current views are: 9

23 Μαρτίου 2017
Δημοσίευση19:14

Νέα πλάνα μετά την επίθεση στο Λονδίνο -Πώς αποκαλύφθηκε η ταυτότητα του δράστη

Ένας 52χρονος άντρας φέρεται να είναι ο δράστης του τρομοκρατικού χτυπήματος στη καρδιά της βρετανικής δημοκρατίας.

Δημοσίευση 19:14’

Ένας 52χρονος άντρας φέρεται να είναι ο δράστης του τρομοκρατικού χτυπήματος στη καρδιά της βρετανικής δημοκρατίας.

Ένα νέο συγκλονιστικό βίντεο από την ώρα της επίθεσης έξω από το βρετανικό κοινοβούλιο ήρθε στο φως της δημοσιότητας, αποτυπώνοντας τις εφιαλτικές ώρες που έζησαν όσοι έγιναν θεατές της αιματηρής επίθεση στην καρδιά του Λονδίνου.

Στο βίντεο διάρκειας 39’’ εμφανίζεται το όχημα του δράστη το οποίο έχει ορμήσει στην καγκελόπορτα, ενώ μπροστά βρίσκεται χτυπημένος ένας άνδρας.

Την ίδια ώρα, ένας 52χρονος ονόματι Khalid Masood φέρεται να είναι ο δράστης του τρομοκρατικού χτυπήματος στη καρδιά της βρετανικής δημοκρατίας.

Τα αποκαλυπτήρια έκανε νωρίς σήμερα το απόγευμα η Σκότλαντ Γιαρντ δίνοντας στη δημοσιότητα τα στοιχεία του τρομοκράτη. Ο  Khalid Masood, ήταν γεννημένος στο Kent της Βρετανίας και ζούσε στα West Midlands. Ο Masood ήταν γνωστός με αρκετά ψευδώνυμα, ενώ εργαζόταν ως δάσκαλος αγγλικών και ήταν πατέρας τριών παιδιών.

Πληροφορίες από την βρετανική πρωτεύουσα αναφέρουν ότι οι Αρχές φαίνεται να γνώριζαν τα στοιχεία του μακελάρη, ωστόσο δεν τον κατονόμασαν μέχρι να βεβαιωθούν ότι πρόκειται για το σωστό άτομο, γεγονός που μαρτυρά και η άρνηση του εκπροσώπου της Σκότλαντ Γιαρντ το πρωί της Πέμπτης να αποκαλύψει το παραμικρό σχετικά με τον μακελάρη.

Η ανακοίνωση της Σκότλαντ Γιαρντ

«Ο άντρας ο οποίος πιστεύεται από την αστυνομία ότι είναι υπεύθυνος για την τρομοκρατική επίθεση στο Γουέστμινστερ, χθες, 22 Μαρτίου, ταυτοποιήθηκε επίσημα ως ο Khalid Masood. Ο Masood, 52 ετών (25.12.1964), γεννήθηκε στο Κεντ και οι αστυνομικοί πιστεύουν ότι έμενε πρόσφατα στα Δυτικά Μίντλαντς. Ο Masoodείναι επίσης γνωστό ότι χρησιμοποιούσε διάφορα ψευδώνυμα

Ο Masood δεν ήταν μέχρι τώρα αντικείμενο έρευνας, και δεν υπάρχουν προγενέστερες πληροφορίες που να αφορούν την πρόθεσή του για τρομοκρατική επίθεση. Παρ’ όλα αυτά είναι γνωστό στην αστυνομία και έχει μια μεγάλη γκάμα προηγούμενων καταδικών και επιθέσεων, συμπεριλαμβανομένης της πρόκλησης σωματικών βλαβών, κατοχή όπλων και διατάραξη της δημόσιας ειρήνης.

Η πρώτη του καταδίκη ήταν το Νοέμβριο του 1983, για φθορά ξένης περιουσίας και η τελευταία του καταδίκη ήταν το Δεκέμβρη του 2003 για κατοχή μαχαιριού.

Δεν είχε καταδικαστεί για τρομοκρατικά αδικήματα».

Γνωστός στις Αρχές ο δράστης του Λονδίνου

Ξετυλίγοντας το κουβάρι της υπόθεσης Masood, έρχονται στο φως νέα στοιχεία για την ταυτότητα του δράστη που όπως όλα δείχνουν ήταν γνώριμος στις Αρχές του τόπου. Όπως αναφέρει ο Guardian, ο Μασούντ ήταν γνωστός στις αρχές από προηγούμενες καταδίκες του για επιθέσεις, διατάραξη της δημόσιας τάξης και οπλοκατοχή, όχι όμως για τρομοκρατική δράση

Ο δράστης ήταν γεννημένος στην Βρετανία και γνωστός στις υπηρεσίες ασφαλείας, οι οποίες είχαν κάνει έρευνα για το άτομό του, αλλά θεωρήθηκε περιφερειακός παράγοντας.

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις πάντως, ο δράστης έδρασε ως «μοναχικός λύκος» και επηρεάστηκε από τη διεθνή ισλαμιστική τρομοκρατία.

H μάρτυς που «έδωσε» τον τρομοκράτη

Καθοριστικό ρόλο στην ταυτοποίηση του δράστη φαίνεται να έπαιξε μια 45χρονη γυναίκα η οποία δηλώνει γειτόνισσα του 52χρονου  Khalid Masood .

Σε δηλώσεις της η Ιβόνα Ρόμεκ αναφέρει ότι ο δράστης έμενε μαζί με την γυναίκα και το παιδί του ενώ πρόσθεσε ότι κατάφερε να τον αναγνωρίσει γρήγορα και εύκολα από τις φωτογραφίες.

«Έπαθα σοκ μόλις είδα τις φωτογραφίες και τα τηλεοπτικά πλάνα από την επίθεση στο Λονδίνο», δήλωσε στον Guardian.

«Δεν ήξερα το όνομα του, είχε έρθει στην πολυκατοικία πριν από λίγους μήνες, αλλά τον έβλεπα κάθε μέρα. Ήταν ήρεμος, δεν δημιουργούσε ποτέ πρόβλημα και απασχολούταν πολλές ώρες της ημέρας με τον κήπο» τόνισε.

Το ISIS ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση

Νωρίτερα, οι τζιχαντιστές του ISIS ανέλαβαν την ευθύνη για το αιματηρό χτύπημα έξω από τη βρετανική Βουλή, στην καρδιά του Λονδίνου χτες το μεσημέρι. Την ανάληψη ευθύνης μετέδωσε το πρακτορείο AMAQ το οποίο πρόσκειται στην τζιχαντιστική οργάνωση.

Υποστηρικτές της οργάνωσης είχαν εμφανιστεί να πανηγυρίζουν για την επίθεση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από την Τετάρτη, ενώ ο φερόμενος ως δράστης ήταν γνωστός για ακραίες ισλαμιστικές απόψεις.

Το αλαλούμ με τον λάθος δράστη

Από τα γεγονότα που χαρακτήρισαν το αιματηρό χτύπημα στο Λονδίνο ήταν η αρχική και λανθασμένη σαφώς ταυτοποίηση του δράστη, «χρεώνοντας» ουσιαστικά την επίθεση σε λάθος άτομο.

Αιτία της γκάφας αποτέλεσε δημοσίευμα της La Stampa η οποία παρουσίασε σαν δράστη τον 40χρονο Αμπού Ιζαντίν. Διαφεύγει όμως μια μικρή λεπτομέρεια από τους Ιταλούς δημοσιογράφους… ο Ιζαντίν είναι στη φυλακή (!!!). Το λάθος δεν άργησε να φανερωθεί καθώς πληροφορίες του BBC  αναφέρουν ότι ο Ιζαντίν, παραμένει στις βρετανικές φυλακές, αφού είχε συλληφθεί για τα κηρύγματα μίσους στα οποία επιδίδεται συστηματικά.

Την είδηση επιβεβαίωσε και  η δημοσιογράφος του ABC Rym Momtaz με tweet της στο οποίο ανέφερε πως, μετά από επικοινωνία με τον δικηγόρο του Ιζαντίν, δεν είναι αυτός ο δράστης καθώς βρίσκεται στην φυλακή.


σχετικα αρθρα