιό του ανακάλυψε η Χέντρεσον και θα βγουν σε δημοπρασία από τον οίκο RR Auction στη Βοστώνη. Η Χέντρεσον υπηρέτησε ως βοηθός έρευνας του Τζον Κένεντι όταν ήταν γερουσιαστής της Μασαχουσέτης και της έδωσε το ημερολόγιο ο ίδιος ο Κένεντι επειδή ήθελε να καταλάβει ακριβώς πώς σκεφτόταν για τον κόσμο και τις διεθνείς σχέσεις.

Μιλώντας στον οίκο δημοπρασιών, η Χέντρεσον υπερασπίστηκε τον Τζον Κένεντι εξηγώντας πως τα κολακευτικά του λόγια δεν ισοδυναμούν με υποστήριξη για τα φριχτά εγκλήματα που διέπραξε. «Όταν είπε ότι ο Χίτλερ είχε τη στόφα θρύλου μιλούσε για το μυστήριο που τον περιβάλλει και όχι για το κακό που επέδειξε στον κόσμο».

«Πουθενά στο ημερολόγιο ή σε οποιοδήποτε από τα γραπτά του δεν υπάρχει ένδειξη συμπάθειας για τα ναζιστικά εγκλήματα. Θυμηθείτε πως αυτό το ημερολόγιο δείχνει ότι ήταν κάποιος που εκπαιδεύτηκε σε νεαρή ηλικία. Ξεκίνησε να διαβάζει τα απομνημονεύματα του Τσόρτσιλ για τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο όταν ήταν περίπου 12 ετών. Ενδιαφερόταν για την ιστορία από την παιδική ηλικία».