current views are: 12

26 Μαρτίου 2017
Δημοσίευση11:42

Ερντογάν: Απειλεί να ακυρώσει τη συμφωνία για το προσφυγικό – Προαναγγέλλει επανεξέταση των σχέσεων με την ΕΕ

Η Άγκυρα προειδοποιεί ότι περιμένει ακόμη τρία εκατ. μετανάστες

Δημοσίευση 11:42’

Η Άγκυρα προειδοποιεί ότι περιμένει ακόμη τρία εκατ. μετανάστες

Όσο πλησιάζει το κρίσιμο δημοψήφισμα στην Τουρκία για τη συνταγματική αναθεώρηση τόσο η Άγκυρα και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κλιμακώνουν τις απειλές και τις προκλήσεις τους κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αποκορύφωμα ήταν απειλή του τούρκου προέδρου ότι θα πραγματοποιήσει και δεύτερο δημοψήφισμα για με ερώτημα το μέλλον των ενταξιακών διαπραγματεύσεων στην ΕΕ.

Χτες ο «Σουλτάνος» ανέφερε πως οι σχέσεις με την ΕΕ βρίσκονται σε «κρίσιμο σημείο». «Αυτή τη στιγμή διεξάγουμε ένα δημοψήφισμα την 16η Απριλίου και έπειτα από αυτό θα μπορούσαμε να επιλέξουμε να κάνουμε ένα δεύτερο σχετικά με τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ και θα συμμορφωνόμασταν με όποια απόφαση λάμβαναν οι πολίτες μας σε αυτό» επισήμανε ο Ερντογάν σε μια ομιλία που εκφώνησε στην Αττάλεια, στη νότια Τουρκία.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Βεϊσί Καϊνάκ που δήλωσε σήμερα πως δεν μπορεί να συνεχίζει να εφαρμόζεται ως έχει η συμφωνία Άγκυρας – Βρυξελλών για το προσφυγικό και ζήτησε την επαναδιαπραγμάτευσή της. Είπε επίσης πως η τουρκική κυβέρνηση έχει πληροφορίες για 3 εκατομμύρια πρόσφυγες- κυρίως Αφγανούς – που αναμένεται να περάσουν στην Τουρκία από το Ιράν, με αποτέλεσμα να βρίσκονται συνολικά 6 εκατομμύρια πρόσφυγες στη γείτονα που θα θέλουν να περάσουν στην ΕΕ.

«Θα επανεξετάσουμε την συμφωνία για το προσφυγικό»

Την τελευταία εβδομάδα η Άγκυρα έχει κλιμακώσει ακόμη περισσότερο τη ρητορική με τον Ερντογάν να παίζει το «χαρτί» του προσφυγικού. Έτσι, διαμήνυσε πως θα επανεξετάσει όλες τις σχέσεις με την Ένωση σε διοικητικό και πολιτικό επίπεδο, περιλαμβανομένης της συμφωνίας ΕΕ – Τουρκίας. Ο Τούρκος ηγέτης επισήμανε ότι τα πάντα, «από το Α στο Ω» στις σχέσεις της Τουρκίας με την Ευρώπη, θα επανεξεταστούν μετά το δημοψήφισμα της 16ης Απριλίου για τη συνταγματική αναθεώρηση.

«Θα φοβάστε να περπατήσετε στο δρόμο»

Άλλη μια δήλωση του που δυναμίτισε ακόμα περισσότερο το κλίμα στις σχέσεις του με τις Ευρωπαϊκές χώρες αφορούσε την ασφάλεια της ΕΕ. Προειδοποίησε χαρακτηριστικά τους Ευρωπαίους ότι «αν συνεχίσουν να κρατούν αυτή τη στάση, θα φοβούνται να περπατήσουν στο δρόμο. Εμείς, ως Τουρκία, καλούμε την Ευρώπη να σεβαστεί τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη δημοκρατία». 

«Φασιστική και σκληρή η Ευρώπη»

Παράλληλα με τις απειλές, ο Ερντογάν προχώρησε σε ύβρεις, επιμένοντας πως η Ευρώπη έχει γίνει φασιστική. Υπογράμμισε χαρακτηριστικά ότι η ΕΕ «θυμίζει εκείνη της εποχής πριν από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο».

ΕΕ: Να δοθούν εξηγήσεις για τα σχόλια

Σοβαρή τροπή, πάντως, φαίνεται πως παίρνει η υπόθεση της «ψυχρής» σχέσης του Ερντογάν με τις χώρες της Ευρώπης, μετά και από τα σκληρά σχόλια του «Σουλτάνου» τις τελευταίες ημέρες, καθώς εκπρόσωπος της Κομισιόν αποκάλυψε ότι ο νέος πρέσβης της Τουρκίας στην ΕΕ κλήθηκε να δώσει εξηγήσεις για τα σχόλια του Τούρκου Προέδρου.


σχετικα αρθρα