current views are: 23

26 Μαρτίου 2017
Δημοσίευση10:50

Τείχος στα σύνορα με την Τουρκία έστησε η Βουλγαρία – Μετά την Ουγγαρία «σφραγίζει» και αυτή τα σύνορά της

Σκληραίνει την στάση της στο προσφυγικό και η Βουλγαρία αφού ασφαλίζει πλήρως τα σύνορά της με την Τουρκία με φράκτη μήκους 200 χιλιομέτρων. 

Δημοσίευση 10:50’

Σκληραίνει την στάση της στο προσφυγικό και η Βουλγαρία αφού ασφαλίζει πλήρως τα σύνορά της με την Τουρκία με φράκτη μήκους 200 χιλιομέτρων. 

Σκληραίνει την στάση της στο προσφυγικό και η Βουλγαρία αφού “ασφαλίζει” τα σύνορά της με την Τουρκία με φράκτη μήκους 200 χιλιομέτρων. 

Ο φράκτης θα είναι έτοιμος μέχρι τον Μάϊο και θα καλύπτει τα 200 από τα 240 χιλιόμετρα της συνοριογραμμής στα βουλγαροτουρκικά σύνορα. Έτσι μετά τον πρωθυπουργό της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν που με δύο διαδοχικούς φράκτες στα σύνορά της χώρας του  με Σερβία και Κροατία πέτυχε να έχει σχεδόν μηδενικές  προσφυγικές ροές  από την Συρία στο ίδιο μήκος κύματος κινείται πλέον και η βουλγαρική κυβέρνηση. 

Όπως είναι φυσικό και με δεδομένο πως ο καιρός ανοίγει, και οι ροές προσφύγων τέτοια εποχή μεγαλώνουν η χώρα μας θα έχει να αντιμετωπίσει μεγαλύτερο αριθμό προσφύγων και μεταναστών αφού γειτονικά μας κράτη φροντίζουν  με φράκτες να “ασφαλίσουν” τα σύνορά τους. 

Την ίδια ώρα στο Αιγαίο η «έκρηξη» των ροών του περασμένου Σαββατοκύριακου που προκάλεσε συναγερμό στα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου δεν είχε -προς το παρόν- συνέχεια μέσα στην εβδομάδα, με τις ελληνικές Αρχές ωστόσο να παραμένουν σε επιφυλακή, εν μέσω των συνεχιζόμενων απειλών της Αγκυρας για κατάρρευση της συμφωνίας ΕΕ – Τουρκίας, που θα πυροδοτούσε ένα νέο μεγάλο προσφυγικό κύμα για τη χώρα μας.

Σύμφωνα με την εφημερίδα το “Έθνος” μέχρι σήμερα οι βουλγαρικές Αρχές έχουν κατασκευάσει -παλαιότερα και νεότερα τμήματα- περίπου 180 χιλιόμετρα, και απομένουν άλλα 24 χιλιόμετρα -12 στην επαρχία του Χάσκοβο κοντά στα σύνορα με την Ελλάδα και άλλα 12 στην επαρχία του Μπουργκάς στη Μαύρη Θάλασσα- για την ολοκλήρωση του φράχτη, καλύπτοντας κοντά στο 80% της συνολικής συνοριογραμμής με την Τουρκία.

Η προηγούμενη κυβέρνηση του Μπόικο Μπορίσοφ είχε ρίξει στο τραπέζι και θέμα κατασκευής φράχτη στα σύνορα με την Ελλάδα, μήκους 480 χιλιομέτρων. Το έργο αυτό είναι δυσκολότερο και ακριβότερο λόγω του ορεινού ανάγλυφου στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα και «σκοντάφτει» στο κόστος, που υπολογίζεται ότι θα ξεπεράσει τα 500 εκατομμύρια λέβα (πάνω 250 εκατομμύρια ευρώ), έναντι 145 εκατομμυρίων ευρώ του βουλγαροτουρκικού, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του πρώην υπουργού Εσωτερικών Φιλίμ Γκουνέφ.

Ωστόσο, αν μετά τις εκλογές προκύψει κυβέρνηση Μπόικο Μπορίσοφ με ακροδεξιά κόμματα, θεωρείται βέβαιο ότι θα επανέλθει το θέμα της κατασκευής ενός τέτοιου φράχτη, τουλάχιστον σε ένα τμήμα των συνόρων με την Ελλάδα.

Τα μέτρα που έχει πάρει η Βουλγαρία, τα οποία εκτός από τον φράχτη περιλαμβάνουν την ανάπτυξη αυξημένων δυνάμεων συνοριακής αστυνομίας και στρατού κατά μήκος των συνόρων, με παρουσία και της Frontex, είχαν ως αποτέλεσμα μέσα στο 2016 να μειωθεί η μεταναστευτική πίεση από την Τουρκία σε ποσοστό 60%, σύμφωνα με τα στοιχεία των βουλγαρικών Αρχών.

Σημειώνεται πως και στη Βουλγαρία, όπως και στην Ελλάδα, δεν τηρούνται οι συμφωνημένες ποσοστώσεις για τη μετεγκατάσταση προσφύγων και μεταναστών στις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης, όπως διαμαρτυρήθηκε τις προηγούμενες μέρες η αντιπρόεδρος της Δημοκρατίας, Ιλιάνα Γιότοβα. Παράλληλα, επικρατεί ανησυχία για την εξαιρετικά δυσμενή κατάσταση στην οποία θα βρεθεί η χώρα από την πιθανή έναρξη επιστροφής προσφύγων από τις χώρες της Κεντρικής Ευρώπης στις χώρες της πρώτης υποδοχής, στο πλαίσιο των αλλαγών του Κανονισμού του Δουβλίνου που ζητούν διάφορες χώρες.

Ο φράχτης στα βουλγαροτουρκικά σύνορα, ο οποίος ολοκληρώνεται την ίδια εποχή με τον δεύτερο φράχτη που στήνει η Ουγγαρία στα δικά της σύνορα, είναι συρμάτινος, αγκαθωτός, με ύψος 3 μέτρων και με κοφτερό τελείωμα. Φυλάσσεται από εκατοντάδες μέλη της Συνοριακής Αστυνομίας και 200 στρατιώτες, που περιπολούν με 420 τζιπ και έχουν στη διάθεσή τους θερμικές κάμερες, ειδικά συστήματα τηλεπικοινωνιών και άλλα μέσα, που αποκτήθηκαν με χρηματοδότηση της ΕΕ, ενώ ελικόπτερα επιτηρούν από τον αέρα τη μεθοριακή γραμμή κάθε φορά που παρίσταται ανάγκη.Τους Βούλγαρους αστυνομικούς και στρατιωτικούς συνδράμουν και μέλη της Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής, όπως μετονομάστηκε η Frontex.


σχετικα αρθρα