current views are: 6

23 Μαρτίου 2017
Δημοσίευση19:09

Ερντογάν: Απειλεί ότι μετά το δημοψήφισμα θα επανεξετάσει τη συμφωνία για το προσφυγικό

Νέα πυρά κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Δημοσίευση 19:09’

Νέα πυρά κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Συνεχίζει με αμείωτο ρυθμό τη προκλητική ρητορική κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος έριξε πάλι το χαρτί του προσφυγικού. Έτσι, μία ημέρα μετά τις απειλές του ότι οι ευρωπαίοι θα φοβούνται να βγουν στους δρόμους, αν συνεχίσουν να κρατούν αυτή τη στάση απέναντι στη χώρα του, τώρα διαμήνυσε πως θα επανεξετάσει όλες τις σχέσεις με την Ένωση σε διοικητικό και πολιτικό επίπεδο, περιλαμβανομένης της συμφωνίας με τις Βρυξέλλες για το προσφυγικό. Είναι η πρώτη φορά που ο τούρκος πρόεδρος απειλεί τόσο άμεσα με διακοπή της συμφωνίας.

Ο Τούρκος ηγέτης επισήμανε ότι τα πάντα, «από το Α στο Ω» στις σχέσεις της Τουρκίας με την Ευρώπη, θα επανεξεταστούν μετά το δημοψήφισμα της 16ης Απριλίου για τη συνταγματική αναθεώρηση. Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σημείωσε ότι οι ευρωπαϊκές χώρες δίνουν άδεια σε εκδηλώσεις υπέρ του «όχι» στο δημοψήφισμα, την ώρα που απαγορεύουν σε Τούρκους αξιωματούχους να συμμετέχουν σε συγκεντρώσεις των υποστηρικτών του «ναι».

Ο επικεφαλής του τουρκικού κράτους επανέλαβε τις κατηγορίες ότι η Γερμανία υποστηρίζει την τρομοκρατία και τόνισε ότι δεν σκόπευε να επισκεφθεί την χώρα αυτή πριν από το δημοψήφισμα σε αντίθεση με όσα μετέδωσαν πρόσφατα μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Η συγκεκριμένη τοποθέτηση έρχεται την ώρα που χτες ο Ερντογάν απείλησε τους ευρωπαίους ότι… θα φοβούνται να περπατήσουν στο δρόμο. Πρόκειται για μια συνεχή όξυνση της ρητορικής του τούρκου προέδρου, ο οποίος έχει απασφαλίσει, χαρακτηρίζοντας την ΕΕ «φασιστική», ενώ εξαπολύει επιθέσεις εναντίων ευρωπαίων ηγετών.

Παράλληλα, χτες ο Τούρκος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Ομέρ Τσελίκ δήλωσε ότι η συμφωνία της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση για τη διαχείριση της προσφυγικής ροής βρίσκεται κοντά σε κατάρρευση.

Ο Τσελίκ τόνισε ότι η Τουρκία έχει «σώσει την Ε.Ε. από μία ρατσιστική αντίδραση που θα απειλούσε το δημοκρατικό χαρακτήρα της Ένωσης», καθώς φιλοξένεί περισσότερους πρόσφυγες από κάθε άλλη χώρα, δηλαδή περίπου 3 εκατομμύρια άτομα. 

Ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Τουρκίας χαρακτήρισε τη συμφωνία μονόπλευρη και υπογράμμισε ότι η Άγκυρα δεν έχει καμία υποχρέωση να συνεχίσει να την εφαρμόζει, αν και χαρακτήρισε αδιαπραγμάτευτη την δέσμευση της χώρας του στην ευρωπαϊκή ένταξη.

«Δεν θα εγκαταλείψουμε αυτούς τους ανθρώπους στο θάνατο, αλλά μια συμφωνία έχει δύο πλευρές και εάν η μία πλευρά δεν συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις της, τότε δεν θα το κάνει ούτε η άλλη», είπε ο Τσελίκ.

 


σχετικα αρθρα